Nu lăsa amintirea ei să te bântuie

0
1475

De Jeff Vrabel. Adaptare de Oana Popa. Ilustrație: Michael Marsicano.

Cum să treci peste despărțirea de partenera nepotrivită.

Iată un alt lucru la care femeile se pricep mai bine decât bărbații: despărțirile. Cel puțin, aceasta este părerea lui Craig Eric Morris, doctor în antropologie la Universitatea Penn State, specializat în inimi rănite. La fel ca asteroidul care va nimici viața pe Pământ, femeile suferă intens și le trece repede. Când ies dintr-o relație, ele plâng, investesc în mult vin roșu, se uită la filme de Nicholas Sparks, își fac cont pe site-uri de dating, se uită la seriale pentru sprijin moral, apoi merg mai departe – renasc emoțional și sunt gata de o relație cu un tip nou.

Bărbații, pe de altă parte, își împart suferința în episoade lungi, plictisitoare și apăsătoare, lungind-o la nesfârșit cu poveștile despre ce-a fost, amintindu-și încă ceva, investigând toate indiciile emoționale și pândind-o pe -Facebook timp de luni întregi, poate chiar mai mult. Nu ne revenim niciodată; pur și simplu, mergem înainte în același fel. Mai ieri o vedeai, acum n-o mai vezi, apoi ți se pare că o vezi peste tot. E nebunie curată.

În plus, o despărțire poate provoca o anumită afecțiune. Se numește furia abandonului, un termen inventat de Reid Meloy, doctor în psihologie la Universitatea din San Diego. Furia este reversul nebuniei prin care ai trecut, atunci când o plăceai mai mult decât te plăcea ea. Acum că a plecat, ești devastat. Precum supraviețuitorul unei tornade, te întrebi ce naiba ți s-a întâmplat.

Dacă ești trecut de vârsta la care ai voie, din punct de vedere legal, să consumi alcool, e foarte probabil că ai trecut deja printr-o asemenea experiență; majoritatea bărbaților au trecut prin trei despărțiri majore până la vârsta de 30 de ani, potrivit cercetărilor lui Morris.

Oare aceste experiențe triste sunt universale? Toate despărțirile sunt la fel? Sau, așa cum există multe feluri de femei, există la fel de multe feluri în care te poți despărți de ele? Despărțirile nu seamănă între ele. Totuși, ele tind să urmeze anumite tipare. Citește și mergi mai departe.

Prima iubire, cu care credeai că ți-e sortit să te însori

Aceasta ar putea fi fata de care te-ai îndrăgostit până peste cap în adolescență și pe care o vei căuta pe Internet și când vei avea 80 de ani. E o suferință de o viață. Potrivit lui ­Lauren Howe, doctorand la Stanford, care studiază reacțiile pe care oamenii le au când sunt respinși (dacă tu credeai că slujba ta e deprimantă), acestea ies în evidență pentru că le percepem nu ca pe întâlniri care n-au ieșit bine, ci ca pe niște semne îngrijorătoare a ceea ce suntem cu adevărat.

În același timp, spune Morris, durerea pierderii unei partenere de calitate poate surveni atunci când îți dai seama că vei fi din nou în competiție cu ceilalți bărbați (și că trebuie să faci baie în mod regulat). În plus, dacă erați foarte apropiați, te temi că ai lăsat-o să-ți vadă adevărata față – o față pe care nici tu nu ți-o știai, înainte de a o întâlni pe iubita ta. Deci, vei simți nevoia să-ți asumi toată vina.

EXORCISMUL Scapă de aceste impulsuri cât de repede poți. „Dacă te gândești mereu că ai fost prea dependent sau prea sensibil, reevaluează povestea relației voastre în versiune proprie“, spune Howe. „Eșecul unei relații depinde de foarte mulți factori. Poate momentul nu a fost favorabil sau persoana respectivă nu era pregătită pentru o relație matură.“ Dacă mintea ta tristă, suferindă se agață de o poveste în care vina o porți doar tu, e posibil să încerci astfel să controlezi haosul, iar schimbarea poveștii te va ajuta să îți revii mai repede. Roagă-ți prietenii, pe care plănuiai să‑i inviți la nuntă, să te ajute și să-ți spună părerea lor: „Ceilalți au, de multe ori, explicații mai blânde decât reproșurile pe ­care ni le adresăm singuri“, spune Howe.

1
2
3
4
5
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here