Evită greșelile din online

0
343

Citeşti aceste cuvinte zi de zi: „La ce te gândești?“ ori „Compune un tweet nou“. Însă, dacă nu ești atent, ceea ce scrii în acele casete ar putea să-ți compromită încercările tale de a câștiga un follower valoros: pe ea!

Femeile nu utilizează social media ca să afle unde îşi petrec bărbaţii vacanţele şi categoric nu o fac pentru a fi la curent cu ce postează ei. În schimb, cele mai multe folosesc aceste canale pentru a observa modul în care bărbaţii interacţionează cu ceilalţi. Acum însă, la istoricul nostru din online are acces oricine, iar femeilor nu le place mereu ceea ce descoperă. „Există câteva bile negre – cum ar fi lăudatul ori lipsa politeţii – care le vor face pe femei să alerge în direcţia opusă“, spune Kathleen Bogle, sociolog la Universitatea LaSalle şi autoarea cărţii Hooking Up.

Mai rău, e posibil să fii genul care face fix acele greşeli – cum ar fi atunci când vorbeşti fără rost despre locul pe care stai la un meci ori despre echipa de fotbal favorită. Nu e ceva greșit, dar ea nu va aprecia, pentru că bărbaţii şi femeile utilizează diferit social media. „De regulă, bărbaţii folosesc social media ca să transmită informaţii în timp real“, spune Vinita Mehta, psihoterapeut din Washington, D.C. „Femeile, însă, interacţionează cu prietenii şi își formează relaţii.“

Aşadar, cum sincronizezi aparițiile tale în social media cu preferinţele ei? Simplu: transmite informaţii, dar adaptează-ţi abordarea. „Când comunici cu oamenii şi nu pui, pur şi simplu, poze cu tine sărind dintr-un avion, îi trezești interesul“, spune psihoterapeutul Vinita Mehta. Urmează aceste sfaturi ca să laşi o impresie impecabilă de la prima ei căutare pe Google – şi poate chiar să o câştigi drept follower pe viaţă.

 

Regula 1

Fii atent la detalii
În mediul online, atât bărbații, cât și femeile au tendința să investigheze. „În timp ce tu cauți poze sexy, ele fac investigații mai serioase, pentru că, de regulă, sunt mai precaute“, spune psihologul Julie ­Gurner. Ele caută semnale subtile, ca un status de genul „e complicat“, spune Tina Tessina, autoarea cărții Love Styles. „Sunt curioase în legătură cu trecutul tău și modul în care comunici cu oamenii.“

}Lasă loc pentru mister Nu dezvălui prea multe informații. Setează-ți contul de Facebook astfel încât postările și pozele să fie vizibile doar pentru prieteni. Şi șterge fotografiile cu fostele, actualizările despre relațiile din trecut și informațiile prea personale. „Îi vei tempera gelozia și vei arunca o umbră de mister“, spune Vinita Mehta. „Așteaptă să ieșiți în oraș măcar de trei ori înainte să-i trimiți cererea de prietenie“, spune Randi Zuckerberg, fost director de marketing pentru Facebook și autoarea cărții Dot Complicated. „Dacă nu ești gata să-i faci cunoștință cu familia și prietenii tăi în viața reală, nu o face în mediul virtual.“ Dacă o deranjează asta, fii de modă veche: sun-o și spune-i că ­preferi să-i auzi vocea, decât să tastezi.

 

Regula 2

Arată-ți atuurile
Avem tendința să uităm că în social media oamenii dau în vileag puține informații despre ei. Așa că ai grijă ca tot ce postezi să aibă un impact puternic: „Dacă un tip pune pe Instagram un fel de mâncare impresionant pe care l-a gătit ori poze din drumeția în care a fost, va câștiga inima unei femei într-o secundă“, spune Randi Zuckerberg. „Postează doar chestii care îți subliniază anumite calități“, recomandă Tessina, dar nu exagera. „Nu trebuie să fii perfect“, spune ea. „Cât timp ai avut o conduită exemplară în trecut, micile indiscreţii vor fi trecute cu vederea.“ Acum nu mai bei bere cu pâlnia, nu-i așa?

}Schimbă perspectiva Începe să folosești aparatul de fotografiat. „Femeile vor bărbați care știu să-și poarte de grijă“, spune Tessina. „Dacă ai meșterit ceva cu propriile mâini, arată-le și altora.“ Dar scoate din circulație genul de fotografie în care apare o femeie care nu-ți este nici prietenă, nici rudă. „Nu va fi tocmai atrăgător“, spune Alicia Clark, psiholog clinician. „Pur și simplu vei părea suspect. Ea nu se va întreba doar «Cine e tipa?», ci va încerca să-și dea seama ce mesaj vrei să transmiți prin acea fotografie.“  

 

Regula 3

Discută cu ­prietenii
E posibil să fii nevoit să le ceri să se tempereze. „Studiile arată că informațiile postate de prietenii tăi pot fi mai decisive în f­ormarea unei păreri despre tine decât informațiile pe care le divulgi tu“, spune Cătălina Toma, profesor asistent la Universitatea din Wisconsin, care studiază rețelele de socializare și online dating-ul. „Așadar, contează și contribuțiile celor din rețeaua ta de socializare. Ceea ce postează ei despre tine poate fi perceput ca fiind mai credibil și mai puțin probabil să fie manipulat.“

}Controlează conversațiile Majoritatea rețelelor dispun de instrumente care facilitează monitorizarea lucrurilor pe care le spun alţii despre tine. Activează în conturile tale notificările de tip push, ca să fii anunțat pe telefon când cineva reacționează la un update. Dacă te deranjează, șterge comentariul. Unde și când ești etichetat de prietenii tăi poate fi la fel de relevant precum comentariile. Dacă nu ții musai să arăți lumii că ai mers două seri la rând în același bar, pur și simplu configurează-ți setările de confidențialitate, astfel încât să ți se ceară permisiunea ori de câte ori cineva încearcă să te tăguiască.

 

Regula 4

Construiește relații
„Întrucât femeile preferă să se implice în conversații, nu să transmită informații în timp real, ele domină ­Facebook (58% dintre utilizatori) și Pinterest (70%)“, spune Vinita Mehta. Ele apreciază efortul de a empatiza – încercând să înțeleagă ce transmite o persoană anume, potrivit unui studiu recent de la Harvard. Bărbații preferă rețele care le permit să transmită informații și să avanseze în carieră, cum ar fi Google+ (64% dintre utilizatori sunt bărbați) și LinkedIn (54%). „De fapt, bărbații vor să-și definească statutul, iar femeile să dezvolte relații“, adaugă Vinita Mehta.

}Implică-te în conversații E timpul să vorbești mai mult. „Femeile vor bărbați care pot fi abordați“, spune Clark. „Ea apreciază dacă ești un prieten bun și, în cele din urmă, dacă vei fi un iubit bun.“ Aceeași regulă se aplică atunci când interacționezi cu ea în mod direct: dacă a scris pe Twitter că se antrenează pentru maraton, dă-i sfaturi ori încurajeaz-o. Pune accent pe interesele ei, în loc să-i spui cât de bine îi vin pantalonii scurți de alergat. „Dacă nu ai face astfel de remarci față în față, evită-le și în mediul online“, spune Gurner.

 

Regula 5

Renunță la selfie-uri
Datorită popularității programului Instagram, milioane de bărbați lasă megapixelii să vorbească în numele lor. Și există șanse mari ca ea să observe. Studiul Social Habit 2012 realizat de Edison Research, care urmărește ­trendurile din social media, arată că 61% dintre utilizatori verifică feed-urile cel puțin o dată în 24 de ore. Asta înseamnă că pozele – și da, acele clipuri video de 15 secunde – se transformă rapid în principalul mod de exprimare în social media.

}Gândește-te înainte să apeși pe buton „Cu cât ţii obiectivul mai departe de tine, cu atât mai bine“, spune Cătălina Toma. „Utilizatorii care postează un conținut generos prin intermediul căruia își promovează propria persoană pot fi percepuți ca fiind mai narcisiști“, spune Cătălina. „Dacă îți faci prea multe fotografii ori apari singur în ele, ar putea fi un semnal de alarmă.“ Ea va aprecia mai mult dacă scrii ceva plin de înțeles, decât dacă menționezi ce ai mâncat la prânz. Așadar, Cătălina îți recomandă să prioritizezi lucrurile interesante, surprinzătoare din viața ta, în loc să acorzi atenţie sandvișului pe care ești gata să-l înghiți.

 

Ea după ce se uită?

Te simți urmărit? Am întrebat 617 femei de ce sunt cu ochii pe rețelele de socializare unde ai cont – și ce speră să afle despre tine.

Tabel Cuplu

De Sarah Jacobsson Purewal • Adaptare de Irina Mereacre • Fotografii: Shutterstock

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here