6 sfaturi ca să obții un salariu mai mare!

0
603

Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Guliver/ThinkStock.

Cere-i șefului un milion de lei

Când ești întrebat ce fel de salariu ai vrea să ai, spune: „Aș vrea un milion de lei“. Într-un studiu efectuat la Universitatea Idaho, cei care au cerut în glumă o sumă uriașă au obţinut la final un salariu cu nouă procente mai mare decât cei care au avut cerinţe realiste. De ce? „La nivel psihologic, suma pe care o spui, chiar dacă e absurdă, e un punct de plecare pentru contraoferte“, spune Todd Thorsteinson, autorul studiului.

Nu accepta prima ofertă

„Un angajator nu va dori să reia procesul de căutare din simplul motiv că ai negociat“, spune Crystal Harold de la Școala de Business Fox din cadrul Universităţii Temple. Cercetările lui Harold arată că oamenii care nu acceptă oferta iniţială ajung să câștige mult mai mult. Încearcă să afli mai multe despre valoarea pe care o are experienţa ta și menţionează neapărat acest lucru în timpul negocierilor.

Nu renunţa la antrenamente

Abonamentul la sala de fitness este o investiţie, nicidecum o cheltuială. Persoanele care se antrenează de cel puţin trei ori pe săptămână – indiferent că au sau nu probleme cu greutatea – câștigă cu 10% mai mult decât cei care nu fac niciun fel de mișcare, arată un studiu de la Universitatea de Stat Cleveland. Desigur, orele de transpiraţie îţi pot îmbunătăţi atitudinea, nivelul de energie și chiar gradul de inteligenţă, spun cercetătorii.

Află părerea concurenţei

Persoanele care se mută în alte companii sunt plătite cu 18-20% mai mult decât cei care schimbă poziţia în  cadrul aceleiași firme, potrivit datelor oferite de Școala Wharton. Nu ești pregătit de schimbare? „Poţi încerca să-ţi crești salariul prezentându-i angajatorului o ofertă externă“, spune Matthew Bidwell, autorul studiului. Dar cercetează terenul: dacă mișcarea nu a dat rezultate pentru alţi colegi, riști să-ţi pierzi locul de muncă actual.

Fii mănușa, nu sacul de box

Tipii care aprobă pe toată lumea au doar de pierdut. Un studiu de la Universitatea Cornell arată că veniturile anuale ale persoanelor competitive, agresive și chiar arogante sunt cu 18% mai mari decât ale colegilor „de treabă“. De asemenea, aceștia au mai multe șanse să ocupe poziţii de vârf. Nu, nu trebuie să fii un nesimţit. „Pur și simplu apără-ţi ideile și promovează-te“, spune cercetătoarea Beth Livingston.

Ia-ţi un aparat de ras și folosește-l

O faţă îngrijită corespunzător te face să arăţi mai motivat și mai experimentat în ochii angajatorilor, potrivit unei cercetări de la Universitatea Miami. Iată de ce bărbaţii cu un aspect impecabil aduc acasă mai mulţi bani (cu circa patru-cinci procente) faţă de colegii lor neglijenţi. Dacă acoperi o faţă de bebe-luș cu niște blană, rade-te pe gât și folo-sește un aparat de tuns pentru a ţine în frâu firele răzleţe.—K. Aleisha Fetters

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here