Evită mahmureala lunii de miere

0
344

De Dan Hyman. Adaptare de Dragoș Ilie. Foto: Levi Brown.

Chiar dacă ți-ai pus pirostriile anul acesta, nu e cazul să te culci pe-o ureche. „În timp ce efectul lunii de miere se menține vreme de câteva luni, orice cuplu, mai nou sau mai vechi, ar trebui să facă o «mentenanță» periodică a mariajului“, susține dr. Scott Haltzman, psihiatru și autorul cărții The Secrets of Happily Married Men. În acest fel, micile neplăceri de azi nu se vor transforma în marile probleme de mâine. Așa că, indiferent că ai intrat de curând în clubul celor cu acte în regulă sau ești deja un veteran, fii atent la aceste obstacole care stau în calea unei căsnicii fericite – până la adânci bătrâneți.

3 săptămâni/Negociază cu tact

Obstacolul „Când vine vorba de amenajările interioare, femeile au tendința să-și lase amprenta asupra întregii case“, spune dr. Haltzman. Soția ta ar putea chiar folosi decorațiunile drept o modalitate de a-și marca teritoriul.

 Tactica „Încercați să vă exprimați individual – alegându-vă câte o cameră pe care să o decorați după propriul gust“, sugerează Sam Gosling, autorul cărții Snoop: What Your Stuff Says About You.

8 săptămâni/Achitați-vă datoriile

Obstacolul Într-o căsnicie, datoriile pot pune bețe în roate. Iar certurile legate de bani au tendința să fie aprinse, arată un studiu publicat în Family Relations. Așa că, puneți la cale imediat un plan de a le achita.

Tactica „Folosește efectul bulgărelui de zăpadă – plătiți mai întâi datoriile mici“, spune Dave ­Ramsey, autorul cărții The Total Money Makeover. Apoi, utilizați banii rămași din salariu pentru a acoperi următoarea datorie.

3 luni/Respectă-i părinții

Obstacolul Socrii te pot călca pe nervi. Dar un studiu al Univer­sității din Michigan arată că bărbații care sunt apropiați de socri încă de la începutul căsniciei au șanse mult mai mici să divorțeze după 16 ani de mariaj.

Tactica Identifică-le talentele. Socrul tău se pricepe la făcut grătare? Soacra ta este o contabilă desăvârșită? „Inițiază discuții pe aceste teme – se vor simți implicați și nu-și vor băga nasul în treburile voastre“, spune dr. Haltzman.

7 luni/Bucurați-vă de sex

Obstacolul „Libidoul ei ar putea să scadă“, spune dr. Haltzman. De obicei, nu e grav, dar fii vigilent: de vină poate fi distribuția inechitabilă a sarcinilor în familie, susține un studiu din American Sociological Review.

Tactica Joacă rolul seducătorului: imaginați-vă că nu vă cunoașteți și agaț-o într-un bar. „Asta ­creează un soi de ­mister, de provocare și de nesiguranță după care multe cupluri încep să tânjească“, spune dr. Haltzman.

10 luni/Depășiți rutina

Obstacolul Serviciu. Masă. Eurosport. Sună familiar? Poate că a venit timpul să eliminați din rutină. „Cuplurile trebuie să-și cultive curiozitatea“, spune dr. Paul Hokemeyer, terapeut din New York.

Tactica Încearcă s-o surprinzi! Un studiu publicat în Applied Research in Quality of Life arată că simpla organizare a vacanțelor ne face mai fericiți; același lucru ar putea fi valabil și pentru planificarea serilor în oraș.

 1 an/Chemați barza

Obstacolul „Bărbații, mai mult decât femeile, amână momentul în care devin părinți până când sunt siguri că pot susține financiar familia extinsă“, spune Susan Heitler, ­autoarea cărții The Power of Two. 

Tactica Luați în calcul beneficiile (dragostea!) și neajunsurile (haosul!) de a avea copii. Treceți în revistă obiectivele pe ­termen scurt și lung. „Stabiliți împreună când ar fi mai indicat să deveniți părinți“, spune dr. Haltzman.

MH1214_SEX_NEW_01

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here