Ochelarii de bere

0
216

De K. Aleisha Fetters. Adaptare de Irina Mereacre. Ilustrații: Zohar Lazar.

1 / Până la fund!

La câteva secunde după ce halba îți atinge buzele, moleculele de alcool alunecă pe gât, direct în stomac. De aici ele ajung în duoden – un segment al intestinului subțire care reprezintă poarta spre sistemul circulator și, ulterior, spre creierul tău.

2 / Lucrurile devin neclare

La câteva minute de la prima înghițitură, moleculele de alcool trec din capilarele cerebrale (vase sangvine mici) și ajung în celulele din jur. Nivelurile de colină, o substanță care ajută semnalele să „circule“ în jurul creierului, încep să scadă.

3 / Începi să te relaxezi

Alcoolul te face să-ți asumi mai multe riscuri prin suprimarea activității cerebrale din cortexul frontal, sistemul care verifică-și-cântărește lucrurile. De asemenea, crește nivelul de dopamină, un neurotransmițător asociat cu plăcerea și dorința. Vrei mai multă băutură și sex.

4 / Nu te mai poți concentra

Pe măsură ce băuturile te scapă de inhibiții, alcoolul se „joacă“ cu lobul tău occipital, zona cerebrală care te ajută să interpretezi ceea ce vezi. În plus, alcoolul îți afectează capacitatea de a te concentra asupra unui lucru, cum ar fi fața. Acest efect, combinat cu lumina slabă din multe baruri, te va împiedica și mai mult să evaluezi cât de atrăgătoare este o persoană.

5 / Tipa asta e foarte drăguță

Mai dă pe gât câteva beri și vei vedea lumea într-o lumină nouă: creierul tău a pierdut din abilitatea de a constata dacă fața cuiva este simetrică – un criteriu universal pentru stabilirea atracției –, așa că toate femeile îți par acum mai sexy. Și, întrucât creierul tău este inundat de dopamină, vrei și ceva activitate sexuală.

Experții noștri: dr. Armin Biller, specialist neuroradiologie, Universitatea ­Heidelberg; dr. P. Murali Doraiswamy, profesor de psihiatrie și științe comportamentale, Institutul pentru Științele Creierului de la Universitatea Duke; Elizabeth J. Kovacs, directorul programului de cercetare a alcoolului de la Universitatea Loyola din Chicago; John Matochik, directorul programului de neuroștiințe și comportament, Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here