Poți să treci testul de chimie?

0
777

L-am cunoscut pe David la o petrecere. Din SMS-urile care au urmat a doua zi, pipăielile din spatele barului de la prima noastră întâlnire și faptul că i-am propus să încheiem seara la mine la câteva zile după asta, era clar că se înfiripase ceva între noi. Scântei, dorință. Pe scurt, aveam chimie.

Când l-am condus până la mașină în dimineața de după prima noastră noapte împreună, ne țineam de mână și chicoteam ca niște copii – asta până când am văzut polițista.

„E mașina dumneavoastră, domnule? Figurează pe lista de vehicule furate“, a spus femeia în uniformă.

David a dat din umeri, în mod clar vinovat. Stai așa… Deci toată noaptea trecută mă simțisem atât de bine cu un infractor? Nici n-am rămas în zonă să aflu, am fugit imediat, înapoi în casă.

Umilitoarea lecție pe care am învățat-o: chimia dintre două persoane poate apărea în multe forme.

„Sunt persoane față de care simțim o atracție intensă, dar a căror perspectivă asupra vieții e atât de diferită de a noastră încât o relație n-ar funcționa niciodată“, spune dr. Wendy Walsh, autoarea cărții The 30-Day Love Detox. „Ideal este să găsim pe cineva de care să fim atrași, dar care să fie pe aceeași lungime cu noi și la capitolul principii de viață.“

Deși unii tipi se dovedesc a fi mari greșeli în viața noastră, cu mulți alții interacționăm perfect pe toate planurile – fizic, emoțional, sexual. O astfel de chimie are potențialul de a exploda ca dinamita. Așa că i-am rugat pe experții noștri în chimie – pardon, psihologie – să ne ajute să înțelegem de ce fel de reacții ai nevoie și cum să-ți dai seama dacă au potențial să existe. Citește și învață să aplici câteva trucuri științifice în viața sentimentală.

 

Chimia intelectuală
Întâlnirea minților

Ce se întâmplă Te provoacă interacțiunile cu ea și simți că trebuie să depui ceva efort ca să faci față atunci când ea vorbește despre un subiect care o pasionează.

De ce e importantă Genul acesta de compatibilitate indică stabilitatea relației pe termen lung. „Cercetările au dovedit că acele cupluri care au multe similarități, inclusiv compatibilitate intelectuală, reușesc să rămână împreună“, spune dr. Helen Fisher, cercetător în medicina sexuală la Universitatea din Rutgers și consilier științific la chemistry.com. Acest tip de chimie e mai important decât compatibilitatea IQ-urilor; e vorba de admirația și curiozitatea pe care le are fiecare față de modul în care funcționează mintea celuilalt.

Observ-o Poate că nu înțelegi nimic din proiectul despre bucătăria moleculară la care lucrează, dar important e să o asculți atunci când vorbește despre el. „Chiar dacă vă certați pe teme politice, a doua zi vă puteți trimite linkuri unul altuia prin care să vă dovediți punctul de vedere“, spune doctorul în științe Lisa Firestone, coautoare a cărții Conquer Your Critical Inner Voice.

Cultiv-o Exprimarea curiozității intelectuale vă va ajuta să vă sincronizați, chiar dacă inițial pare că nu aveți nimic în comun. Cu cât pui mai multe întrebări, e posibil să descoperi că te fascinează felul ei de-a fi. Pentru a construi această chimie intelectuală, roag-o să te învețe să faci ceva ce îi place foarte mult sau dezvăluie-i tu câte ceva despre hobbyurile tale. Faceți asta relaxați, în joacă. Ideea este să vă respectați mereu unul altuia realizările și interesele.

 

Chimia fizică
Aprinderea dorinței

Ce este Ai simțit vreodată că ești cuprins de dorință când vezi o necunoscută într-un bar aglomerat – sau pe iubita ta la o petrecere?

De ce e importantă Atracția fizică eliberează hormoni. „Așa se construiește dorința“, spune Fisher. Și e alimentată de testosteron, care îți stârnește dorința și te ajută să-ți faci curaj și s-o abordezi.

Observ-o „Când vezi o femeie frumoasă, corpul produce oxitocină, vasopresină și dopamină – toate ca reacție la o potențială oportunitate sexuală“, spune dr. Larry Young, coautor al cărții The Chemistry Between Us. Această eliberare de substanțe se poate întâmpla, la un nivel mai scăzut, chiar și în urma interacțiunilor online.

Cultiv-o Găsește orice motiv s-o atingi. Contactul direct pe piele provoacă o creștere a nivelului de hormoni (printre care și „hormonul alintului“, oxitocina), ceea ce te face să te simți mai apropiat de persoana pe care o atingi. „E o metodă puternică de a demonstra că nu ești o amenințare“, spune David Givens, director al Centrului pentru Studii Nonverbale din Spokane. Cea mai bună metodă de a face asta e să fii jucăuș. În bar, de exemplu, invit-o la un joc de biliard. „Suntem obișnuiți să fim precauți cu necunoscuții, dar dărâmarea barierelor o poate face să-și dorească, în subconștient, să se apropie de tine.“ Ai deja o relație? Fă-i mai des complimente, „dar specifice, nu generale“, spune dr. Scott Haltzman, autorul cărții The Secrets of Surviving Infidelity. „Când știu că soția mea se duce la coafor, chiar îmi pun o alarmă pe telefon ca să-mi amintesc și să comentez ceva despre noua ei tunsoare“, spune el.

 

Chimia socială
Interacțiunea cu ceilalți

Ce este Sunteți un duo dinamic când sunteți singuri și un cuplu puternic cu care prietenilor voștri le face plăcere să iasă.

De ce e importantă „Cuplurile au mai mari șanse să fie fericite împreună atunci când cad de acord asupra modului în care își petrec timpul atât în intimitate, cât și cu alții“, spune Geoffrey Greif, coautor al cărții Two Plus Two: Couples and Their Couple Friendship.

Observ-o Puteți ieși cu prietenii ca să vă distrați împreună sau, dimpotrivă, să stabiliți că petreceți un weekend complet izolați de lume.

Cultiv-o „După câteva luni de relație, fiecare dintre voi ar trebui să fie prioritatea celuilalt atunci când faceți planuri“, spune Walsh. Dacă ea sugerează să comandați pizza și să vă uitați la filme, ar trebui să-ți dorești să faci asta, în loc să vrei să ieși cu băieții. Dar e esențial și să alternați serile de stat în casă cu cele în care ieșiți împreună. „Socializarea frecventă în grupuri de mărime medie, în care îți poți vedea partenerul din perspectiva celorlalți, e vitală pentru sănătatea relației“, spune dr. Haltzman. „Când suntem în public, ne arătăm, de obicei, cele mai bune laturi.“

 

Chimia conversațională
Un limbaj al vostru

Ce este Aveți referințe culturale comune și glume specifice care dau de înțeles că sunteți împreună.

De ce e importantă Studiile arată că cei care au o conexiune puternică se completează în conversații și folosesc cuvinte asemănătoare. Acest tip de comportament arată cât de mult vă plăceți unul pe altul.

Observ-o „Vă terminați propozițiile unul altuia“, spune James Pennebaker, psiholog la Universitatea din Austin, Texas. „Înțelegi tot ce povestește, fără să o întrebi: «Cine e Maria?».“

Cultiv-o Încă de la începutul relației, fă glume al căror înțeles să-l știți doar voi, folosește un apelativ numai pentru ea și adu în discuție anecdotele pe care ți le-a spus la ultima întâlnire. Ascult-o atunci când îți povestește cum i-a decurs ziua. „Dacă ești cu adevărat atent la ce-ți spune, vă veți completa perfect în conversații și, astfel, veți funcționa din ce în ce mai bine“, spune James Pennebaker.

 

Chimia sexuală
Ca animalele în călduri

Ce este Dacă sar scântei între voi și singurul loc unde vreți să fiți e înapoi în pat, atunci da, ați trecut de la chimia fizică la chimia sexuală.

De ce e importantă Fără scânteile acelea, chiar și cea mai strânsă conexiune devine o relație ca între doi amici sau între frate și soră.

Observ-o „Atracția funcționează ca dependența“, spune Young. „Formarea unei legături implică activarea centrului din creier responsabil cu recompensa, aceeași parte pe care o activează și cocaina. Iar sexul eliberează chimi­calele de activare a recompensei care te fac să-ți dorești și mai mult.“ Cu cât faceți mai mult sex, cu atât veți vrea mai mult.

Cultiv-o „Chimia sexuală scade treptat, dar nu înseamnă că relația s-a stricat“, spune Justin Lehmiller, psiholog la Harvard. Antidotul e să fiți conștienți de acest posibil efect și să lansați o contraofensivă puternică, bazată pe multe noutăți și imprevizibil. Poziții noi, locuri noi, jucării noi – toate acestea mențin pasiunea.

 

Programa relației tale
Ia-ți diploma de absolvire. Psihologul nostru, Gary W. Lewandowski Jr., te ajută să treci examenele.

Matematică
Cea mai grea problemă: „Câte partenere ai avut?“. Nu fi defensiv, fă o estimare onestă a numărului de partenere și roag-o și pe ea s-o facă pe a ei. „E vorba de sănătatea amândurora, deci e rezonabil să pui o asemena întrebare“, spune psihologul.

Studii sociale
Religia și politica sunt, de obicei, subiecte tabu la prima întâlnire, dar până la urmă tot vor apărea în discuții. N-ar trebui să fie probleme dacă nu aveți puncte de vedere fundamental opuse. „Cu cât sunteți mai asemănători, cu atât mai bine“, ne spune el.

Arta limbajului
Discuțiile în contradictoriu nu sunt neapărat un semn rău. De fapt, e chiar sănătos să explorați diferențele dintre voi. „Între oricare doi oameni pot apărea neînțelegeri“, spune Gary W. Lewandowski. Încercați să discutați despre ele calm și respectuos.

Extracurricular
Tu ești mare cinefil, iar ea adoarme în primele 10 minute. E o problemă? Nu. „E un hobby. Nu e obligatoriu ca ceea ce te face pe tine fericit s-o facă fericită și pe ea“, spune psihologul. —De Diana Stanczak

 

De Anna Davies • Adaptare de Oana Maria Zaharia • Casetă de Diana Stanczak • Foto: Yasu + Junko 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here