Fii maestru în mângâieri

0
1475

Pielea ta reprezintă doi metri pătrați de informații senzoriale intime. Iar știința haptică, ramura psihologiei care interpretează aceste informații, a făcut recent niște descoperiri interesante: simpla atingere a unei persoane de sex opus e de ajuns pentru a stopa reacția neuronală la stres, conform unui studiu publicat în Psychological Science. Mai mult, în cadrul unui studiu francez, apărut în Social Inflence, s-a observat că femeile care au fost atinse pe braț de un bărbat erau mai dispuse să-i dea acestuia numărul de telefon decât cele care nu au avut nicio interacțiune. „Atingerile pozitive stimulează creierul să producă endorfine, opiul natural al corpului“, spune maseuza Katie Whitehouse, fondatoarea companiei de masaj terapeutic Vital Touch (vitaltouch.com). Și asta nu poate fi decât bine pentru tine. Iată cum s-o înmoi ca pe un aluat în mâinile tale.

 

Încearcă marea cu degetul
Tactica „Avem 3.000 de receptori tactili în vârful fiecărui deget“, spune Katie Whitehouse. Așa că simpla atingere a unui deget de-al ei poate fi o experiență intensă. „Fă-o lent și urmărește-i reacția“, spune expertul în limbajul trupului Robert Phipps, autorul cărții Body Language: It’s Not What You Say That Matters. „Reacția ei va indica în ce direcție se îndreaptă seara.“
Reacția haptică „Dacă nu e atrasă de tine, va face un pas în spate“, spune Robert Phipps. „Dar dacă începe să se joace și ea cu degetul tău, viitorul sună bine.“

 

Pândește-i încheieturile
Tactica „Femeile își expun în mod natural încheieturile atunci când sunt interesate de un potențial partener“, precizează Robert Phipps. „Dacă stă cu încheietura mâinii expusă, apleacă-te spre ea ca să-i spui ceva și atinge-i-o ușor.“
Reacția haptică Contactul vizual e un semn că totul merge bine. Dar pumnul e semn rău. „Dacă o femeie nu e interesată de tine, își va întoarce mâna, cu monturile pumnului orientate spre tine“, spune Robert Phipps. În caz că pumnul se mai și mișcă în direcția ta, cu viteză, ferește-te și acceptă înfrângerea.

 

Nimicuri dulci
Tactica „Punctele de puls din zona gâtului sunt zone erogene“, spune dr. Becky Spelman, psiholog specializat în relații. Când sunteți într-un loc public, șoptește-i ceva la ureche în timp ce-i atingi în treacăt, cu degetul, partea stângă a gâtului.
Reacția haptică „Dacă se agită sau începe să se joace cu părul, e incitată – ceea ce e de bine“, spune dr. Spelman. „În caz că se sperie sau devine stresată, își va încrucișa brațele sau va face un pas înapoi.“ În momentul ăsta e cazul să faci și tu la fel.

 

Mergi mai departe
Tactica „Antebrațul e un loc de contact accesibil și noninvaziv“, explică Katie Whitehouse. Încearcă să i-l atingi în treacăt, în timp ce-i arăți ceva prin cameră.
Reacția haptică E posibil să nici nu observe o astfel de atingere, precizează Robert Phipps. Dar va răspunde în mod subconștient. Un studiu care a măsurat efectul acestui gest a descoperit că participantele aveau cu 23% mai multe șanse să interacționeze pozitiv, dacă erau atinse pe braț, față de cele care nu fuseseră atinse.

 

Lucruri esențiale
Tactica Dacă vrei o abordare mai fizică, îmbrățișeaz-o din spate – dar totuși nu la prima întâlnire. „Poți s-o învălui astfel încât brațele tale să vină dedesubtul sânilor, în niciun caz pe ei“, te sfătuiește Robert Phipps.
Reacția haptică Dacă îngheață sau se tensionează ușor, dă-i drumul imediat. Dar dacă se relaxează și-ți atinge coatele, e semn bun.

 

Stai la coadă
Tactica „Punându-i o mână pe umăr, îi transmiți un mesaj subconștient de încredere“, spune Katie Whitehouse. E un gest de susținere. Ai ocazia să faci asta când stați la coadă la un bar, de exemplu.
Reacția haptică „Încearcă să-i simți reacția cu mâinile“, spune Katie Whitehouse. „Atinge-o ușor și vezi dacă se împinge și ea spre tine.“ Dacă da, atunci ai undă verde să treci la nivelul următor.

 

Ghideaz-o
Tactica „Atunci când îi atingi spatele în modul potrivit, transmiți o atitudine de siguranță și control care femeilor li se pare atrăgătoare“, spune dr. Spelman. Într-un bar aglomerat, ghideaz-o spre un loc mai liniștit ținându-i mâna în josul spatelui timp de câteva secunde.
Reacția haptică „Dacă nu observi nicio reacție notabilă, nu te panica. E semn că se simte confortabil“, spune dr. Spelman. În caz că se trage mai departe, înseamnă că i se pare prea mult pentru moment, așa că bate și tu puțin în retragere.

 

Joacă-te cu focul
Tactica „Atingerea pe coapsă, chiar deasupra genunchiului, e un semn de încredere“, spune Robert Phipps. E un gest potrivit, dacă a avut o zi grea sau pare nesigură. Dar ai grijă să fie o mângâiere scurtă și blândă.
Reacția haptică Ideal ar fi ca ea să-și pună mâna pe a ta. Nu te îngrijora. Observă dacă te atinge și ea pe picior în următorul minut. Reacția reciprocă e perfectă. De aici te descurci singur, nu mai ai nevoie de noi.

 

Text: Emma Anderson. Adaptare de Oana Maria Zaharia. Foto: Shutterstock

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here