Arată-i părțile tale bune

0
294

De Anna Davies • Adaptare de Irina Mereacre • Fotografie de Kenji Toma

 

Recent, discutam cu un prieten despre întâlniri. El și-a amintit de o experiență care n-a decurs prea bine. Pe tipă o chema Ana.

„Mi-a spus că nu-i place să meargă la sală“, îmi spune Paul, clătinând din cap. „Cum să mă văd cu cineva căruia nu-i pasă de propria sănătate?“

În timp ce îmi vorbește, simt că mă cuprinde un val de anxietate. Mă întreb: oare câte dintre afirmațiile mele de moment m-au plasat pe lista tipelor pe care „să nu le sun“ ale vreunui bărbat? Chiar dacă particip la triatlonuri, mă imaginez făcând un comentariu similar despre sala de fitness, mai ales dacă aș fi sub influența emoțiilor specifice primelor întâlniri. Poate că Ana ura sala pentru că prefera să alerge în parc. Dar Paul nu va afla niciodată motivul.

Aceste detalii contează. „Când evaluezi un potențial partener, percepțiile tale pot fi denaturate în mod considerabil“, spune Stan Tatkin, doctor în psihologie și autorul cărții Wired for Love. „Locul în care vă dați întâlnire, comportamentele, prejudecățile – chiar și filmele pe care le-ați văzut –, toate influențează felul în care vă vedeți unul pe celălalt.“ Însă greșelile de percepție nu apar doar la primele întâlniri, când stângăcia e atât de prezentă. Ele pot interveni oricând, împiedicându-i pe parteneri să se vadă așa cum sunt. Folosește trucurile noastre ca să compari percepțiile cu realitatea în fiecare etapă din relația voastră. E posibil să realizezi că tipa e mult mai interesantă, complexă și sexy decât ți-ai imaginat tu.

 

Primele zile

Pune la punct fiecare detaliu
Chiar dacă încă nu ați schimbat vreo vorbă, contextul și mediul cântăresc greu în modul în care îl percepi pe celălalt. Să zicem că ai pus ochii pe cineva care obișnuiește să se plimbe cu bicicleta. Vei presupune că e o fire sportivă, iar în mintea ta vor apărea un șir de alte calități care ar putea contura felul în care o vezi, în bine sau în rău. În mod similar, o femeie ar putea decide dacă să-ți trimită ori nu un mesaj pe un site de socializare, pe baza unei trupe pe care ai menționat-o în profilul tău. „Noi luăm informațiile pe care le avem la îndemână și completăm spațiile libere în funcție de propriile experiențe“, spune psihologul Christie Hartman, autoarea cărții Find the Love of Your Life Online. „Până când nu primim semne care să infirme aceste caracterizări, creierele noastre le rămân fidele.“ Ca să eviți orice presupunere greșită, analizează mai bine primele impresii.

Fără baruri și restaurante La începutul relației, e bine să faceți lucruri mai neașteptate, fie că e vorba despre lecții de caiac, fie că vă luați o cafea și o beți în parc. „Când amesteci anumite experiențe cu etapa de cunoaștere a partenerei tale, creierului îi e greu să catalogheze“, spune Hartman. De asemenea, ieși din modulul „pilot automat“. „Când aveți o activitate comună, puteți interacționa în prezent, în loc să vă povestiți clasicele istorioare de început. Așa, eviți să joci un rol în care nu ești 100% autentic“, spune Hartman.

Fii preferatul prietenilor ei Vei fi pe placul lor dacă le faci cinste cu un rând de shot-uri, mai ales că gestul nu o va lăsa indiferentă nici pe ea. Un studiu efectuat recent la Universitatea de Stat Mississippi a arătat că opiniile prietenilor influențează în mod pozitiv felul în care sunt percepuți potențialii parteneri. Acest lucru poate fi confirmat și pe termen lung. „Când prietenii tăi o plac pe noua ta iubită, vei fi mai satisfăcut și mai implicat în acea relație“, spune conducătoarea studiului, Brittany Wright. Bonus: aranjează-ți profilul de Facebook. Un studiu publicat în Human Communication Research arată că utilizatorii care au avut postări cu oameni atrăgători au fost considerați mai arătoși decât utilizatorii ai căror wall-uri erau împânzite cu persoane banale.

 

Peste câteva luni

Completează spațiile libere din percepțiile tale
„Chiar și după câteva luni, e posibil să vă vedeți în continuare prin ochelari roz, datorită fluxului de hormoni eliberați atunci când ești îndrăgostit“, spune psihologul Shauna Springer, autoarea cărții Marriage for Equals. „Când întâlnești o persoană care îți place, dezvolți pentru ea ceva similar cu tendințe de «atribuire a unui eveniment pozitiv»“, spune ­psihologul. Ești motivat să vezi obiectul atracției tale în cea mai bună lumină. Dacă e nepoliticoasă cu chelnerul, vei pune comportamentul ei pe seama faptului că a avut o zi proastă, în loc să te gândești că e un semn al caracterului ei. În timp, totuși, vă veți vedea într-o lumină mai realistă. Următoarele trucuri te vor ajuta să-ți clarifici viziunea pe parcurs.

Caută aventura E important să vă cunoașteți în situații în care dispare rutina și vă puteți explora mai intens personalitățile. Așadar, găsiți o destinație pe care niciunul dintre voi n-a vizitat-o. „E nevoie de un an ca să cunoști pe cineva cu adevărat, așa că, deși te simți apropiat, ai putea să vezi persoana respectivă în lumina pe care o vrei tu, și nu așa cum e în realitate“, spune Tatkin. Plecați fără niciun plan prestabilit și cu dispoziția reciprocă de a improviza – asta vă va împinge în direcții noi, dezvăluind mai multe dintre fațetele personalităților voastre.

Nu face din țânțar armăsar Ai realizat că ea nu este clona lui Kate Upton pe care ți-ai imaginat-o, iar ea și-a dat seama că nu ești Ryan Gosling. E normal – și e un semn bun. „Ideea unei relații permanente ne bucură și ne înspăimântă în același timp. Frica determină un răspuns, care ne face să-i căutăm defecte partenerului nostru“, spune psihologul. „Am avut odată o clientă care, câteva săptămâni la rând, mi-a vorbit cu entuziasm despre un bărbat; apoi, într-o bună zi, nu a putut să vorbească decât despre cât de mari erau urechile lui. Și-a canalizat toate fricile și incertitudinile în ceva ce putea să vadă.“ Când îți fixezi atenția asupra unui lucru minor, amintește-ți cum o vezi de fapt. Uită-te la pozele pe care i le-ai făcut și prefă-te că o vezi pentru prima oară. Încă ți se pare drăguță? Atunci întreabă-te dacă defectele ei contează cu adevărat.

 

Câțiva ani mai târziu

Adu noi perspective în relație
Dacă sunteți împreună de ani buni, relația voastră este bine înrădăcinată, însă percepțiile au de suferit pe măsură ce fiecare partener evoluează și se schimbă odată cu trecerea timpului. „De multe ori, într-o relație, totul devine prea familiar și, astfel, partenerii tind să creadă că știu totul despre celălalt“, spune Springer. În plus, renunțarea treptată la activități ori pasiuni vă poate schimba percepțiile fără să realizați asta. Să zicem, de exemplu, că obișnuiai să cânți la chitară, dar ai încetat din cauza jobului ori din te miri ce alt motiv. Ea nu-ți cunoaște latura artistică, iar tu ai uitat probabil cât de important e acest hobby pentru tine. Dezvăluirea informațiilor noi schimbă percepțiile pe care le aveți unul despre celălalt. De asemenea, explorați și alte modalități care vă ajută să vă bucurați mai mult de prezent.

Fă-i complimente Cuvintele de laudă vă scot în evidență calitățile, chiar și atunci când relația voastră intră în rutină. „Decât să riște să afle că părerea ta despre ea nu este tocmai OK, prietena ta va prefera, la nivel subconștient, să depună mai mult efort ca să ajungă la nivelul complimentelor tale“, spune Gary Lewandowski, psiholog la Universitatea Monmouth. Când îi spui exact ce îți place – îi stă bine în acea rochie, ochii ei au o nuanță interesantă –, te obișnuiești să o vezi și să o apreciezi așa cum este în acel moment.

Adaugă elemente-surpriză „Oamenii nu remarcă schimbările minore din existența lor zilnică“, spune Gary Lewandowski. Ar putea să nu observe că partenerii lor au făcut schimbări pe plan fizic – au slăbit câteva kilograme (ori s-au îngrășat), s-au tuns etc. „Cea mai bună modalitate de a evidenția aceste aspecte este să vă puneți în situații noi pentru voi, fie că o inviți să te vadă cum joci baschet, fie că ieși să bei cu colegii ei“, spune Springer. În aceste circumstanțe, vă priviți cu alți ochi și s-ar putea să observați schimbări în personalitățile ori în aspectul vostru fizic. E posibil chiar să descoperiți lucruri noi. Ea te va vedea în rolul jucătorului apreciat de echipa lui, iar tu vei afla că este amuzantă și are talent la povestit.

 

Restabilește-i percepțiile sexuale

Sfaturile psihologului Jennifer Harman te vor ajuta să-ți stimulezi activitatea sexuală

Trăiește clipa
Vrei să pari relaxat, dar, când depui prea mult efort ca să pari sigur pe tine, riști ca ea să creadă tocmai contrariul. Ca să nu te mai gândești la ce-i trece prin minte, concentrează-te pe cât e de sexy și ce ai vrea să faci cu ea.  

Schimbă-ți lookul
Comportă-te ca un burlac – aranjează-ți părul, bărbierește-te. Aceste eforturi vă vor aminti de începuturile relației, când aveați nevoie de mai mult timp ca să vă pregătiți de întâlnire.

Rămâneți împreună
Femeile aflate într-o relație stabilă sunt mai îndrăznețe în materie de sex. De ce? Ele nu se tem că vor fi judecate. Demonstrează-i loialitatea în afara dormitorului, ca să te recompenseze când sunteți în pat.

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here