Scapă de bagajul emoțional!

0
270

ÎNTÂLNIRILE AMOROASE ȘI CĂLĂTORIILE cu avionul au cel puțin un lucru în comun: rareori sosește cineva fără bagaj. De fapt, circa șapte din zece persoane consideră că partenerul lor aduce în relații probleme nerezolvate din legăturile precedente, arată un studiu din Human Communication. Folosește aceste trucuri ca să-i manevrezi „bagajul“ cu atenție – și să nu te lași strivit de el.

 

BAGAJUL EI

Fostul ei o „hărțuiește“
● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

ÎNTREABĂ-TE Tipul ăsta merită atenția ta? „Foștii spionează adesea pe rețelele sociale, pentru că nu pot s-o facă în persoană“, spune Brandy Engler, autoarea cărții The Men on My Couch. Nu te alarma din cauza unei postări pe Facebook. „Poate fi vorba doar despre o prietenie – singurul lucru ce rămâne uneori după o relație“, spune ea.
IA ÎN CONSIDERARE ASTA „Dacă fostul a reușit să-i ajungă la inimă, vei observa că devine nostalgică“, spune Engler. Îi trimite mesaje, iese cu el la cafele, îi răspunde la apeluri? Cel mai bine e să te desparți de ea.
DESCURCĂ-TE Pentru moment, mușcă-ți limba. E posibil să fii tentat s-o tragi la răspundere sau să-l înfrunți pe tip, dar mai bine fă o mișcare mai puțin agresivă, dar eficientă: umple-i agenda. „Relațiile se dezvoltă când există elemente noi“, spune Engler. „Cu cât îi organizezi mai multe activități captivante“, spune Engler, „cu atât va fi mai puțin tentată să acorde atenție aventurilor trecute“.
MIȘCAREA GREȘITĂ Să o acuzi. E o limită aproape insesizabilă între a fi direct și acuzator. „Depășește-o și vei părea nesigur și amenințat“, spune Engler. Unul dintre cazurile în care învingători sunt foștii.

 

BAGAJUL EI

Este o frumusețe, dar se crede urâtă
● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

ÎNTREABĂ-TE Cât de serioasă e treaba? Din păcate, se întâmplă des: „Până la 90% dintre femei sunt nemulțumite de cum arată“, spune Paulette Kouffman-Sherman, psiholog din Manhattan. „Pe termen lung, asta îți poate amenința totul – de la viața sexuală până la sănătatea emoțională.“
IA ÎN CONSIDERARE ASTA Și prietenele ei sunt la fel de exigente? Revista Sex Roles a constatat că părerea pe care o are o femeie despre propriul corp este puternic influențată de modul în care prietenele acesteia își percep corpurile.
DESCURCĂ-TE Acționează: flirtează. „Spune-i cât de mult îți place gropița de deasupra fundului ei și pistruii de pe spate“, spune Robyn Silverman, autoarea cărții Good Girls Don’t Get Fat. Evită să-ți fixezi privirea pe zone periculoase, cum ar fi abdomenul ei. Complimentele tale o vor ajuta să fie mai sigură și să renunțe la critici.
MIȘCAREA GREȘITĂ Să o compari cu alte persoane – chiar dacă remarca se vrea una pozitivă, spune Silverman. („Întotdeauna ai fost mai slabă decât Heidi Klum.“) Asta demonstrează că o ții sub o continuă monitorizare, ceea ce poate s-o facă din nou nesigură.

 

BAGAJUL EI

Vine „la pachet“ cu o BTS
● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

ÎNTREABĂ-TE Ați întreținut raporturi sexuale în cele șase luni după ce a fost infectată? „În cazul ­herpesului genital, aceasta e perioada în care riscul transmiterii atinge cote maxime“, potrivit dr. Peter Leone, profesor de medicină la Universitatea Carolina de Nord. Vestea bună e că, în timp, riscul scade.
IA ÎN CONSIDERARE ASTA „Herpesul genital e mai întâlnit decât crezi“, spune dr. Leone; boala afectează una din șase persoane. Dacă partenera ta a făcut testul și a fost sinceră, spune Engler, „acesta e un indicator important al maturității ei“.
DESCURCĂ-TE În primul rând, evită sexul în ­timpul episoadelor de erupție și folosește prezervativul. „Acesta reduce cu circa 30% riscul de a contracta boala“, spune dr. Leone. De asemenea, dacă partenera ta ia pastile, cum sunt Valtrex, riscul scade cu încă 50%. Ia toate aceste măsuri de siguranță și „ai șanse de cel puțin 97% să nu contractezi boala“, spune dr. Leone.
MIȘCAREA GREȘITĂ Să faci presupuneri răutăcioase legate de trecutul ei. „Oamenii au ideea eronată că cei cu o boală cu transmitere sexuală sunt ușuratici“, spune Engler. „În realitate, cei mai mulți adulți au cam același grad de risc.“

 

BAGAJUL EI

Fostul ei este amicul tău
● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

ÎNTREABĂ-TE Ce te deranjează, de fapt? „Încearcă să-ți dai seama dacă e gelozie sau de fapt doar o judeci că a făcut asta“, spune Paul Hokemeyer, terapeut din Manhattan. „Nu te aștepta să ai o parteneră la fel de virtuoasă ca mama ta. Dacă insiști asupra legăturilor din trecut vei fi supărat și nesigur – atitudine care poate pune punct relației.“
IA ÎN CONSIDERARE ASTA Acest lucru ar putea să fie bun: 19% dintre cuplurile căsătorite s-au cunoscut prin intermediul prietenilor, potrivit unui studiu din Proceedings of the Natural Academy of Sciences.
DESCURCĂ-TE „Avertizează-ți amicul că vrei să o curtezi“, spune Vinita Mehta, psihoterapeut și expert în relații din Washington. Apoi spune-i și ei clar ce-ți dorești. „Ea ar putea să creadă că visezi la o aventură“, spune Mehta. „Dacă vrei cu adevărat să o cunoști, spune-i clar și vezi cum evoluează lucrurile.“ Restul problemelor tale – acele sentimente sâcâitoare de gelozie – țin de orgoliu.
MIȘCAREA GREȘITĂ „Să folosești acest argument în certurile voastre“, spune Hokemeyer. Dacă o faci să se simtă vinovată în legătură cu o alegere pe plan sexual, ea se va simți jignită, iar tu vei dormi singur.

 

BAGAJUL EI

Îi cam place tăria
● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

ÎNTREABĂ-TE De câte ori se face mangă? „Consumul excesiv (și frecvent) de alcool poate indica probleme mai grave, care necesită adesea ajutor profesionist“, spune Marc F. Kern, coautorul cărții Responsible Drinking. Altminteri, este mai degrabă vorba despre conștiința de sine și disponibilitatea partenerei tale de a se redresa.
IA ÎN CONSIDERARE ASTA „Un om beat este un om imprevizibil. Și, având în vedere că relațiile se bazează pe încredere“, spune Kern, „este clar că a voastră are o fundație instabilă“.
DESCURCĂ-TE „E timpul să spui lucrurilor pe nume. Convoacă o ședință – când e trează – și roag-o să-și restabilească limitele“, spune Kern. Arată-i, fără s-o jignești, când a întrecut măsura. („Mi-ai zis: «Freza ta îmi amintește de un hârciog».“) Stabilește o nouă limită: „Mulțumește-te cu un pahar pe seară“. Dacă nu poate rezista fără o sticlă, trebuie să pui „dop“ relației.

MIȘCAREA GREȘITĂ Să speri că se va schimba singură. Bețiile nu îi stimulează intelectul. „La începutul relației, oamenii au tendința să vadă lucrurile pozitive și să ignore defectele“, spune Mehta. „E o greșeală pe care nu ți-o permiți. Vorbește cu ea.“  J

 

De Hannah Mcwilliams • Adaptare de Irina Mereacre • Fotografie de Joyce Lee

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here