Alergia îți influențează condusul

0
673

De Julie Stewart. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Claire Benoist.

Atenție la un nou risc pe șosea: simptomele de rinită alergică te pot împiedica să conduci mașina. Într-un studiu olandez, alergicii s-au descurcat mai prost la un test auto decât cei care au respirat fără probleme. „Strănutul și respirația grea provoacă oboseală, ceea ce scade atenția“, spune cercetătorul Eric Vuurman. Când aceste simptome sunt asociate cu un element de distragere, tu conduci ca și când ai avea o concen­trație de alcool în sânge de 0,05 procente – un nivel considerat nesigur. Rămâi pe poziții cu antihistaminice recomandate de un specialist.

Gustul salvator

Într-un studiu de la Universitatea Miami, un compus derivat din ienibahar a încetinit dezvoltarea celulelor cancerului de prostată dintr-un vas de cultură. Când șoarecii de laborator au fost hrăniți cu echivalentul unei lingurițe de pudră de ienibahar, procesul de dezvoltare a tumorilor a încetinit. Compusul, numit ericifolină, ar putea „amorți“ receptorii androgenici care contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase. În așteptarea unor studii suplimentare, ericifolina ar putea fi folosită drept tratament secundar.

Întărește-ți sănătatea

Când dai mâna cu cineva, este posibil să te alegi cu microbi. Atingerea pumnilor poate transmite mai puține bacterii decât o strângere de mână. Într-un studiu efectuat la Universitatea Virginia de Vest, persoanele care s-au salutat prin atingerea pumnilor au avut cu 75% mai puți­ne bacterii pe mâini decât atunci când și-au „unit“ palmele. „E posibil ca transmiterea viruşilor să fie diminuată când pui pumnii la înaintare“, spune autorul studiului, dr. Paul Ghareeb. Dacă nu vrei să adopţi o formă de salut mai informală, strânge-i mâna interlocutorului cât mai scurt.

Stai bine cu fierul?

Dacă poţi ridica o halteră, e de apreciat. Un rezultat slab poate indica probleme de sănătate, spun cercetătorii din Canada şi SUA. Bărbaţii tineri care nu au putut să facă presa la piept cu 88% din greutatea corporală şi presa la picioare cu 176% din propria greutate corporală erau de aproape două ori mai predispuşi să aibă o serie de probleme ce cresc riscul de boli cardiace şi de diabet (comparativ cu tipii mai musculoşi). „Muşchii mai puternici ar putea fi de folos, întrucât secretă mai mulţi hormoni ce reglează metabolismul“, spune autorul studiului, Martin Sénéchal.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here