Dilema îndrăgostitului: ești doar atras sau chiar iubești?

0
340

În luna dragostei îți supunem atenției o dilemă care a frînt multe inimi atît de bărbați, cît și de femei: după una, două sau mai multe întîlniri ai văzut-o și-ai plăcut-o. Întrebarea e: Cum știi că simți doar o atracție (știm, “doar” nu e tocmai cuvîntul potrivit, pentru că “doar” o atracție poate fi ceva foarte intens) sau o iubești cu adevărat? Psihologul nostru, Patricia Cihodaru, îți oferă cîteva indicii pentru aflarea răspunsului corect.

Iubirea…pune suflet

Atracția e… fizică și presupune o reacție pur fiziologică din partea celor implicați. Cînd o vezi, simțurile tale intră în alertă, ai “fluturi în stomac”, iar ocheadele ei îți aprind dorința. Iubirea include pasiunea, dar o depășește și o îmbogățește. Intră în scenă și sufletul, adică abilitatea de a oferi, nu doar de a avea nevoie, empatia cu ea, dorința de a i te dărui și de a fi împreună. Dragostea mai implică și capacitatea ta de a te angaja într-o relație de durată, angajamentul la un drum împreună și asumarea de responsabilități într-o viață trăită polarizat (masculin- feminin).

Iubirea… înseamnă fapte

Iubirea înseamnă fapte, nu vorbe. De aceea, acțiunile tale nu vă vor putea înșela nici pe tine, nici pe ea. Dacă o suni doar cînd ai nevoie de ea și în rest nu-ți pasă ce face, e vorba doar de atracție. Nu ești dispus să faci ceva exclusiv pentru ea sau să-i dăruiești ceva necondiționat. Oamenii care iubesc se dau peste cap să-i facă pe plac ființei dragi. Ei trec astfel dincolo de limitele egoismului lor și își deschid cu adevărat sufletul.

Iubirea…e longevivă

Dacă nu e susținută de iubire, atracția se stinge cu timpul. Dacă după cîteva luni focul pasiunii s-a mai domolit și nu mai simți nevoia să o vezi, ai fost doar atras. În schimb, dacă și după cîțiva ani prinzi aripi cînd o vezi și inima îți bate mai repede de fericire, ești îndrăgostit cu adevărat. În plus, timpul adaugă noi nuanțe iubirii: după faza de cunoaștere reciprocă dintre voi vei trăi lîngă ea și alte sentimente: grijă, respect, admirație etc.

Iubire înseamna calitate in intimitate

Îți merge (pînă) la inimă ceea ce faci în dormitor sau rămîi doar la nivelul pelvisului (adică nu faci altceva decît să-ți satisfaci un instinct)? Iubirea adevărată presupune să-ți depășești instinctul, să-i folosești energia, canalizînd- o și transformînd- o în energie afectivă, tandrețe, împărtășire, deschidere sufletească – toate acestea reprezentînd “ingredientele” unei intimități autentice.

Iubirea…hrănește

Dacă iubești cu adevărat o femeie, îți vei dori să o susții, pentru ca ea să-și manifeste pe deplin potențialul. La rîndul ei, ea va face același lucru pentru tine. La modul ideal, iubirea susține ambii parteneri, aceștia putînd să se afirme în lume, să se valorizeze și să scoată la lumină tot ce e mai bun în ei. Dacă prietenii îți spun că ai înflorit, că arăți mai proaspăt, mai motivat, mai încrezător, trebuie să știi că acestea sînt “simptomele” iubirii. Pasiunea lipsită de dragoste te va lăsa fără vlagă, iar în curînd vei vrea să închei episodul. În schimb, atunci cînd iubești funcționezi cu maximum de resurse.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here