Chimia dintre noi

0
517

Text Matt Thomas • Adaptare de Irina Mereacre • Fotografii Martha Pavlidou

CE ESTE IUBIREA? Bună întrebare. Însă, indiferent care era răspunsul tău în trecut, e puțin probabil să fi fost unul complet. De aceea, Men’s Health a analizat subiectul din punct de vedere biologic astfel ca – indiferent de etapa atracției chimice pe care o experimentezi cu iubita ta acum – să intensifici plăcerea. Am descompus formula chimică de bază a emoției pe care o numim iubire şi am identificat hormonii care se înmulțesc, se amestecă ori scad pe durata fiecărei etape din ciclul relației: de la dorință, spre romantism şi angajament de durată. De ce? Pentru că dragostea, cel puțin din punctul nostru de vedere, este o ecuație interminabilă, care merită să fie rezolvată.

 

Etapa 1

Dorința sexuală
Pasiunea este determinată de nivelurile principalilor hormoni sexuali masculini și feminini din organismele noastre. Iată cum să te asiguri că armonia durează o perioadă cât mai îndelungată

Dorința sexuală este o componentă esen­țială din circuitele noastre emoționale. Este acel ceva care duce la răspândirea speciei noastre, fără de care nu ar exista niciun motiv biologic să ieșim în lume și să căutăm potențiali parteneri. Dorința sexuală este determinată de raportul dintre testosteron și estrogen. În linii mari, cu cât tu și partenera ta aveți mai mult testosteron în corpurile voastre, cu atât va crește dorința sexuală unul față de celălalt. Dar este un sistem complex, controlat de o mulțime de alți factori și substanțe.

„Sportivii și bărbații care se antrenează la un nivel mai înalt produc în mod natural mai mult testosteron, care le crește forța și vitalitatea și activează mai multe gânduri perverse, mai multe erecții și mai multe orgasme“, spune dr. Helen Fisher, antropolog specializat în biologie, cercetător și profesor la Departamentul de Antropologie din cadrul Universității Rutgers, New Jersey. „Libidoul bărbaților atinge apogeul în jurul vârstei de 20 de ani, când activitatea testosteronului este maximă“, spune ea. „Multe femei simt mai multă dorință sexuală în perioada ovulației, când le cresc nivelurile de testosteron.“

Cu toate acestea, balanța dintre testosteron, estrogen și alte sisteme din corp – la fel ca circumstanțele sociale, experiențele din copilărie și mulți alți factori – joacă un rol important în a stabili când, unde și cât de des te simți incitat.

Studii noi, cum sunt cele conduse de dr. Sari van Anders de la Universitatea Michigan, sugerează, de asemenea, că testosteronul ne ajută să stabilim tipul de relație pe care îl căutăm.

„Am constatat că bărbații și femeile necăsătorite tind să aibă niveluri mai mari de testosteron decât cei cu parteneri“, explică dr. van Anders. „Însă indivizii cuplați cu mai mult decât o persoană – «poliamorezii» – au tendința să aibă mai mult testosteron decât celibatarii și cei aflați în relații monogame.“ Dacă nu vrei să te întâlnești cu mai multe tipe deodată, fii sigur că profiți din plin de fiecare etapă sexuală.

 

CREȘTE-ȚI ȘARMUL

1. CONSUMĂ ZINC CU VITAMINA B6
Această combinație îți va crește nivelurile de testosteron. Găsești zinc în crustacee, semințe de susan, semințe de dovleac, linte și carne de pasăre. Printre alimentele bogate în vitamina B6 se numără tonul, năutul și avocado.

2. CONSUMĂ MAI PUȚIN ZAHĂR
O cantitate prea mare din alimentul dulce, prezent în dieta ta, influențează producția hormonului sexual SHBG, care reglează efectele testosteronului în corpul tău.

3. MERGI LA SALĂ
Este o idee bună să te ții de sport şi să dai jos câteva kilograme în plus, întrucât creşterea indicelui de masă corporală cu cinci puncte poate determina o reducere a testosteronului echivalentă cu 10 ani de îmbătrânire, potrivit revistei Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

4. SUSȚINE ECHIPA CÂŞTIGĂTOARE
Un studiu efectuat la Universitatea Utah a arătat că bărbații au un nivel crescut de testosteron (până la 20%) atunci când echipa lor câştigă. În mod evident, atunci când pierd, este valabil contrariul.

 9375_MEH_Sex_Apr12 mp 130876

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here