De ce iubești “cucerirea” mai mult decât relația în sine

0
1056
relatie

Și ce poți să faci ca să fii fericit când face parte dintr-un cuplu!

Preferința pentru vânătoare în detrimentul relațiilor este mai frecventă decât te-ai aștepta.

„Pentru mulți oameni, urmărirea prăzii este mai seducătoare și mai plină de satisfacții decât relația în sine”, spune expertul în relații Damon L. Jacobs, licențiat în terapia de cuplu, autorul cărții Rational Relating: The Smart Way to Stay Sane in the Crazy World of Love.

Jacobs spune că sunt cinci motive principale pentru care oamenii sar din relație în relație, căutând mereu elementul de noutate. Citește mai departe pentru a afla care sunt cauzele.

  1. Creierul tău vrea ceva nou

„În prima parte a unei relații, creierul tău secretă anumiți compuși chimici, cum ar fi dopamina, adrenalina, epinefrina sau noradrenalina”, spune Jacobs. „Aceștia sunt hormoni naturali care provoacă un sentiment de fericire și euforie.”

Câteodată confundăm aceste emoții date de compușii neurochimici cu o conexiune autentică.

Drept urmare, spune Jacobs, odată ce perioada de vârf a trecut, asta poate însemna pentru mulți sfârșitul unei relații”.

  1. Cultura noastră îndulcește iubirea

Majoritatea filmelor spun povestea unui bărbat și a unei femei care trec peste toate obstacolele pentru a fi împreună.

„La finalul filmului, se regăsesc, se îmbrățișează și vine genericul”, spune el. „Rareori, în artă sau în divertisment, vedem ce se întâmplă după generic, cum reușesc cei doi să mențină o conexiune profundă și plină de sens an după an”.

Asta pentru că efortul de zi cu dintr-o relație pe termen lung nu e prea interesant.

„O relație sănătoasă, de încredere nu face un reality show bun”, spune Jacobs. „Societatea face puține pentru a întări și a valida ideea că trebuie să muncești pentru acea conexiune când apar dificultăți.”

  1. Nu acceptăm că e normal să dorești pe cineva nou

„Așa este viața”, spune Jacobs.

Din păcate, nu se vorbește foarte mult despre acest lucru și tăcerea aduce într-un cuplu sentimentul eșecului atunci când se iese din perioada lunii de miere.

În realitate, să nu ai chef să sari pe partenerul tău tot timpul după câteva luni (sau ani) de când sunteți împreună e perfect normal.

„În loc să fie curioși și să afle ceva nou despre partenerul lor sau despre ei înșiși, cei mai mulți oameni dau o aură romantică „începutului”, idealizându-l”, spune Jacobs.

„Când oamenii simt că dinamica sexuală scăzută e un semn că relația are probleme și se simt vinovați sau rușinați să vorbească despre acest lucru, e normal să idealizeze o conexiune sau o aventură cu altcineva ca fiind mai bună sau că ar aduce mai multă plăcere”, spune Jacobs.

  1. O relație nouă ne face să ne simțim validați

În loc să se concentreze pe construirea unei legături reciproce cu cineva, care să-i îmbogățească pe amândoi, multe persoane folosesc relațiile pentru a-și compensa anumite nevoi emoționale.

„Nu își doresc cu adevărat persoana”, spune Jacobs. „Vor ceea ce cred că au nevoie: atenție, afecțiune, validare, împlinire.”

Însă aceste lucruri nu pot fi oferite de ceilalți în esență.

„Sunt calități care vin din noi înșine pentru a le împărtăși cu adevărat și a ne bucura de ele împreună cu celălalt”, spune Jacobs. „Când ești învățat că iubirea, siguranța și sensul vin de la altcineva, e o rețetă sortită eșecului.”

  1. Monogamia nu este pentru toți

E o diferență mare între a fi mereu la vânătoare de cuceriri noi pentru motivele greșite și a vrea să simți intimitatea sexuală cu mai mult de o persoană pe parcursul unei relații pe termen lung, spune Jacobs.

Dacă monogamia funcționează pentru unele cupluri, nu este pentru toată lumea și nu e nimic rău în sine în a vrea să ai o relație non-monogamă, atâta timp cât ești sincer cu partenerul tău despre tipul de cuplu din care vreți să faceți parte.

Dar dacă iubești vânătoarea, dar vrei și o relație serioasă?

Dacă simți că ești „dependent” de noi cuceriri, dar vrei să construiești o relație pe termen lung, trebuie să-ți definești prioritățile și valorile, spune Jacobs.

Întreabă-te următoarele:

  • Chiar vrei o relație pe termen lung sau crezi că trebuie să vrei o relație pe termen lung?
  • Îți dorești sincer să pui umărul la crearea unei relații durabile pe termen lung sau ai prefera să continui vânătoarea?

Nu e nimic rău să alegi să nu intri într-o relație, spune Jacobs. Doar să fii sincer cu tine însuți și cu potențialele partenere.

Pentru cei care vor să depășească etapa cuceririlor, Jacobs recomandă explorarea altor surse de adrenalină.

„Alergatul, competiția, cântatul la un instrument, protestul, voluntariatul, munca, expresia artistică – toate sunt exemple de alte modalități de a simți provocarea și adrenalina, fără a strica o relație”, spune Jacobs.

Dacă partenera ta este mai interesată de vânătoare?

„Dacă cineva vrea să se așeze la casa lui, dar îi este teamă că partenera sau partenerul are această problemă, este vital de important să comunice sincer, fără rușine și fără să judece”, spune Jacobs. „Află care sunt valorile celuilalt și vezi cât se aseamănă sau cât diferă de ale tale.”

Dacă îți dai seama că dorințele, nevoile, valorile și prioritățile persoanei de lângă tine nu sunt pe aceeași lungime de undă cu ale tale, poate că relația aceasta nu e potrivită pentru tine acum.

Dacă chiar vrei o relație serioasă, pe termen lung, va trebui să muncești pentru ea și să găsești pe cineva care își dorește același lucru.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here