Învață să conduci cu viteza sunetului

0
285
Invata sa conduci cu viteza sunetului

De Clint Carter. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Katsuhiko Tokunaga/DACT Inc./Courtesy Breitling Jet Team.

Sunt la 915 metri deasupra lacului Michigan, într-un Albatros L-39, un avion cu reacţie folosit pentru instruire militară, când aud în căști vocea monotonă a lui Jacques Bothelin. „Pac-oooo“, spune el. Paco, pilotul meu, trage înapoi de manetă și, deodată, mă afund în scaun cu o forţă de aproape cinci ori mai mare decât cea a gravităţii. M-am îngrășat cu 230 de kilograme în două secunde.

Când totul e bine, spectatorii de la sol văd echipa britanică Breitling Jet ca pe o masă de metal care plutește pe cer. Vârfurile aripilor sunt deseori la o distanţă de trei metri unul de celălalt. E ca și cum piloţii ar lucra în cabine adiacente care zboară în spirală, coboară pe verticală și se rotesc la 870km/h.

Bothelin, liderul, se mândrește cu solidaritatea echipei. „Greșeala unui tip poate omorî, la propriu, alt tip“, spune el. Dar de 12 ani, de când Bothelin a întemeiat echipa, a pierdut un singur pilot. Relaxează-te – bărbatul a plecat din motive de sănătate.

Pune accent pe pasiune

Cum flota sa a crescut de la patru la șapte avioane, Bothelin trebuia să recruteze piloți. Abilitatea tehnică e ușor de găsit. „Eu caut foamea“, spune el. Pasiunea este cheia. La fel și flexibilitatea. „Ai nevoie de oameni care pot să urmeze planul B când planul A dă greș.“

Definește obiectivul „Întreabă cinci oameni despe obiectiv și vei primi cinci răspunsuri diferite“, spune dr. Ryan Hartwig, autorul cărții Teams That Thrive. Dacă încerci să crești vânzările, spune asta. O misiune clară ajută.

Creează câteva ritualuri tactice

Înainte de zboruri, echipa se întâlnește pentru a discuta fiecare manevră. După aceea, rememorează fiecare loop și raid, încercând să-și dea seama unde trebuie să îmbunătă­țească. „Nu sărbătorim până n-am trecut prin toată rutina“, spune Bothelin.

Refă întâlnirile Desemnează un coleg să urmărească în liniște o întâlnire și să-și noteze observațiile. „Așa afli că unii domină discuțiile ori că idei bune sunt ignorate“, spune Hartwig. Acum, cere-i grupului soluții creative.

Mărturisește-ţi gafele

Neglijența în aer poate pune viața în pericol. Bothelin își încurajează colegii de echipă să vorbească deschis despre lipsurile lor din timpul zborului. „Cu toții trebuie să fim modești“, spune el. „Eu îmi recunosc primul propriile greșeli, pentru a deschide calea.“

Fă pe prostul Dacă cineva nu recunoaște, Bothelin întreabă: „Cum crezi că a fost atitudinea ta?“ „E de efect“, spune Hartwig. Pune întrebări ale căror răspunsuri le știi. Încearcă – vei motiva oamenii să-și asume responsabilitatea.

Articol preluat din ediția de decembrie 2015-ianuarie 2016.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here