Separat sau împreună?

0
1629

De Brittany Risher. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Ilustrație: Michael Byers.

Dezacordul în privința banilor e un subiect întâlnit frecvent în cupluri și poate duce la despărțiri. Evită-le!

1/ Apelează la un terapeut

Dacă tu ești axat pe taxa de școlarizare a copilului, iar ea planifică o a doua lună de miere, nu e de mirare că vă certați din cauza banilor. Într-un sondaj efectuat de Ameriprise Financial, trei sferturi dintre cupluri au un stil diferit de gestionare a banilor. Însă 40% dintre cuplurile care nu și-au putut rezolva problemele au declarat că un terapeut i-a ajutat să ajungă la o înțelegere, eliminând tensiunea din relație.

2/ Pune bani deoparte 

Ar trebui să aveți un cont comun pentru cheltuielile de familie și să vă puneți de acord asupra sumelor alocate de amândoi. „Însă e o idee bună să ai și un cont separat, bani pe care să-i folosești după bunul plac“, recomandă Marcy Keckler, vicepreședinte la departamentul de consultanță financiară al Ameriprise. „Astfel se elimină riscul de a-i scoate ochii celuilalt cu privire la cheltuielile individuale“, spune Keckler.

3/ Investește în sex

Stabilește o zi pe săptămână pentru a discuta despre bani – fără judecăți – timp de zece minute. Astfel, micile nemulțumiri nu se vor acumula. Planificați întâlniri consecutive: una la masa din bucătărie pentru a vorbi despre buget, alta în dormitor. „Activitatea sexuală ajută la eliminarea tensiunii și la eliberarea de endorfine“, spune terapeutul de cuplu dr. Bonnie Eaker Weil, autorul cărții Financial Infidelity.

Alte lucruri utile…

Dentistul te ferește de pneumonie?

Potrivit unei cercetări prezentate în cadrul întâlnirii a­nuale a Asociației Americane de Boli Infecțioase, din octombrie 2016, persoanele care nu merg la controlul dentar de rutină sunt cu 86% mai expuse riscului de a suferi de pneumonie decât cele care vizitează dentistul de două ori pe an. „Vizitele stoma­tologice periodice și menținerea unei igi­ene orale corecte pot limita numărul de microorganisme din cavitatea bucală, care pot fi inhalate sau aspirate accidental în plămâni și produc pneumonie“, spune dr. Michelle Doll, autorul principal al studiului și profesor-asistent de medicină internă la Departamentul de Boli Infecțioase din cadrul Universității Virginia Commonwealth, Richmond. În România, se înregistrează anual peste 573.000 de cazuri de boli pneumococice invazive, dintre care peste 9.500 soldate cu decese, potrivit sta­tisticilor INSSE din ultimii trei ani.

Băuturile îndulcite cresc riscul de prediabet

Persoanele care consumă băuturi îndulcite cu zahăr (băuturi carbogazoase cu sau fără cafeină, cu alte tipuri de zaharuri, precum și băuturi îndulcite necarbogazoase și sucuri din fructe) și băuturi dietetice (cu sau fără cofeină și îndulcite prin mijloace artificiale) au un risc mai mare de a dezvolta prediabet, conform unui studiu publicat în Journal of Nutrition. Studiul a fost efectuat la Universitatea Tufts din Statele Unite, pe un eșantion format din 1.685 de adulți de vârstă medie și s-a desfășurat pe o perioadă de 14 ani. Persoanele care le-au consumat săptămânal (aportul mediu de șase porții a câte 350 ml) aveau un risc cu 46% mai mare de a dezvolta prediabet în comparație cu cele care nu beau astfel de băuturi. Sucurile dietetice nu au contribuit la riscul de prediabet. Oamenii de știință sugerează că un consum periodic de băuturi îndulcite cu zahăr îngreunează procesul prin care organismul contro­lea­ză nivelurile de insulină, indiferent de greutatea corporală. În România, există circa două milioane de persoane cu diabet şi alte trei milioane de persoane cu prediabet, potrivit datelor prezentate la Congresul Național al Federației Române de Diabet, Nutriție şi Boli Metabolice (FRDNBM) din 2014, Cluj-Napoca.

Mama proceda așa

Mă hrănea cu gelatină lichidă împotriva bacteriilor din stomac Probabil burtica ta a tolerat mai bine pudra de gelatină amestecată cu apă fierbinte decât alimentele solide, dar nu folosi acest tratament la copiii tăi. „Fluidele sunt importante când ești bolnav, dar o cantitate prea mare de zahăr te deshidratează“, spune dr. Benjamin Krevsky, șeful secției de gastroenterologie de la Spitalul Universitar Temple. Încearcă niște săruri de rehidratare orală, ca Prolyte pulbere, Humana Electrolit sau Sun-Lyte, soluții care conțin zahăr și electroliți. Pune-l pe cel mic să consume apă și săruri minerale până când urina capătă o culoare galben pal. Când e pregătit să consume alimente solide, reintrodu treptat în meniu banane, orez sau pâine prăjită. Dacă starea lui se înrăutățește, nu poate tolera lichidele ori încă se simte rău, mergi la doctor.

Articol preluat din ediția de aprilie 2017.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here