Cele mai comune mituri legate de bolile intime

0
2664
boli intime

Protecția este cheia unei vieți sănătoase. Și totul pornește de la a deține cât mai multe informații. Cum însă în România orele de educație sexuală sunt doar un vis frumos, s-ar putea ca la urechile tale să fi ajuns nenumărate mituri legate de acest subiect. Unele inofensive sau de-a dreptul amuzante, altele care pot să-ți pună viața în pericol.

Găsești mai jos lista celor mai comune mituri legate de bolile cu transmitere sexuală. Citește-le, află adevărul și, dacă este cazul, fă-ți chiar azi o programare la medic:

MIT: Nu poți să contactezi o BTS prin sex oral

ADEVĂRUL: Bolile cu transmitere sexuală se pot lua și la contact oral. Prezervativul este singurul care te poate proteja, însă nici măcar acesta nu este eficient în proporție de 100%. Tocmai de aceea, medicii recomandă testarea periodică.

MIT: Vei ști dacă te îmbolnăvești

ADEVĂRUL: Dacă ești activ din punct de vedere sexual, singurul mod prin care poți fi sigur că nu ai luat o boală intimă este să mergi la doctor pentru teste. Multe dintre aceste boli evoluează lent și au puține simptome sau sunt asimptomatice. Unele pot fi vindecate, altele nu. Însă toate pot cauza probleme grave de sănătate, dacă nu sunt descoperite și tratate la timp. În plus, tot prin contact sexual te poți infecta și cu hepatită B sau C. Boli foarte grave, ce pot duce la ciroză hepatică și îți pot pune în pericol viața.

MIT: Dacă partenera/ul tău are o boală intimă, vei ști

ADEVĂRUL: Nu există nicio garanție că boala cu transmitere sexuală se va manifesta prin simptome. Așa cum explicam și mai sus, singura cale de a ști cu certitudine este testarea.

MIT: Poți lua herpes doar cazul în care partenera/ul tău are o erupție

ADEVĂRUL: Poate vei fi surprins, însă majoritatea oamenilor care au herpes nici măcar nu știu de acest lucru. Mai mult, pe teritoriul SUA, 750.000 de oameni sunt infectați anual, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor. Pot trece săptămâni bune din momentul infectării până în momentul unei erupții cutanate, timp în care virusul poate fi transmis la contact sexual.

MIT: Doar anumiți oameni iau boli intime

ADEVĂRUL: Bogați sau săraci, genii sau oameni normali, heterosexuali sau homosexuali, bărbați sau femei, tineri sau bătrâni, oricine poate contacta o boală cu transmitere sexuală, dacă este activ din punct de vedere sexual și nu se protejează. Numai în SUA, 20 de milioane de oameni sunt diagnosticați anual cu o BTS.

MIT: Clorul omoară agenții patogeni care cauzează boli intime

ADEVĂRUL: Un mit clasic deja și complet desprins de realitate. Nici clorul, nici apa fierbinte din jacuzzi-uri nu omoară virusurile și bacteriile care provoacă BTS-uri. Testează-te, protejează-te și ia în considerare că prezervativele din latex se pot rupe în apă fierbinte.

MIT: Clamidia și gonoreea se vindecă spontan

ADEVĂRUL: Sunt vindecabile, dar nu trec de la sine. Iar dacă le lași netratate, pot cauza probleme de sănătate mai grave. O simplă rețetă pentru antibiotice rezolvă problema.

MIT: Două prezervative protejează mai bine decât unul

ADEVĂRUL: Pare logic, însă nu este adevărat. În timpul penetrării, prezervativele se freacă unul de altul. Astfel, se pot rupe. Toți medicii și asistentele îți vor spune același lucru: un prezervativ este mult mai sigur decât două.

 

Sursă foto: Shutterstock.com

(P) Articol realizat împreună cu doc.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here