Unde se ascunde cancerul de piele

0
344

De Paige Fowler. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: pkchai/Fotolia.com.

E în regulă să te verifici obsesiv. Dr. Vivian Bucay, dermatolog din San Antonio, este un caz care te va convinge. În 2006, când avea 45 de ani, a remarcat pe buricul ei o bucată de piele uscată, albă, solzoasă, pe care nu putea s-o îndepărteze cu apă. Curioasă, a înlăturat câteva cojițe și le-a făcut biopsia, așteptând să obțină un diagnostic cum ar fi psoriazisul sau, în cel mai rău caz, o eczemă. A avut un șoc când patologul i-a spus rezultatul: melanom. Următoarele teste efectuate au arătat că boala (cancerul) se extinsese la plămâni. Pentru dr. Bucay șansele de supraviețuire erau atât de mici – doar 3% –, încât a fost admisă în studii clinice pentru un tratament experimental. Jocul de noroc a durat mult, dar a avut efect: de șapte ani este în remisie. Astăzi ea ne avertizează că ceea ce i s-a întâmplat nu este o simplă coincidență. „Aproximativ 50% dintre melanoame nu încep ca niște alunițe preexistente care se modifică“, spune dr. Bucay.

Iată un alt lucru tulburător despre melanom: poate sta ascuns în locuri imprevizibile, cum ar fi pe unghii sau în ochi. Da, este o boală parșivă. Însă, în timp ce dr. Bucay a avut nevoie de noroc ca să supraviețuiască, tu nu trebuie să mizezi pe șansă. Dă pagina și citește cea mai importantă lectură de plajă din vara asta.

Spatele

Nu există nimic mai plăcut decât senzația pe care ţi-o dau razele soarelui în timp ce-ți „mângâie“ spatele albicios după o iarnă de hibernare. Așa cum nimic nu se compară cu diagnosticul de cancer: spatele este, potrivit unei cercetări de la Universitatea Pennsylvania, zona cea mai predispusă melanoamelor în cazul bărbaților. „Responsabilă ar putea fi acea doză neașteptată de soare“, spune dr. Clifford Perlis, specialist în chirurgie dermatologică la Centrul pentru Cancer Fox Chase din Philadelphia. „Din motive neînțelese pe deplin, «dozele» scurte de soare intens, cum ar fi atunci când îți dai jos tricoul pe plajă, sunt asociate cu modificări la nivel celular care pot duce la apariția melanomului“, explică el, „în timp ce expunerile cronice, prelungite, ale feței, brațelor și mâinilor vor determina cel mai probabil cancere de piele non-melanom.“

Protecție „Când ai de gând să-ți dai jos tricoul, aplică pe piele o cantitate generoasă de cremă pentru protecție solară (cu un FPS* de cel puțin 30) – cam cât să umpli un pahar de shot“, recomandă dr. Perlis. Întrucât e destul de greu să nu ratezi vreo bunată din spatele tău, cere ajutor. Pentru dățile când nu ai la cine să apelezi, folosește aplicatorul pentru cremă Aquasentials Easy Lotion Applicator (amazon.com, 7 $) – este, de fapt, un burete cu mâner lung. Indiferent cum stă treaba, ia mereu crema cu tine. Un studiu de la Universitatea Minnesota sugerează că 90% dintre oameni nu reaplică crema de protecție solară suficient de des. De fapt, în anumite momente nici n-ar trebui să-ți dezgolești spatele. Când practici sporturi în aer liber, cum ar fi golful sau regata, poartă un tricou cu protecție anti-UV. „Umiditatea scade factorul de protecție, așa că alegerea unui produs adecvat îți va asigura protecție UV chiar dacă transpiri“, spune dr. Perlis.

Detectare Pe lângă vizitele anuale la medicul dermatolog pentru un control al întregului corp, analizează-te lunar în fața oglinzii. Roagă-ți partenera să-ți examineze pielea spatelui. „Nu recomand realizarea mai multor astfel de examinări pe lună. Dacă te uiți la ceva zi de zi, scade probabilitatea să observi modificările“, precizează dr. Perlis. În caz că ești genul „blănos“, roagă-ți partenera să te verifice după ce ieși de la duș – este mai ușor să examinezi pielea printre fire, atunci când acestea sunt umede. Fotografiază alunițele, petele și arsurile, apoi compară-le cu ceea ce vezi luna viitoare. Fii atent la oricare dintre indicatorii care arată că o zonă a devenit canceroasă – cu alte cuvinte, cunoaște-ți ABCDE-ul. Ce este acesta? Un indicator gândit de Fundația Cancerului de Piele din SUA, care îți amintește să fii atent la Asimetria alunițelor, Bordurile (marginile) neregulate, o varietate de Culori, un Diametru mai mare decât 60 de milimetri și o Evoluție în dimensiuni, forme și culori. Dacă apare vreo modificare, mergi la dermatolog. Nu amâna vizita, în caz că observi vreo inflamație care nu se vindecă.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here