Cine-ti distruge viata amoroasa?

0
221

De Julie Stewart • Adaptare de Irina Mereacre • Foto: Shutterstock

EXISTA OAMENI CARE VIZIONEAZA FILMELE INAINTE DE LANSARE SI LE SPUN PRODUCATORILOR CE CRED DESPRE ELE. Acestora li se datoreaza finalul fericit din Frumusica si motivul pentru care Atractie fatala nu a fost mai sangeros decat l-am vazut la cinematografe. Nu vrem sa-ti comparam prietena cu o prostituata ori cu o femeie care fierbe iepurii de vii, dar si relatia ta este supusa unor teste – din partea prietenilor, fratilor, colegilor de birou. „Iar parerile lor iti pot influenta destinul amoros“, sustine Colleen Sinclair, profesor asociat de psihologie la Universitatea de Stat din Mississippi. „Daca ai sustinere din partea prietenilor si a familiei, relatia ta are mai multe sanse sa supravietuiasca.“ Asadar, le urmezi sfatul sau ramai fidel scenariului original? Sa tragem cu urechea.

PRIETENII TAI
BENEFICIUL Discutii directe
Psihologii folosesc expresia „iluzii pozitive“. Poetii vorbesc despre dragoste oarba. Amicii tai s-ar putea sa nu inteleaga ce te atrage la ea, dar nu vor spune nimic din prima. Potrivit lui Benjamin Le, profesor de psihologie la Colegiul Haverford, cercetarile arata ca, de cele mai multe ori, prietenii apreciaza corect relatiile. Cand intalnesti o femeie, ai tendinta s-o vezi intr-o lumina favorabila (atat pe ea, cat si relatia in sine). Prietenii, insa, o apreciaza folosind un instrument de masura obiectiv: fericirea ta. „Daca ei cred ca tipa te face fericit, o vor accepta“, sustine Le, cofondatorul site-ului scienceofrelationships.com. Daca un amic nu prea o place pe prietena ta, intreaba-l de ce. Ar putea sa-ti dezvaluie ceva evident pentru toti, mai putin pentru tine.
RISCUL Un amic gelos
Cand un prieten are o atitudine negativa fata de iubita ta, ar putea fi gelos ca ai schimbat serile de fotbal cu cele romantice. Cum verifici asta? Compara reactiile baietilor cuplati cu ale celor singuri. Un prieten combinat nu va concura pentru timpul tau. „Daca toti amicii tai, indiferent ca sunt sau nu intr-o relatie, iti fac evaluari negative, atunci e putin probabil sa fie din cauza geloziei“, spune Le. Dar in caz ca prietenii tai singuri sunt mai negativisti, e mai bine sa ii ignori – si vezi daca au aceeasi atitudine la urmatoarea iesire cu baietii la care vei fi prezent.


PRIETENII EI
BENEFICIUL Informatii valoroase
Prietenii apropiati ai iubitei tale pot prezice viitorul. Vor intrezari apusul unei idile inaintea ei, a ta sau a prietenilor tai. „Asta se intampla din cauza ca ei influenteaza mai mult relatia ori fiindca sunt pe aceeasi lungime de unda cu prietena ta si observa totul“, spune Le. Daca te pui bine cu amicele ei, le poti cere sfatul – cat timp nu o faci fara stirea ei. De exemplu, poti sa le intrebi cum poti fi un partener mai bun. Astfel, daca vor mentiona vreodata conversatia in fata prietenei tale, ea se va gandi ca ai fost dragut.
RISCUL Sabotajul
Opiniile lor pot deveni profetii. „In final, prietenii pot face lucruri care sa faciliteze sfarsitul relatiei“, sustine Colleen Sinclair. De pilda, pot folosi fiecare greseala pe care o faci drept argument ca sa te paraseasca. Cum iti dai seama ca nu sunt de partea ta? Asculta. Tocmai ai anuntat ca va mutati impreuna, iar cineva spune: „Acum veti economisi bani!“, in loc sa zica: „Ma bucur ca va iubiti atat de mult“? Nu e chiar romantic.
 

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here