Unde sint microbii?

0
393

Unii germeni se ascund… la vedere. E timpul sa le faci vint din viata ta.

Exista oare vreun simbol mai apropiat de ideea de puritate decit fulgul de zapada care coboara lin din cer si ti se topeste tandru pe mina? Ei bine, publicatia Science tine sa ne strice si aceasta placere, mentionind intrun articol faptul ca majoritatea picaturilor de ploaie sau a cristalelor de apa inghetata care cad pe planeta noastra contin o bacterie numita Pseudomonas syringae.

Daca bacteriile ajung sa atace si oamenii de zapada, ce sanse mai avem noi sa ne ferim de ele? in realitate, sansele sint destul de mari, atita vreme cit cunoastem spatiile in care salasluiesc microbii si ii eliminam inainte de a ne face vreun rau. Iata cea mai noua lista de locuri (si persoane) care sint mai contagioase decit par.

Aspiratorul

Amenintarea

Cercetatorii de la Universitatea Arizona au descoperit recent ca toate periile de aspirator contin spori de mucegai, iar in jumatate dintre ele se gasesc si bacterii fecale (inclusiv E. coli). Datul cu aspiratorul poate transfera microbii de pe suprafetele contaminate pe cele necontaminate (de exemplu, din bucatarie in sufragerie).

Solutia

Stropeste peria cu o solutie dezinfectanta dupa fiecare utilizare, pentru ca bacteriile pot supravietui in aspirator pina la cinci zile dupa ce ai golit sacul. Si daca tot vorbim de asta, se pare ca sacii de unica folosinta favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, asa ca investeste intr-un aspirator fara sac.

Manusile folosite la sala de forta

Amenintarea

Un studiu realizat in 2004, in Japonia, a descoperit ca stafilococii se ataseaza de poliester, material folosit la fabricarea majoritatii tipurilor de manusi. Inclusiv MRSA (stafilococul auriu), care misuna prin vestiarele tuturor sportivilor. Daca pui mina pe haltera, apoi iti atingi ochii, nasul sau gura, bacteriile vor intra cu usurinta in organism.

Solutia

Renunta la manusi. si nu numai pentru a scapa de germeni. Daca ridici greutati cu miinile goale, vei avea o aderenta mai buna si iti vei lucra mai bine bratele. Iar daca la sala pe care o frecventezi nu se gasesc servetele dezinfectante sau solutie de curatare pe baza de alcool, roaga-i pe cei responsabili sa remedieze acest aspect.

Carutul de cumparaturi

Amenintarea

Doua treimi din minerele caruturilor de cumparaturi testate in 2007 de specialistii de la Universitatea Arizona s-au dovedit a fi contaminate cu bacterii fecale. si erau mai multe decit se gasesc, in medie, intro toaleta publica.

Solutia

Sterge minerul carutului cu un servetel dezinfectant inainte de a pune mina pe el. Nu gusta din mostrele de produse care ti se ofera in timpul plimbarii printre rafturi – cel putin, nu fara o scobitoare. Si pune in pungi alimentele neambalate (piine, fructe si legume) inainte sa le asezi in vehiculul plin de bacterii fecale. Adica in carutul tau.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here