Vânătorii de virusuri

0
243

De Richard Conniff • Fotografii de Jamie Chung • Adaptare de dr. Oana Zărnescu

În septembrie 2012, un bărbat de 49 de ani din Quatar care călătorise recent în Arabia Saudită a fost internat la Doha cu o boală respiratorie urâtă. Starea lui s-a deteriorat rapid, iar medicii l-au trimis imediat cu un avion la Londra, unde a depins de măsuri de terapie intensivă pentru susținerea rinichilor și a plămânilor. În probele recoltate din tractul respirator, medicii au găsit un coronavirus necunoscut, similar celui care tocmai ucisese un bărbat sănătos, din Arabia Saudită.  Au urmat momente grele în care epidemiologii au crezut că se confruntă cu o epidemie de SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), precum cea din 2003, provocată tot de un coronavirus. Amenințarea era și mai gravă: trei milioane de persoane se pregăteau să ajungă în Arabia Saudită pentru haji, pelerinajul de la Mecca, deja cunoscut pentru redistribuirea globală a bolilor prin intermediul zborului cu avionul.

Medici de la toate specialitățile și-au rezervat locuri în următorul zbor disponibil către zona cu potențial epidemic. Epidemiologii verifică orice persoană care a avut și cea mai mică legătură cu victimele. Veterinari cu echipamente de protecție au mers la o fermă pe care una dintre victime o vizitase; au luat mostre de la sute de animale domestice și sălbatice pentru a identifica speciile de la care virusul a ajuns la oameni. Aceste eforturi nevăzute de public, dar în care sunt implicați sute de experți din întreaga lume au concluzionat rapid că, de fapt, boala nu se transmite cu ușurință de la o persoană la alta. Prin urmare, Mecca nu era o „zonă fierbinte“.

Pe la începutul lui martie 2013, noul virus îmbolnăvise doar 14 persoane și ucisese opt. Dar episodul era și un semnal de atenționare că rezervorul de boli grave al omenirii e ca un șuvoi care curge încontinuu și se poate răspândi oriunde. Un astfel de agent patogen, virusul West Nile, a ucis 234 de americani anul trecut. Oficialii avertizează că o boală extinsă similară pandemiei de gripă din 1918 poate izbucni în orice moment și că asta se va și întâmpla mai devreme sau mai târziu.

Tot ei afirmă că în special bărbații ar trebui să aibă grijă. Călătoresc mai mult decât femeile, mai ales în interes de serviciu. Iar aceste drumuri au tendința de a fi în locuri din cele mai îndepărtate. Așa că poate nu ar trebui să ne mirăm că avem un risc mai mare de a face malarie, febra dengue, hepatită sau legioneloză (care a ucis anul trecut 13 persoane din Quebec și trei de la hotelul Marriott din Chicago), ori cine știe ce alte boli încă necunoscute.

Vestea bună? Oamenii de știință au devenit extrem de pregătiți în a identifica și izola orice potențială epidemie chiar de la debut, chiar și în cele mai dificile zone, astfel că se îmbolnăvesc doar câteva persoane, în loc de sute.

O parte din merit îl au tehnologiile avansate, începând cu Internetul și terminând cu identificarea ADN-ului din amprentele digitale. Spre exemplu, la începutul anilor ’80 a fost nevoie de trei ani devastatori pentru a identifica virusul care cauza SIDA. Cu ajutorul secvenționării genelor, vânătorul de virusuri W. Ian Lipkin, medic la Universitatea Columbia, spune că în zilele noastre ar dura doar 48 de ore. O parte din merit îl au guvernele, care au învățat din lecțiile dureroase ale consecințelor scăpării de sub control a unei noi boli: începând cu 1981, SIDA a ucis mai mult de 30 de milioane de persoane din întreaga lume, fără speranța unei regresii în zilele noastre.

Dar dacă suntem suficient de norocoși să asistăm la trecerea altui an fără izbucnirea unei pandemii din te miri ce loc, aceasta se datorează, în principal, celor care veghează în mod constant asupra oricărui semn precoce și celor care sunt gata să se parașuteze în locurile unde lucrurile merg rău pentru a stopa o epidemie. De obicei, sunt persoane neobișnuite, genul celor care vorbesc relaxat despre „aroma“ de Ebola și despre amenințarea ca munca lor să devină dependență împinsă la limita oricărui risc. Dar tot ei știu cel mai bine ce e de făcut pentru a menține siguranța omenirii și cum să își păstreze sănătatea, chiar atunci când în jurul lor mor oameni.

 

1
2
3
4
5
6
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here