Sexul ocazional și 6 urmări neplăcute ale acestuia

0
2713

De dr. Ștefan Gutue, medic urolog. Foto: Guliver/Getty Images.

Adrenalină, pasiune, senzații tari, lipsă de inhibiții și responsabilități. În teorie, sexul ocazional este un vis frumos. În practică, lucrurile nu stau chiar la fel. Trecând peste magia momentului și plăcerea jocului seducției, ignorarea unor aspecte esențiale, precum folosirea prezervativului, poate avea consecințe serioase asupra sănătății tale sexuale. Știm că de multe ori eviți prezervativul din motivele clasice deja știute (diminuează plăcerea, nu ai unul la tine, partenera e de încredere), dar consecințele pot fi atât de neplăcute încât noi credem că ar merita să îți mai evaluezi încă o dată strategia. Citește poveștile unor pățiți și află cum să identifici cele mai frecvente boli sexuale și la ce tratamente să apelezi.

Masajul prea erotic

După ce s-a căsătorit la 28 de ani, pe Andrei a început să îl macine gândul că de fapt nu a încercat destule înainte de pasul decisiv. Așa că și-a propus să meargă la o ședință de masaj erotic – incitat și fără mustrări de conștiință. Nu a făcut sex, dar tipa de acolo „s-a jucat puțin cu penisul“, atingându-i-l și cu labiile. 

Consecințe La câteva zile după masaj, Andrei avea pe lenjeria intimă o pată mică, gălbuie. Secreția uretrală a persistat toată ziua și a început să fie însoțită de arsură la nivelul uretrei.

Diagnostic Uretrită gonococică (gonoree). De obicei apare în urma unui contact sexual neprotejat – fie că este vorba de sex normal, oral sau doar de atingerea organelor sexuale, fără penetrare.

Tratament În primul rând mergi la medicul urolog pentru consultație, analize și stabilirea unui tratament antibiotic. Rezultatul analizei și al antibiogramei este gata în aproximativ 48 de ore. Între timp, vei primi antibiotice cu spectru larg, iar ulterior, dacă este nevoie, unul personalizat. În absența remediilor, simptomele se pot ameliora, dar vei rămâne infectat și purtător al infecției.

 

Nebunia din club

Mihai, un student de 20 de ani, a ieșit în club și a cunoscut o tipă drăguță. Totul a mers perfect, așa că în câteva ore erau la el acasă. Mihai nu a folosit prezervativul decât aproape de finalul actului sexual, atunci când se pregătea să ejaculeze. A evitat o sarcină nedorită, însă nu și infecțiile transmisibile sexual.

Consecințe La două zile după întâmplare, penisul lui a căpătat o culoare roșie (în special glandul și prepuțul). Treptat, au apărut durerile la atingere și o alternanță între senzația de mâncărime și usturime. Prepuțul s-a inflamat și a crescut în volum, ceea ce făcea dificilă și dureroasă decalotarea penisului.

Diagnostic Balanopostita. Această afecțiune este, în esență, reacția inflamatorie a glandului penian și a prepuțului, cauzată de diverși agenți infecțioşi transmisibili sexual, precum Trichomonas vaginalis. Alte bacterii implicate în apariția balanopostitei sunt streptococii și Candida.

Tratament În faza incipientă a bolii, acesta constă în antibiotice orale și câteva spălări cu antibiotic local la nivelul penisului. Dacă trec mai multe zile de la declanșarea infecției, imposibilitatea de a decalota penisul duce la acumulare de smegmă și puroi între glandul penian și prepuț, astfel încât pe lângă antibiotice, tratamentul implică și o intervenție chirurgicală. Aceasta constă în două etape: prima este de efectuare a unei incizii dorsale la nivelul prepuțului, pentru a putea permite decalotarea penisului, drenajul puroiului și aplicarea de tratament antibiotic local dacă este nevoie. După ce se depășește etapa acută, la 10-14 zile se va efectua și partea a doua a tratamentului chirurgical, adică o circumcizie, pentru un aspect estetic corespunzător.

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here