Fii mai bun la Bowling

0
835

De James Nosek. Adaptare de Oana Popa. Ilustrație: Steve Sanford.

Marchează mai multe triple reușite, cu ajutorul lui Randy Pedersen, un jucător profesionist din PBA Hall of Fame. Uimește-ți prietenii weekendul ăsta, respectând îndeaproape sfaturile lui.

Cu o mișcare naturală, fluidă, balansează brațul înapoi și lasă gravitația, nu forța, să ducă bila în jos, până este lansată.

În timp ce-ți iei avânt, ține mâna căuș sub bila de bowling. Poți să-i imprimi o mișcare circulară, dacă o lansezi ca pentru o spirală.

Când ajungi la linia de fault, mută-ți greutatea pe piciorul stâng, cu genunchiul îndoit. Balansează piciorul drept în spatele celui stâng, pentru a stabili poziția bilei sub umărul drept. (Dacă ești stângaci, inversează totul.)

Pentru a încheia, întinde brațul drept în față, „ca și cum ai da mâna cu cineva“, te sfătuiește Pedersen. Unduirea corpului nu este obligatorie, deși are farmecul său.

Bowling de plăcere

Am vrut să mă bucur de joc ca un veteran. Pentru asta, am rostogolit câteva bile cu „Kurt’s Angels“, în Whitehall, Pennsylvania. —J.N.

Lasă bacșiș generos

Câștigă chel­nerul de partea ta. Lasă-i un bac­șiș gras la prima comandă și câte unul mai mic la următoarele. Te vei asigura că ești servit prompt – și poate primești și beri din partea casei până la finalul serii.

Alege bila potrivită

Bilele ușoare sunt bune pentru mișcarea circulară, dar te vei distra mai bine cu o bilă grea. Începe cu o bilă de șase kilograme și mărește greutatea cu jumătate de kilogram până găsești bila potrivită.

Pregătește un premiu

Înainte de un joc nou, se face chetă. Jucătorul care reușește un spare sau un strike va alege o carte dintr-un pachet de cărți de joc. Cea mai bună combinație de cinci cărți la final va lua potul cel mare.

Cum să lovești mai multe popice

Lovitura decisivă #1: Primul frame

Primul frame nu e o lovitură de încălzire. Dacă nu vei doborî toate popicele, vei avea un dezavantaj din start. Un strike va trimite un mesaj dur. Poziționează-te la dreapta popicei din mijloc și îndoaie genunchii, asumându-ți o postură atletică. Țintește spațiul dintre popicele 1 și 3, marcate cu roșu. (Ești stângaci? Țintește spațiul dintre 1 și 2.) Folosește săgețile de pe pistă drept reper.

Lovitura decisivă #2: Split-ul 7-10

Aici ai dat de bucluc. Pentru cea mai bună șansă la un spare, poziționează-te la extrema dreaptă a pistei. Țintește colțul interior al popicei cu numărul 7. Aruncă bila cât de tare poți. Scopul e să lovești popica 7, care va ricoșa cu suficientă forță încât să răstoarne popica 10. Totuși, e bine să nu ai așteptări nerealiste: Pedersen a obținut acest spare doar de șapte ori în 46 de ani.

Lovitura decisivă #3: Ultima popică rămasă

Dacă e popica 5, nu e rău. Poziționează-te ca pentru un strike. Să nimerești popica 10 e altă treabă. „Oamenii se sperie când văd că doar popica 10 a mai rămas“, spune Pedersen. Pentru a o doborî, stai în extrema stângă a pistei și țintește lovitura către popica rămasă. Dacă încerci această lovitură din extrema dreaptă, bila va fi periculos de aproape de margine.

Articol preluat din ediția de mai 2017.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here