În laboratorul de orgasme

0
2557

De Jerilyn Covert. Adaptare de Oana Popa. Foto: Clayton Cubitt.

În lumea cercetărilor despre orgasm, oamenii de știinţă sunt în competiţie pentru a decoda secretele climaxului feminin. Descoperirile recente ar putea îmbunătăţi viaţa sexuală a partenerei tale – și, implicit, a ta.

Știu cum e atunci când îl simt. Știu ce anume funcţionează, atunci când soarta plăcerii mele stă în propriile-mi mâini. Cu toate acestea, mi s-a spus să mă aștept să am trac – ţinând cont că mă aflu într-o cameră străină, departe de casă, și dincolo de ușa crăpată se află o persoană necunoscută. Doar un exhibiţionist nu s-ar simţi intimidat în această situaţie. (Iar eu nu sunt exhibiţionistă.)

Dar senzaţia aceea minunată și familiară mă cuprinde la scurt timp după ce m-am instalat, am închis ochii și mi-am pus mintea și degetele la treabă. Simt furnicături între picioare și căldura care mă cuprinde. Apoi, plăcerea pură se revarsă asupra mea și o senzaţie care pulsează îmi trimite fiori în tot corpul. Pentru o scurtă perioadă – 21 de secunde, am aflat mai târziu – mă deconectez total. Când deschid ochii și revin la realitate, un mesaj afișat pe un ecran mă anunţă: „Ești gata. Îmbracă-te.“ Îmi îndrept rochia, dau la o parte pătura care-mi acoperea picioarele și încerc să‑mi recapăt stăpânirea de sine. „Bine“, spun eu, „puteţi intra.“

În cameră intră Nicole Prause, doctor în neuroștiinţe. E înaltă, suplă și drăguţă într-un fel nepretenţios – fără machiaj, cu părul blond prins într-un coc lejer. La 39 de ani, s-a făcut remarcată în domeniul său pentru că (a) e femeie și (b) conduce propriul laborator de cercetare, Liberos. După ce a plecat de la UCLA anul trecut și a făcut rost de o bursă, Prause a devenit propria sa șefă, independentă de politica universitară.

Scopul său: sexul ca mod de promovare a sănătăţii în general – un tratament pentru depresie, dureri cronice, insomnii, chiar și artrită. Pentru toate acestea, într-o bună zi, doctorii ar putea începe să prescrie masturbarea, susţine Prause. „Un remediu natural, gratuit, accesibil – ce-ţi poţi dori mai mult drept îngrijiri medicale?“, întreabă ea.

Cercetătorii studiază domeniul sexului de peste un secol. M-am uitat la serialul de pe Showtime, Masters of Sex, și-am crezut că, până acum, omenirea a învăţat tot ce era de aflat despre acest subiect fundamental. Ei bine, m-am înșelat. Există în continuare numeroase semne de întrebare despre partea cea mai plăcută, se presupune – orgasmul intens.

Totuși, totul e pe cale să se schimbe acum. Prause se află în fruntea competiţiei pentru decodarea cascadei complexe de semnale și impulsuri care stau la baza orgasmului feminin. Drumul este însă presărat cu obstacole: oamenii de știinţă nu pot fi în aceeași cameră cu voluntarul excitat; finanţările sunt limitate și tind să favorizeze studiile despre maladii precum cancerul. Iar cercetările despre sex nu sunt un subiect ușor de adus în discuţie la o petrecere pentru strângere de fonduri.

Pentru oamenii de știinţă – și multe dintre femei –, orgasmul feminin este complex și indefinit. Femeile heterosexuale susţin că ajung la orgasm în doar 65% din cazuri, în comparaţie cu 95% dintre bărbaţii hetero. Iar atmosfera dintr-un laborator nu este tocmai senzuală.

Totuși, din biroul ei mic din Los Angeles, Prause reușește să facă faţă acestor provocări, găsind soluţii noi, care promit să aducă progrese serioase în domeniu – și în viaţa ta sexuală.

Ai putea crede că femeile au un avantaj în faţa bărbaţilor, atunci când vine vorba de plăcere sexuală. Mai ales că, potrivit cercetărilor, orgasmul feminin poate fi generat din cel puţin cinci zone ale corpului – clitorisul, punctul G, colul uterin, sfârcurile și, dacă-ţi vine să crezi, lobul urechilor. Unele femei chiar sunt în stare să ajungă la orgasm folosindu-și exclusiv imaginaţia.

Este evident că, din considerente evoluţioniste, femeile sunt menite să se bucure de sex. După spusele renumitei -Helen Fisher, doctor în biologie și antropologie, este în avantajul bărbatului să satisfacă femeia în pat, pentru ca aceasta să revină la el. „Singura modalitate prin care bărbatul își poate transmite ADN-ul în eternitate este să lase o femeie însărcinată. Deci, dorinţa de a o satisface este un mecanism de adaptare.“ Gândind pe termen scurt, vei avea parte de sex de calitate, ceea ce va duce la și mai mult sex. Cine nu-și dorește asta?

1
2
3
4
5
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here