Soția ta e fericită?

0
325

De Madeline Haller • Adaptare de Irina Mereacre • Foto: Shutterstock

Vrei să afli cât de important ești pentru ea? Într-un sondaj efectuat de match.com, 81% dintre femeile măritate au considerat că e mult mai important să aibă o relație fericită decât o carieră. Iar dorința de a avea un partener nu apare în fața altarului. „Fie că ești sau nu căsătorit, relațiile – și satisfacția asociată cu acestea – sunt extrem de importante în creșterea calității vieții bărbaților și a femeilor“, spune Helen Fisher, antropolog la Universitatea Rutgers, cea care a coordonat sondajul. Oamenii sunt ființe sociale, așa că totul se rezumă la crearea relațiilor. „Nu vii acasă de la birou ca să-ți petreci timpul cu un alt job“, spune Helen Fisher. „Dacă ești norocos, te întorci la cineva cu care e plăcut să-ți petreci timpul.“ Crezi că știi să-ți satisfaci soția? Am cules statistici – de la sondajele efectuate de noi, până la cele ale instituțiilor de renume – care ar putea să-ți schimbe părerea. Nu-ți face griji: cu sfaturile noastre, o vei face să zâmbească din nou.

 

91 Procentul femeilor care sunt fericite în relațiile lor actuale

82 Procentul celor care consideră că sunt mai fericite decât prietenele lor care nu sunt într-o relație

61 Procentul femeilor care își doresc ca partenerul lor să fie mai spontan
Acționează „Nu trebuie să fii excentric ca să fii spontan“, susține Kristen Mark, cercetătoare în relații la Universitatea Kentucky. Ea vrea să vadă că-ți pasă. Ce poți să faci? Într-o seară când știi că nu are planuri, fă rezervare la un restaurant pe care a pus ochii mai demult ori cumpără bilete la un eveniment la care vrea să ajungă neapărat. „La finalul zilei, femeile vor să știe că ținem cont de dorințele lor“, spune Kristen Mark –, iar acest gest îi va arăta că ești atent la ce-ți spune.

45 Procentul femeilor care susțin că ar fi mai fericite dacă partenerii lor și-ar manifesta mai des afecțiunea în public

54 Procentul femeilor care cred că o escapadă-surpriză de weekend împreună cu partenerul poate revigora relația

85 Procentul femeilor mulțumite de timpul pe care îl petrec cu partenerii lor
Las-o în pace Spune că are nevoie de spațiu? „Poate ar fi cazul să te preocupi mai mult de tine, indiferent că ieși cu băieții ori mergi la sală“, spune Karen Sherman, autoarea cărții Marriage Magic! Dacă o lași să respire în voie, nu doar că îi vei permite să-și petreacă timpul după bunul ei plac, dar asta vă va ajuta relația pe termen lung. „Când creezi spațiu, crește și dorința“, spune scriitoarea. „Iar această dorință poate ajuta relația să crească.“

60 Procentul mamelor care lucrează cu normă întreagă și ar fi fericite să treacă la un program cu jumătate de normă

91 Procentul mamelor care sunt OK cu faptul că soții lor le acordă mai multă atenție copiilor ­decât lor

18 Procentul femeilor măritate care se gândesc la sex cel puțin o dată pe zi
Oferă-i mai mult Vrei să-i crești apetitul? Fă un efort și „exersați“ mai des. „Când faci sex cu regularitate, ajungi să vrei mai mult după“, spune Helen Fisher. Actul în sine declan­șea­ză eliberarea substanțelor chimice cerebrale sănătoase, cum ar fi dopamina, oxitocina și testosteronul. Asta o va face să te dorească mai mult.

39 Procentul celor care și-ar dori să doarmă mai des dezbrăcate împreună cu partenerii lor

74 Procentul femeilor care cred că prietenii lor actuali sunt cele mai bune partide de până acum

73 Procentul celor mulțumite de dorința partenerilor lor de a le face sex oral

59 Procentul femeilor măritate cărora nu le e frică să discute cu partenerul despre nemulțumiri sexuale
Vorbiți Dar nu în locul în care faceți sex. „Evită să aveți conver­sația în dormitor“, spune Fisher. „Locul e prea intim și discuția poate deveni prea intensă.“ Mai bine fă-o în timpul unei plimbări. Când vorbiți, concentrează-te asupra soluției, nu a problemei. „Totul se rezumă la exprimare“, spune Mark. De exemplu, în loc să zici: „Pozițiile tale preferate mă plictisesc teribil“, spune-i: „Ești sexy când stai deasupra“. „Dacă pui lucrurile într-o lumină pozitivă, discuțiile despre sex au un caracter mai puțin amenințător“, spune Mark.

77 Procentul femeilor care vor să-ți dai seama când sunt supărate – chiar dacă spun că „e OK“

19 Procentul femeilor care au vrut să dea înapoi înainte de nuntă și au divorțat după patru ani
Fii atent la semne „Pune-ți întrebări atunci când ea nu se mai plânge“, susține Sherman. „Când devine apatică, nu-i mai pasă.“ Alte indicii: mai puțin sex și un interes scăzut pentru chestii simple, cum ar fi să-ți povestească ce a făcut în timpul zilei.

44 Procentul femeilor care consideră că partea financiară este un element important pentru fericirea în relație

38 Procentul celor care câștigă mai mult decât bărbații lor
Susține-o „Cariera ei e în ascensiune? E clar că este independentă“, spune Sherman. Dar ea nu poate să-și asigure echilibrul emoțional pe care i-l poți oferi tu. Întreab-o cum îi mai merge la job, dă-i sfaturi și oferă-i sprijinul tău când are nevoie – astea sunt lucruri de neprețuit.

 

Ce cupluri din seriale ilustrează cel mai bine modelele unei relații temeinice?
1 Marshall Eriksen & Lily Aldrin – How I Met Your Mother
2 Chandler & Monica Bing – Friends
3 Jim & Pam Halpert – The Office

Ce atribute masculine le fac pe femei cele mai nefericite?
1 Temperamentul
2 Abilitățile proaste de ascultare
3 Memoria proastă

Ce le luminează fețele?
1 Simțul umorului
2 Inteligența
3 Zâmbetul

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here