Pasiunea ta pentru tipele de la TV te dă de gol

0
1034

De Eric Spitznagel. Adaptare de Oana Popa. Foto: HBO România

Nu ești ciudat, ești doar un tip ca toți ceilalți. Lasă explicațiile în seama experților.

Anthony este convins că a găsit femeia ­perfectă. E o blondă platinată, cu ochi verzi și un corp de milioane. De fapt, ultima dată când a văzut-o, tocmai ieșea teafără și nevătămată, și în același timp dezbrăcată, dintr‑un templu în flăcări, după ce-i învinsese pe asupritorii Dothraki care încercaseră s-o înrobească. „Este extrem de atrăgătoare“, spune Anthony, de 39 de ani, director la o firmă de producție media din Wisconsin.

Există un singur dezavantaj: această femeie perfectă nu există în realitate. Obiectul afecțiunii lui Anthony este Daenerys Targaryen, Prințesa Pietrei Dragonului din serialul HBO Urzeala tronurilor (Game of Thrones), interpretată de actrița de 30 de ani Emilia Clarke. Însă acest detaliu insignifiant nu pare să-l deranjeze pe Anthony.

El își amintește cu precizie fiecare secundă a scenei în care ea iese goală din flăcări.

„Daenerys îi înfruntă pe nemernicii ăia de Dothraki ce voiau s-o înrobească și le spune: Nu, nicio șansă. Sunteți morți!“, își amintește -Anthony încântat. „Apoi, incendiază locul. Mi-aduc aminte că mă uitam la scena asta și-mi spuneam: Vreau să fac pui de dragon cu femeia asta.

Anthony este divorțat și tatăl a patru copii și se simte atras exclusiv de femei care seamănă cu iubita sa de la televizor. „Zilele trecute, luam micul dejun cu copiii mei, iar chelnerița arăta exact ca Daenerys“, spune Anthony. „A fost ciudat. O chema Angela și am invitat-o în oraș chiar înainte să ne aducă mâncarea.“ (Ea a refuzat politicos.)

Dacă Daenerys nu este genul tău, sigur ai avut gânduri necurate legate de altă eroină de pe micul ecran. Poate îți place Claire Underwood (Robin Wright), soția președintelui din –House of Cards, care arată mereu impecabil și pe care greu o prinzi pe picior greșit. Sau poate ți-a rămas gândul la Joan Holloway (Christina Hendricks), tipa cu forme apetisante din Mad Men și motivul pentru care tocmai revezi pentru a cincea oară serialul.

Când te îndrăgostești de un personaj de la televizor, totul este mai mult decât o fantezie. „Mass-media influențează felul în care privim dragostea și relațiile“, spune Julia Lippman, doctor în cercetare media la Universitatea din Michigan. „Oamenii tind să adopte convingerile și așteptările despre dragoste așa cum le văd prezentate la televizor în fiecare seară.“

Anthony are câteva teorii despre Prințesa Pietrei Dragonului. „Este combinația perfectă de grație și putere“, spune el. Mai interesant de știut este ce spune pasiunea pentru -Daenerys despre el. Anthony se gândește ce să răspundă. „Poate înseamnă că sunt atras de blonde minione care arată de parcă m-ar putea lua oricând la bătaie. Nu știu ce să zic. Nu prea m-am gândit la asta.“

Nu mulți dintre noi se gândesc la aceste aspecte, deși poate ar trebui. Eroinele de pe micul ecran pe care le idolatrizezi sunt o poartă de acces în subconștientul tău, oferind indicii despre ceea ce îți dorești (sau crezi că îți dorești) de la femei în realitate. Iată, în continuare, câteva exemple de dorințe ascunse scoase în evidență de eroinele tale preferate.

1. Femeia Alpha, o luptătoare

EXEMPLE

Michonne The Walking Dead

Daenerys Urzeala tronurilor 

Maeve Millay Westworld

Helena Orphan Black

Caracteristici definitorii

Nu ia prizonieri și nu tolerează prostia. Soarta îi este potrivnică, însă va renaște din cenușă și va distruge pe oricine îi stă în cale. Bărbații care o supără pot fi arși de vii, înjunghiați, se aleg cu falangele rupte („Nu fi copil. Ți-am luxat degetul doar. Pe următorul îl voi rupe.”) sau rămân fără maxilar ori fără brațe. Printre accesoriile sale se numără dălți, săgeți, săbii japoneze și dragoni.

Ce înseamnă pasiunea ta pentru ea

La muncă, probabil tu ești cel care dă ordine, nu cel care le execută. Potrivit cercetătorilor germani, există o legătură directă între bărbații care adoră să fie dominați (de o zeiță răzbunătoare cu o gașcă de dragoni după ea, să zicem) și statutul social înalt. Se numește dezinhibare, adică cu cât ai mai multă putere în viața de zi cu zi, cu atât ești mai puțin inhibat. Helen Fisher, doctor în antropologie biologică, spune că bărbații care preferă femeile puternice „caută o parteneră educată, independentă din punct de vedere financiar și supradotată intelectual“. Cu alte cuvinte, o femeie asertivă, neînfricată, care totuși nu te va eviscera dacă o superi.

2. Femeia complice la conspirație

EXEMPLE

Claire Underwood House of Cards 

Darlene Mr. Robot

Dana Scully Dosarele X

Caracteristici definitorii

E un fel de Lady Macbeth din epoca modernă. Nu este mereu de acord cu bărbatul ei, dar se susțin reciproc întotdeauna. Poate că încearcă să demaște o conspirație infamă sau, dimpotrivă, își unesc forțele pentru un scop comun. Între ei există mai degrabă tensiune sexuală, decât intimitate, dar sunt uniți de complotul pe care îl pregătesc. E posibil ca ea să aibă ADN extraterestru, dar asta nu e treaba nimănui, doar a ei și a partenerului său.

Ce înseamnă pasiunea ta pentru ea

Pentru tine, lucrul cel mai de preț este încrederea în partenera ta. „Ideea ta de femeie perfectă este cineva pe care te poți baza“, spune psihoterapeutul Ian Kerner, autorul cărții She Comes First. „Nu vrei neapărat o parteneră de fărădelegi“, spune el. „Exemplele de mai sus sunt fantezia perfectă a unei relații stabile între parteneri egali.“ Faptul că îți dorești o Claire Underwood a ta poate însemna că ești în căutarea unei persoane care să te pună pe primul loc. Dacă are un secret de mărturisit, ți-l va spune ție înaintea familiei sau a prietenilor. „În relația de acest fel, culmea intimității este umorul de cuplu“, spune Kerner.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here