Lecții despre dorință

0
1219

De Augusten Burroughs. Adaptare de Oana Popa. Ilustrație: Tim McDonagh.

A venit vara și, odată cu ea, și căldurile. Fă cunoștință cu alter ego-ul ispititor, fascinant, dar amenințător al dorinței.

Când dorința devine prea puternică pentru a fi stăpânită, ea capătă denumirea de poftă. Din punct de vedere evoluționist, dorința are rostul ei. Totuși, dacă dorința este suficientă pentru perpetuarea speciei și pentru a ne ajuta să clădim relații strânse, ce se poate spune despre pofta trupească – latura întunecată, tulburătoare și primejdioasă a dorinței?

În timp ce dorința poate fi intensă și sublimă, poftele trupești sunt cu siguranță necugetate și epuizante. Poftei nu-i pasă cât e ceasul sau că trebuie să te trezești devreme dimineață. Pofta este uneori și costisitoare: de ce să deschei când poți să sfâșii, pentru că e mai rapid? Pofta respiră pe gură. Pofta n-are nevoie de pat sau altă suprafață orizontală, nici măcar de intimitate.

Când sentimentul este reciproc și doi oameni simt aceeași poftă, se pot întâmpla lucruri senzaționale. Desigur, pofta poate fi și trecătoare, consumându-se rapid și lăsându‑te în urma ei, fără suflu și clipind des. („Ce-a fost asta?“) Dar poate fi și suficient de puternică încât să reziste de-a lungul anilor. Chelia, ridurile și șoldurile artificiale nu stau în calea poftei, care merge înainte, ținând oamenii ostatici cu zecile de ani. Totuși, când pofta nu este împărtășită, lucrurile o pot lua pe o pantă întunecată, periculoasă. S-ar putea să fie nevoie de avocați. Nici detenția nu iese din discuție. Pofta poate susține o relație de o viață, însă poate și distruge viața cuiva.

Personal, am cunoscut pofta trupească de trei ori. Prima dată când m-am „molipsit“, aveam 20 și ceva de ani, iar sentimentul era reciproc. Am avut noroc. Totuși, am avut și ceva ghinion pentru că, deși simțeam amândoi această pasiune nebună, eu eram un mare bețiv. A fost o relație îngrozitoare, cu niște partide de sex incredibile, care s-a sfârșit când partenerul meu a murit. (Sună ca și cum l-aș fi ucis? Ei bine, nu l-am omorât eu.) Aceasta este Pofta Sortită Eșecului.

Data următoare când am fost cuprins de poftă, aveam 30 și ceva de ani și tot bețiv eram. Subiectul obsesiei mele era un tip obișnuit care lucra la pompe funebre și conducea un minivan. Nu era nici din cale-afară de atrăgător, nici nu aveam prea multe în comun. Dar pofta nu-și bate capul cu detalii – și, din acest motiv, poate fi eliberatoare și palpitantă. Pofta nu te obligă să-ți faci duș sau să-ți sugi burta, ca să fii suplu. Poftei nu-i pasă de lucrurile astea. Pofta este ca un animal orb care gonește înainte cu 110 kilometri la oră și nu comentează dacă te-ai pieptănat sau nu. Nici măcar dacă nu ai păr deloc. Aceasta este Pofta Oarbă.

A treia oară când am simțit pofta, subiectul era total nepotrivit: agentul meu literar dintotdeauna. Așa am învățat ceva nou: pofta se poate naște din neant. Aceasta este Pofta Nestăpânită.

De data aceasta, eram pur și simplu îngrozit. Pofta neîmpărtășită e cea mai nasoală, iar agentul meu fusese mereu un tip profesionist. Așa că, după 10 ani, când ajunsesem să tremur de fiecare dată când mă aflam în prezența lui, i-am mărturisit ce simt pentru el. Mă pregătisem să fiu respins, știind că, pe lângă avocați și detenție, sigur voi avea nevoie și de spitalizare.

În prezent, suntem căsătoriți de mai mulți ani. Am ajuns la vârsta de mijloc, suntem obosiți și aproape ramoliți. Nu suntem atrăgători. Dar pofta dintre noi a rămas și, de data aceasta, ea coexistă cu iubirea. Faptul cel mai surprinzător este că se întâmplă rar ca pofta și iubirea să se înfiripe în același timp între doi oameni, însă, dacă ți se întâmplă asta, poți să te consideri câștigător.

Pofta poate lua multe forme. Câteodată ne inspiră, alteori ne distruge. Pofta poate fi nemaipomenită sau poate fi dezastruoasă. Îți modelează sufletul și sunt norocos că am simțit-o, chiar dacă am rămas cu sechele.

Augusten Burroughs este romancier și autor al romanelor autobiografice Running with Scissors și Dry. Cel mai recent roman al său, Lust & Wonder, a fost lansat recent.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here