Un nou pericol pentru inimă

0
373

FLUXUL SANGVIN ESTE CA O MAȘINĂ SETATĂ pe pilot automat. Desigur, mai apar și blocaje, însă tocmai din acest motiv este important să verifici la timp nivelurile de colesterol și valorile tensiunii arteriale; rezultatele îngrijorătoare îți oferă suficient timp să identifici o congestie (ori să lași asta pe mâna unui chirurg). Scenariul înfiorător este atunci când inima persoanelor cu valori ale tensiunii arteriale și niveluri de colesterol optime se oprește, în mod inexplicabil.

Cercetătorii au un nume pentru acest pericol ascuns: disfuncție endotelială, o boală în care căptușeala vaselor sanguine – endoteliul – nu se dilată corespunzător, împiedicând sângele să circule liber. „Endoteliul este ca un înveliș de teflon ce căptușește vasele tale sanguine ca să prevină coagularea“, susține Éric Thorin, un cercetător care îl studiază la Institutul Inimii din Montréal. „Dar este și motivul care stă la baza tuturor afecțiunilor vaselor sanguine.“ Netratate, efectele bolii pot fi catastrofale.

Poate simți că e momentul potrivit să te panichezi, dar nu e cazul. Urmează planul nostru și, chiar dacă uneori vei da peste obstacole, întotdeauna vei avea în față soluția optimă.

 

Identifică factorii de risc

Există o categorie de boli care atacă în mod silențios, însă disfuncția endotelială acționează ca un ninja. „Adesea apare în absența altor semne specifice problemelor cardiace, cum ar fi nivelul ridicat de colesterol ori trigliceride“, spune dr. Vincent Bufalino, directorul secției de cardiologie la Advocate Medical Group din Chicago. Cu toate acestea, există câteva indicii care ar putea da în vileag prezența ucigașului ascuns în umbră.

D.E. SAU DISFUNCȚIA ERECTILĂ O „D.E.“ poate duce la alta. „De regulă, disfuncţia endotelială – un precursor pentru bolile cardiovasculare – afectează mai întâi fluxul sanguin de sub nivelul curelei“, susţine dr. Robert Kloner, profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea California de Sud. „Dacă arterele care îţi alimentează penisul nu se dilată corespunzător, atunci nu poţi să ai o erecţie. Asta se poate întâmpla în primele stadii ale aterosclerozei, chiar înainte de depunerea plăcii pe pereţii arterelor.“
Încă un aspect important: arterele care alimentează penisul cu sânge sunt mult mai înguste decât cele care îţi alimentează inima. „Asta înseamnă că cea mai mică îngustare poate avea un impact foarte puternic“, spune dr. Kloner.

DIABETUL Milioanele de celule care formează endoteliul au nişte tentacule (puţine la număr) asemănătoare cu degetele. Acestea pătrund în sistemul circulator şi „testează“ modul în care merg lucrurile. Problemele apar când excesul de zahăr din sânge se acumulează pe tentacule, făcându-le mai puţin sensibile. În cel mai rău caz: dacă nu funcţionează adecvat, organele tale ar putea fi private de o cantitate importantă de oxigen.

SINDROMUL DE APNEE* ÎN SOMN Această afecţiune se manifestă prin oprirea temporară a respiraţiei şi te predispune la disfuncţie endotelială. Un nou studiu norvegian arată că persoanele cu apnee în somn au un risc crescut de disfuncţie endotelială, indiferent că sunt sau nu supraponderale. Două posibile cauze: inflamaţia permanentă şi creşterea nivelului de adrenalină (care determină contractarea vaselor de sânge) eliberată când persoanele cu apnee se trezesc pe timpul nopţii.

 

Stabilește diagnosticul

Testul care evaluează disfuncţia endotelială nu e la fel de simplu ca cel care măsoară nivelul de colesterol, dar nici nu poate fi comparat cu o colonoscopie. Este realizat cu un dispozitiv numit EndoPAT. Mai întâi, se prind de vârfurile degetelor senzori care monitorizează fluxul sanguin normal; apoi, timp de cinci minute, este comprimată artera principală a braţului folosind manşeta unui tensiometru. Când este îndepărtată manşeta, senzorii măsoară modificările cantităţii de sânge pompate la fiecare bătaie a inimii, un indicator al abilităţii vaselor tale de a se dilata. Întrucât testul este controlat de un calculator, nivelul de competenţă al tehnicianului medical nu va afecta rezultatul, iar asta înseamnă că rezultatele sunt extrem de sigure, susţin cercetătorii de la Universitatea Penn State.

 

Luptă!

Indiferent că ai fost diagnosticat cu disfuncţie endotelială ori vasele tale sanguine se dilată suficient (sau cel puţin asta crezi tu), include următoarele tactici anti-D.E. în programul tău de menţinere a sănătăţii. Corpul va avea doar de câştigat.

FORMEAZĂ O ECHIPĂ Cu cât ai burta mai mare, cu atât ai vase sanguine mai slabe. Potrivit unei cercetări de la Clinica Mayo, dacă te îngraşi doar patru kilograme, rişti să faci disfuncţie endotelială. Vestea bună e că dacă dai jos acelaşi număr de kilograme, poţi scăpa de boală. Motivează-te să fii activ organizând un concurs de slăbit în rândul prietenilor şi al familiei. Într-un studiu realizat recent la Universitatea Brown, persoanele care au făcut echipă şi au concurat ca să slăbească, să facă sport şi să meargă mai des pe jos au scăpat de circa 4,5% din greutatea lor corporală. Competiţia ajută, dar şi prietenia este importantă. Oamenii care au slăbit cel mai mult au fost adesea în aceeaşi echipă. Alege-ţi parteneri cu obiective şi niveluri ale motivaţiei similare, astfel încât să aveți cu toţii un scop comun. Şi, dacă e posibil, oferă-te să fii căpitan de echipă – cercetătorii au constatat, de asemenea, că liderii de grup au pierdut mai multă grăsime comparativ cu ceilalţi jucători.

REDU CANTITATEA DE MERCUR Dacă ești un mare mâncător de pește, ai grijă la ton. Se pare că nu e chiar un aliment bun de consumat cu regularitate. Potrivit unui studiu brazilian recent, expunerea frecventă la niveluri mici de mercur – cum ar fi consumul de peşte contaminat – poate declanşa disfuncţia endotelială, posibil din cauza inflamaţiei crescute. Ca să-ţi faci plinul de acizi graşi Omega-3 fără să ingerezi și mercur, consumă tilapia, sardine, somn, somon şi hamsii, recomandă Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA. Nu eşti un fan al peştelui? Ia un supliment cu Omega-3, (Omega-3 extra de la Doppelherz, 75 lei pentru 120 de capsule).

ŢINE UN ALTFEL DE POST Te uiţi la o porţie de aripioare picante, însă endoteliul tău vede un duşman. „Acizii graşi saturaţi sunt percepuţi ca fiind anormali, aşa că celulele sistemului imunitar încearcă să scape de ele“, susţine Mansoor Amiji, preşedintele departamentului de studii farmaceutice de la Universitatea Northeastern din Boston şi cercetător specializat în tratamentele pentru disfuncţia endotelială. „În schimb, celulele cauzează mai multe inflamaţii şi sfârşesc prin a face rău.“ Înainte să iei orice pungă de pe rafturile de la supermarket, verifică eticheta şi fă nişte calcule. Înmulţeşte cu nouă numărul gramelor de grăsimi saturate, ca să afli numărul de calorii adăugate de grăsime. Apoi împarte rezultatul la numărul total de calorii. Dacă numărul grăsimilor saturate depăşeşte 10% din numărul de calorii, pune punga înapoi pe raft.
Dar grăsimile saturate nu sunt singurii sabotori. Probabil deja ai început să elimini acest tip de grăsimi din alimentație. Chiar datele provenite de la Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA arată că, în medie, consumul zilnic de grăsimi saturate al unui adult a scăzut cu aproximativ 75% de la sfârşitul anilor 1990. Iată un stimulent ca să le elimini definitiv: aceste grăsimi sintetice ar putea să afecteze abilitatea endoteliului tău de a regla nivelurile de oxid nitric care dilată vasele sanguine, susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea Washington.
Nu trebuie să ai încredere nici în producătorii de alimente care promit să facă asta pentru tine: o analiză efectuată recent la Harvard a arătat că producătorii care au spus că vor elimina grăsimile trans din alimentele comercializate de ei de fapt doar au redus cu 84% numărul acestora. Asta înseamnă că vechile reguli încă se mai aplică: evită orice alimente cu grăsimi hidrogenate ori parţial hidrogenate în compoziție – chiar dacă pe etichetă scrie „0 grame de grăsimi trans“.

URMEAZĂ ACEST REMEDIU PREISTORIC Bărbaţii care trăiau în Epoca de Piatră erau stresaţi din cauza tigrilor cu colţi ascuţiţi, dar nu aveau grija disfuncţiei endoteliale. Indiferent că erau vânătorii ori cei vânaţi, ei făceau un efort fizic intens, similar cu alergările în intervale din zilele noastre, susţin cercetătorii de la Institutul Inimii din Montréal. Iar ăsta-i un lucru important, întrucât antrenamentul în intervale îmbunătăţeşte circulaţia sanguină mai eficient decât exerciţiile cardio efectuate într-un spaţiu limitat, conform unei descoperiri recent publicate în Journal of Strength and Conditioning Research. Încearcă antrenamentul prezentat în studiu: încălzeşte-te cu o plimbare de 10 minute, apoi aleargă pe bandă la intensitate crescută, în patru intervale de patru minute, cu pauze de trei minute de recuperare activă între ele (cum ar fi mersul alert). Încheie cu o recuperare de cinci minute.

EVITĂ LOCURILE CU FUMĂTORI Fumul de ţigară îţi poate îngusta vasele sanguine chiar dacă nu pufăie nimeni în preajma ta. Când cercetătorii de la Universitatea din San Francisco au examinat efectele prezenței unor persoane timp de 30 de minute într-o încăpere cu fum de țigară, ei au descoperit că fumul rezidual a provocat disfuncție endotelială. Cea mai bună protecție: evită barurile, restaurantele, pistele de bowling și casele în care se permite fumatul. În caz contrar, ține-ți respirația.

ÎNLOCUIEȘTE BĂUTURILE ENERGIZANTE Băuturile energizante îți deschid ochii, dar e posibil să-ți închidă arterele? Cercetătorii australieni au descoperit recent că o singură băutură de acest gen, fără zahăr, poate face sângele să devină vâscos și poate îngusta vasele sanguine. Ei presupun că vinovați ar fi alți aditivi decât cafeina din respectivele băuturi, ca de exemplu glucuronolactona. Dacă ai nevoie de un stimulent, încearcă acest amestec din cacao și gheață: combină în blender niște ciocolată caldă Whittard of Chelsea 70% Cocoa (39 lei, whittard.ro) cu lapte degresat și câteva cuburi de gheață. Pe lângă o doză generoasă de cafeină (circa 15 miligrame), acest mix îți oferă și alte beneficii. Un studiu brazilian recent a arătat că în cazul oamenilor care au consumat o doză zilnică de ciocolată neagră cu 70% cacao s-a observat, după doar patru săptămâni, o îmbunătățire semnificativă a funcțiilor endoteliului.

 

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here