Cum să eviți accidentele în zona intimă

0
1734

De Eric Spitznagel. Adaptare de Oana Popa. Foto: The Voorhes

Protejează-ți organul preferat de pericolele iminente la care nici nu te gândești.

Să privești o intervenție chirurgicală de extirpare a penisului nu e deloc cum ți-ai fi imaginat. E adevărat că este înspăimântătoare și cu mult sânge și că îți vine să-ți atingi discret zona genitală, să te asiguri că penisul tău e la locul lui. Dar cea mai nasoală parte, atunci când ești spectator la ghilotinarea organului de pe corpul posesorului, este că toată procedura durează extrem de mult.

Noi ne imaginam că totul se întâmplă dintr-o mișcare iute de cuțit. Dar lucrurile nu stau chiar așa. Se înlătură bucată cu bucată de țesut și mușchi, pe rând. E ca atunci când încerci să cureți un măr de părțile stricate. Tai un pic de aici și un pic de dincolo, să vezi cât de mult poți salva.

„Seamănă cu un fruct putrezit“, spune Gregory Bales, medic urolog la Centrul Medical al Universității din Chicago, cel care ne-a invitat să asistăm la o penectomie – amputarea chirurgicală a penisului. „Ai putea să arunci fructul, pur și simplu. Dar, dacă vrei să păstrezi fructul – iar pacientul acesta își dorește foarte tare să nu rămână fără fructul său –, vei dori să reduci pe cât posibil pierderea țesutului.“

Mirosul care vine dinspre pacient, un bărbat de 50 de ani care stă întins pe masa de operație, cu picioarele imobilizate, este cutremurător. E ca o șosetă umplută cu maioneză, abandonată într-o parcare pe timpul verii. De aproape (și da, ni s-a permis să urmărim îndeaproape întreaga procedură chinuitoare, care a durat patru ore), penisul pacientului este gri și deformat. Dacă Gollum din Stăpânul inelelor ar avea penis, cam așa ar arăta.

Echipa de chirurgi înlătură bucăți din ce în ce mai mari din penisul afectat, lăsând în urmă, pe burta pacientului, o grămadă morbidă de bucăți cenușii de țesut.

„Bietul om nu prea a înțeles ce urma să se întâmple cu el“, spune Joe, unul dintre medicii rezidenți. „I-am explicat în ce va consta intervenția chirurgicală, iar el a întrebat dacă va mai putea face sex ulterior. Eu i-am spus, omule, nu e de glumă, nu vei mai face sex niciodată.“

Privind cum este măcelărit organul preferat al tuturor bărbaților, îți dai seama cât de vulnerabilă este, de fapt, bucata asta de carne dintre picioare. Ce e de făcut să te asiguri că nu ți se va întâmpla niciodată așa ceva?

E destul de simplu. Pacientul în cauză nu este circumcis și suferă de fimoză, o inflamație a țesutului din jurul glandului. Boala în sine se tratează, însă acest pacient nu a respectat o igienă corespunzătoare. Lipsa acesteia a dus la contractarea unei infecții fungice.

„Penisul său este pur și simplu decimat de infecție“, spune dr. Bales.

Bărbații care rămân fără penis nu sunt întotdeauna cretini care-și asumă riscuri aiurea. Nu sunt neapărat cei care și-au pus o armă încărcată la brâu sau cei care s-au întrebat „ce-ar fi dacă mi-aș băga penisul în toasterul ăsta?“ Câteodată, li se întâmplă tipilor care nu au ajuns la timp la doctor sau nu și-au dat seama că puțină apă și săpun în zona genitală pot face diferența. „Aspectele minore sunt cele mai periculoase“, spune dr. Bales.

Prima parte a intervenției chirurgicale aproape s-a terminat. Ceea ce odată a fost un penis e doar o bucată teșită de țesut. Ulterior, chirurgii trebuie să decidă unde vor crea uretra pacientului.

„Aici, ce părere aveți?“, întreabă Joe, arătând o zonă moale din partea de jos a testiculelor pacientului.

„E mult prea jos“, spune Jake, un alt rezident. „Nu poți să urinezi prin testicule.“

„Trebuie să fie jos“, susține Joe. „Altfel, ori de câte ori va încerca să urineze, se va stropi pe picioare.“

Dr. Bales dă din cap neputincios. „E o situație tragică. De acum înainte, până la sfârșitul vieții, acest pacient va fi nevoit să urineze ca o femeie. Dacă ar fi luat măsuri mai devreme, dacă și-ar fi dat seama că are o problemă, lucrurile ar fi stat cu totul alt-fel. Ar fi avut o șansă să-și salveze penisul. Așa sunt bărbații. Nu vor să meargă la medic de teama veștilor proaste. Dar, dacă aștepți prea mult…“ – se oprește pentru a strânge bucățile de carne ce odată formau un penis – „ți se poate întâmpla și ție.“

Iată, în continuare, cele mai frecvente moduri în care bărbații își distrug zona genitală și, foarte important, ce să faci ca să te protejezi.

Oroarea

Sfârtecat de câine

Iată un scenariu de coșmar: bați mingea cu copiii tăi. Câinele cuiva vrea să vi se alăture. Se repede la minge, dar nu reușește să o prindă. Din frustrare, se aruncă asupra ta, iar colții săi îți sfâșie scrotul ca pe un șervețel de hârtie. Kenneth Phillips, un avocat din Beverly Hills specializat în atacuri canine, a avut cazuri de acest gen. „Pot fi răni superficiale, secționarea penisului sau chiar mâncarea acestuia de către animal“, spune el.

Cum să-ți protejezi zona genitală Mai întâi, trebuie să știi de ce câinii te atacă în zona intimă. „Ei adulmecă feromonii din zona genitală, în timpul unei confruntări“, spune Nicholas Dodman, profesor specializat în comportamentul animalelor, la Tufts. Fii atent la toți câinii, chiar și la al tău. „În 75% din cazuri, autorul atacului e un câine pe care victima îl cunoștea și în care avea încredere“, spune Phillips.

„Stai cu piciorul stâng în față și cu dreptul în spate. Astfel, câinelui îi va fi mai greu să ajungă direct la zona genitală“, spune Loren Christensen, antrenor de autoapărare.

Dacă ai fost mușcat, mergi imediat la medic pentru evaluare. „Gura câinilor e foarte murdară, deci riscul de infecții grave este foarte mare“, spune Andrew Kramer, medic urolog la Universitatea Maryland. Și stai departe de alimentele tartinabile. Un urolog ne-a spus că, „în 9 cazuri din 10, când un câine mușcă pe cineva în zona genitală, e pentru că penisul respectivului e plin de unt de arahide“.

Oroarea

Strivit într-un accident de bicicletă 

Leziunile peniene cauzate de accidente de ciclism au trimis circa 6.500 de sportivi la urgențe, în perioada 2002-2010, potrivit cercetărilor conduse de Benjamin Breyer, medic urolog la spitalul San Francisco General. Deși majoritatea rănilor sunt minore, mai sunt și unele absolut odioase. „Am tratat câteva răni produse de decalotarea forțată, când țesutul penian a fost smuls de pe glandul biciclistului“, spune el. „Forța impactului și alunecarea pe cadrul bicicletei au smuls pur și simplu prepuțul.“ Prezența unui corp dur, cum este bara sau cadrul, în imediata vecinătate a zonei genitale, te face vulnerabil la căderea sau la coborârea în grabă de pe bicicletă.

Cum să-ți protejezi zona genitală Asigură-te că bicicleta e pe măsura ta. Majoritatea magazinelor de profil ți-o vor ajusta gratuit. Dacă e prea mare, ești mai expus riscului de-a ­pierde controlul și de-a avea un accident, iar bara va fi periculos de aproape de ­zona ta genitală. E important și să alegi șaua potrivită. Trebuie să aibă lățimea aferentă gabaritului tău, astfel încât greutatea să se distribuie pe oasele șezutului, nu în zona intimă.

Apoi, alege pantalonii de ciclism cu căptușeală în zona inghinală, pentru protecție sporită.

Nu în ultimul rând, instalează un mecanism de reglare prin care poți ridica sau coborî șaua din mers. Astfel, șaua nu va mai fi un impediment în coborârile abrupte sau în situațiile riscante.

Oroarea

Lovit cu genunchiul

Nu există bărbat să nu fi încasat cel puțin o lovitură în zona sensibilă. Jucătorul britanic de rugby Paul Wood a primit „accidental“ un genunchi în vintre, în timpul unui meci, și s-a ales cu ruptură de testicul ce a trebuit extirpat. Și ăsta e un deznodământ fericit, în comparație cu Willie Cannon, din Cleveland, care a fost lovit în testicule în timpul unui jaf. Ruptura sa de testicul s-a transformat în cangrenă și omul a decedat o lună mai târziu.

Cum să-ți protejezi zona genitală „Fii atent în preajma copiilor. Adulții nu prea se lovesc unii pe alții în zona genitală“, susține Brian Steixner, medic și directorul Institutului de Sănătate Masculină de la Jersey Urology Group. „Mai mereu e vorba de câte un copil care și-a pocnit tatăl în testicule.“

Investește în indispensabili de calitate. „Nimeni nu te poate opri să porți suspensor sau echipament de protecție, dar nu e necesar, dacă nu cumva ești portar“, spune dr. Kramer. În activitățile în care e posibil să încasezi lovituri în zona genitală, poartă pe dedesubt pantaloni care se mulează pe scrot și coapse. Dacă te lovești la testicule, nu le ține prea mult sub compresa cu gheață. „Te poți alege cu degerături la nivelul scrotului și-ți poți pierde testiculul“, spune dr. Kramer. Mai bine ia ibuprofen, întinde-te puțin, închide ochii și așteaptă să-ți treacă. „În majoritatea cazurilor, durerea dispare în mai puțin de o oră“, spune dr. Kramer. Dacă durerea persistă și e însoțită de inflamație sau vânătăi, mergi la urgență.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here