Zimbete periculoase

0
266

Cind vine vorba de igiena orala, ai doua optiuni: sa ai grija de dintii tai ca de aur sau sa-ti cumperi direct unii din aur. A doua varianta nu-ti prea suride, nu? Decit daca esti rapper ori traficant de ceasuri contrafacute.In plus, n-am cunoscut pina acum nici o tipa care sa aprecieze 24 k infipte in gingiile pretendentului.

Lasind la o parte aspectele estetice, exista un motiv mult mai grav pentru care ar trebui sa alegi prima varianta: viata ta depinde de felul in care te ingrijesti de sanatatea cavitatii tale bucale. O gura neingrijita poate elibera in singe o multime de bacterii, care vor fi astfel conduse spre toate organele vitale. in consecinta, sansele tale de a te imbolnavi de diabet cresc vertiginos, riscul de accident vascular devine de 4 ori mai mare, iar posibilitatea unui infarct se multiplica de peste 14 ori.

Evident, sint scenariile cele mai dramatice. Vrei sa stii si care e scenariul cel mai optimist? Ligamentele care iti ancoreaza dintii de maxilar se dezintegreaza si tu vei deveni brusc foarte atent la reclamele TV cu adeziv pentru placa dentara. Nu lasa sa ti se intimple asta. Deschide larg gura si aplica aceste 8 sfaturi de prevenire. Iti garantam ca vei trai mult si bine, iar cind vei trece in lumea dreptilor, o vei face fara vreo lucrare de portelan in posesie.

Placa dentara

Miine dimineata trece-ti limba peste dinti. Simti stratul ala ciudat, ca un fel de mizga? E placa, un amestec de microbi, celule moarte si saliva, asemanator la atingere cu un muschi de padure. Daca o lasi in pace, devine locul ideal pentru aparitia si dezvoltarea bacteriilor de tot soiul, care, la rindul lor, te vor umple de carii si gingivite (intamatii ale gingiilor). Iar gingivita poate duce la parodontoza, care distruge ligamentele atate la nivelul cavitatii bucale.

Poti avea curind o infectie cit palma, fara sa-ti dai seama. Bea o cana de protectie. Daca n-ar fi fost ceaiul de la ora 5, englezii n-ar mai avea nici un dinte in gura. Un studiu al Colegiului Dentistilor din Chicago arata ca persoanele care isi clatisera cavitatea bucala de citeva ori pe zi cu ceai negru aveau de 2 ori mai putina placa decit cei care folosisera doar apa.

“Polifenolii din ceai elimina enzimele bacteriene ce provoaca acumularea placii”, explica dr. Christine Wu, initiatoarea studiului. “Daca bei citeva cani de ceai pe zi, efectul va fi surprinzator. ” Poti alege ceai fierbinte sau ice tea, dar incearca sa nu le dai pe git in timpul meselor. Te temi sa nu iti patezi dintii? Alege ceaiul verde – contine la fel de multi polifenoli ca si cel negru, dar nu e fermentat complet, fermentatia fiind cea vinovata de patarea smaltului.

Trage tu sforile. Folosirea atei dentare face parte dintre acele sarcini “placute”, alaturi de spalarea toaletei si frecatul podelei. La fel ca si restul, si aceasta datorie trebuie indeplinita. Poate ai auzit deja de studiile care pretind ca o clatire cu Listerine (sau cu una dintre suratele ei) echivaleaza cu un intreg demers de curatire cu ata de dinti. insa cea mai eficienta metoda de pastrare a igienei orale e combinarea atei dentare cu Listerine.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here