Mai puține SMS-uri, mai mult sex

0
1454

De Paul Kita. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Miko Lim.

Ana (logodnica mea) și cu mine ne înșelam constant. Când eram împreună, flirtam din priviri. Alte cupluri procedau la fel. Probabil și tu ai un comportament similar. Al treilea partener în relația noastră era smartphone-ul – sexy și mereu disponibil.

Mă întreb, cât de răspândită este această epidemie de indiscreție tehnologică? Circa șapte din 10 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani nu rezistă mai mult de o oră să nu-și verifice telefonul. Și, în multe cazuri, o fac în compania altor persoane, arată un sondaj din 2012 realizat de compania de securitate a dispozitivelor mobile Lookout.

O parte din vină o purtam chiar noi doi. Când ajungeam în barul preferat dădeam check-in pe Foursquare și foloseam aplicația Untappd ca să evaluez berea cumpărată – asta înainte s-o sun pe Ana. Ei nu-i păsa. Era prea ocupată să stea pe Facebook ori să le scrie celor 1.000 de followeri de pe Twitter.

Lucrurile au decurs astfel o perioadă. Până când, într-o seară, în timpul unei vacanțe, Ana a călcat strâmb pe o treaptă în timp ce trimitea un SMS și și-a lovit genunchiul. Am rezistat tentației de a anunța incidentul pe Twitter înainte să-i întind mâna.

Atunci am realizat că aveam o problemă. Așa că am lansat o provocare: eram în stare să ne deconectăm de telefoane timp de o lună? Nu aveam voie să le verificăm unul în prezența celuilalt. Nici să le folosim pentru a comunica între noi când ne aflam în aceeași clădire. În timp ce-și freca genunchiul, Ana a fost de acord.

Am vorbit cu Katherine Hertlein, care studiază sexualitatea și tehnologia la Universitatea Nevada, coautoarea cărții The Couple and Family Technology Framework: Intimate Relationships in a Digital Age.

„Compulsiunea generată de smartphone este un comportament deprins și, cu cât îl vei întări mai mult, cu atât va crește riscul să devină o obsesie“, spune Katherine Hertlein. „Vestea bună e că eliminarea compulsiunii este, și ea, un comportament asimilat.“ Scapă de următoarele obiceiuri ce creează dependență. Relația ta va avea doar de câștigat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here