Vaccinul antigripal: cum să îl faci ca să fie eficient

0
952
vaccinul

Dar știai că vaccinul reduce riscul de îmbolnăvire doar cu 50-60 de procente?

O nouă cercetare din Marea Britanie sugerează o modalitate prin care ar putea fi crescută eficacitatea acestui vaccin: Dacă faci vaccinul dimineața.

În cadrul studiului, persoanele care și-au făcut vaccinul între ora 9 și ora 11 dimineața au dezvoltat aproape de două ori mai mulți anticorpi – proteine pe care corpul tău le produce pentru a combate infecția – după vaccin decât persoanele inoculate între 3 și 5 după-amiaza.

Fluctuația zilnică a hormonilor poate explica de ce, spune autorul studiului, Dr. Anna Phillips de la Universitatea Birmingham din Anglia.

Nivelul de cortizol, de exemplu, este cel mai ridicat dimineața, ceea ce poate produce un răspuns mai ridicat la vaccin.

Deși acest studiu nu a măsurat probabilitatea ca persoanele vaccinate să se îmbolnăvească de gripă, este posibil ca un număr mai ridicat de anticorpi să crească șansele de combatere a virusului, spune Phillips.

Prin urmare, programează-te la vaccin dimineața, dacă poți – deși un vaccin făcut seara este mai eficient decât unul pe care nu-l faci deloc. Vaccinul reduce riscul de îmbolnăvire și scade intensitatea simptomelor dacă totuși te îmbolnăvești.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here