Păcălește durerea

0
280

De K. Aleisha Fetters. Adaptare de Irina Mereacre. Ilustrație de Sam Island.

1/ Gura ta primește un semnal de alarmă

În timp ce înfuleci în viteză, desertul îngheţat îţi răcește gura. Această scădere a temperaturii îţi stimulează nervul trigemen, care pornește de pe cerul gurii și ajută la reglarea cantităţii de sânge care circulă prin creier.

2/ Creierul este bulversat

Nervul trigemen îi „ordonă“ arterei cerebrale anterioare să se dilate. O rafală de sânge cald e trimisă spre lobul frontal, zonă răspunzătoare cu luarea deciziilor. Acesta constituie un avertisment pentru corpul tău, care devine conștient de pericolul reprezentat de răceală.

3/ Plăcerea este înlocuită de presiune

Prin artera cerebrală anterioară circulă acum spre lobul frontal o cantitate de sânge cu 20% mai mare. Creșterea bruscă determină umflarea ţesuturilor vecine, care împing celulele cerebrale spre interiorul craniului, activând receptorii pentru durere pe toată suprafaţa frunţii.

4/ Vrei să țipi

Faci o grimasă în timp ce înghiţi, iar semnalele de durere ignoră „ordinul“ nervului trigemen și îi „cer“ arterei cerebrale anterioare să se contracte, limitând fluxul sangvin. Întrucât sângele suplimentar are nevoie de 30-60 de se­­­­­cunde pentru a se scurge, durerea ta persistă.

5/ În sfârșit, dispare durerea

Ce ușurare! Iei o nouă înghiţitură. Nu ţi-ai învăţat lecţia, nu? Păcălește-ţi nervul trigemen: între înghiţituri, împinge partea inferioară a limbii spre cerul gurii. Asta va încălzi nervul și îi va comunica să-și potolească reacţiile.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here