6 efecte benefice ale masturbării

0
2266
 Nu, nu vei deveni sașiu și nici nu îți va crește păr în palme din cauza masturbării. În schimb vei avea ocazia să observi unele efecte benefice.
 Nu, nu vei deveni sașiu și nici nu îți va crește păr în palme din cauza masturbării. În schimb vei avea ocazia să observi unele efecte benefice.

În clipa asta, probabil că rutina ta în ce privește masturbarea e cam așa: fricționezi, se simte plăcut, se simte foarte plăcut… și gata, rămâi simțindu-te bine și relaxat. Dar ce se întâmplă de fapt cu corpul tău atunci când te masturbezi? Care sunt efectele fizice și emoționale?

Contrar miturilor urbane pe care mai mult ca sigur le-ai auzit când erai mic, nu ți se întâmplă nimic rău dacă te masturbezi. „Masturbarea sau sexul solo nu are efecte secundare. Punct”, spune Tom Murray, PhD, terapeut sexual. „Nu este decât o expresie normală și naturală a sexualității înseși”.

Deși există așa ceva precum prea multă masturbare, consensul în comunitățile medicale și psihologice este că devine o problemă doar atunci când îți afectează funcționalitatea, atât la nivel social extins cât și la nivelul relației de cuplu. „Ai putea să îți pui unele semne de întrebare dacă nu mai ajungi la întâlniri sau la evenimente sociale datorită unei dorințe irezistibile de a sta acasă și a te masturba”, spune Amanda Pasciucco, teraput sexual certificat și autoare a Playtime: The Sex Book.

Dar în cea mai mare parte, dacă masturbarea nu interferează cu rutina ta zilnică, nu e nimic în neregulă. „Dacă nu e nimic altceva la orizont, de ce să nu ai întâlnire cu tine însuți și cu propriile tale fantezii?”, mai spune Pasciucco.

Acum că am dărâmat acest mit, citește mai departe ca să afli ce avantaje are această activitate solitară.

  1. Te face fericit.

În momentul orgasmului, creierul tău este realmente inundat de dopamină și serotonină, așa-numiții „hormoni ai fericirii”.

 

După cum scriam și aici citând-o peGloria Brame, sexologul clinician, „Orgasmul oferă cea mai mare creștere de dopamină posibilă fără medicamente sau substanțe chimice”.

 

 

2. Te relaxează, contribuind la eliminarea stresului.

Există un motiv pentru care simți că toate problemele tale s-au evaporat după ce ai avut un orgasm. La nivelul corpului, chiar asta se întâmplă! „Reducerea stresului și a tensiunii muculare calmează sistemul nervos central și poate spori nivelul de testosteron”, spune Pasciucco. Rezultatul este sentimentul acela pe care probabil că îl cunoști, de euforie relaxată, pe modelul „nicio panică, nicio problemă”.

3. Te face să dormi ca un pui.

Tot ce e posibil să fi încercat până acum o mulțime de adjuvante pentru somn, fie ele cărți bune, medicamente de la farmacie, sau leacuri băbești. Dar poate că nu aveai nevoie decât de un moment plăcut doar cu tine însuți. „ Oamenii spun adesea că, în urma masturbării, rămân cu senzații ce indică o bună sănătate atât fizică cât și psihică. Mai specific, calitatea somnului este menționată de mulți printre urmările pozitive”, spune Murray.

4. Te ajută să depășești mai ușor durerile de cap.

Suferi de dureri de cap? Deși nu e un tratament în sine, orgasmul are capacitatea de a reduce senzațiile neplăcute care însoțesc o migrenă pentru aproape o treime dintre cei care au această problemă, conform unui studiu din 2013.

5. Viața ta sexuală are de câștigat.

Dacă te masturbezi frecvent, înveți mai bine ce anume îți place, cât de mult, cât de intens etc. Odată ce ești conștient de reacțiile tale la stimulii sexuali, îți e mult mai ușor să le comunici și partenerei/ului. Iar asta duce la îmbunătățirea calității vieții sexuale. După cum spune Pasciucco, „masturbarea îți îmbunătățește viața sexuală ajutându-te să îți înțelegi mai bine propriile preferințe”.

6. Poate reduce riscul cancerului de prostată.

Deși știința nu are încă o explicație clară, numeroase studii arată că ejacularea frecventă, fie de unul singur fie alături de un partener, „îmbunătățește sănătatea prostatei și poate reduce riscul de cancer”, spune Murray.

 

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here