Tu ți-ai vaccinat copilul?

0
318

Bărbaţii ar trebui să aibă o implicare mai mare când vine vorba despre deciziile legate de sănătatea copiilor lor. Atât taţii, cât şi cei care se pregătesc pentru acest rol trebuie să se informeze corect în legătură cu vaccinurile, mai ales pentru că cei mai vocali membri ai comunităţii antivaccin din România sunt mamele, iar acestea apelează la surse îndoielnice – forumuri, site-uri dubioase şi pseudo-studii – atunci când refuză să-şi mai vaccineze copiii. În acele familii în care decizia de a vaccina sau nu copilul nu a fost luată de mamă în mod exclusiv, balanța s-a înclinat simțitor în favoarea vaccinării.
„Mamele tinere sau femeile însărcinate sunt vulnerabile și foarte ușor de manipulat. Deciziile lor, în mare parte, se bazează pe emoții și stări de moment. E cumva firesc, însă în aceste cazuri, bărbații ar trebui să se implice și să împartă responsabilitatea. Ei sunt mai raționali și mult mai lucizi. Vaccinarea e foarte importantă și ambii părinți trebuie să se pună de acord“, spune dr. Monica Jugravu, medic de familie.
Mai ales pentru că, deși vaccinurile și-au dovedit de mult eficiența – variola a fost prima boală complet eradicată prin vaccinare, iar poliomielita e pe cale să devină a doua –, interesul pentru vaccinuri a început să scadă în România după ’89.

Rata de refuzuri – destul de mică la început – s-a accentuat odată cu pandemia de gripă din 2009-2010 și după introducerea vaccinului împotriva virusului papiloma uman (HPV) pentru prevenirea cancerului de col uterin. Despre cele două vaccinuri au început să circule zvonuri că sunt mijloace de control al populației și că, prin intermediul lor, autoritățile nu doresc decât să creeze bolnavi și să-i aboneze pe viață la sistemul medical. 
În această capcană a teoriilor conspiraţioniste cad, de cele mai multe ori, femeile. De aceea, dr. Monica Jugravu crede că implicarea bărbaţilor este esenţială. Conform studiului „Viaţa de familie“, realizat de Fundația Soros România în 2008, un sfert dintre respondenții de sex masculin au admis că puterea de decizie a femeii este mai ridicată. Mai ales în probleme precum reamenajarea casei, petrecerea vacanței sau îngrijirea medicală a copiilor.
În ultimii ani, dr. Jugravu a remarcat o tendinţă îmbucurătoare: tot mai mulţi taţi i-au pășit pragul cabinetului medical cu întrebări referitoare la vaccinuri. „M-au întrebat cu o curiozitate mai mare care sunt cele obligatorii, cum se administrează, ce efecte adverse pot apărea etc. Iar ăsta e un lucru bun“, spune medicul. Numărul aderenţilor la curentul antivaccin continuă să crească, iar singura şansă ca rata de vaccinuri să rămână constantă e ca bărbaţii să se informeze corect, din surse sigure.

 
Gândeşte-te la riscurile nevaccinării
Florica Barbu este mama unui băiețel de trei ani și opt luni. Timp de trei săptămâni, a stat în secția clinică pentru copii a Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“. A ajuns la spitalul din Cernica, județul Ilfov, într-o seară de august, după ce băiețelul i s-a îmbolnăvit de varicelă, una dintre acele afecțiuni ale copilăriei considerate, de către un număr tot mai mare de mame, inofensive.
După șase zile în care totul decursese conform programului, cineva din familie i-a dat copilului să mănânce fasole. „Oricine știe că, în această perioadă, cel mic trebuie să țină un regim strict. Fără fasole, fără mazăre, fără varză“, spune Florica Barbu.
Situația s-a complicat brusc. În prima zi, pe băiat l-au durut capul și burta. A doua zi, a avut amețeli și pierderi de echilibru, iar în cea de-a treia zi, a început să tremure din toate încheieturile și nu s-a mai ridicat din pat. Spre seară, Florica Barbu a mers la spital.
Conf. dr. Monica Luminos de la „Matei Balș“ își amintește: „Copilul nu se putea ține pe picioare, nu putea să meargă și nu putea mânca“. După ce l-au examinat și i-au făcut analizele, doctorii au ajuns la aceeași concluzie: encefalită variceloasă, o complicație neurologică gravă care presupune inflamația creierului și este însoțită, de obicei, de probleme locomotorii, dureri de gât, grețuri, vărsături, dificultăți de vorbire.
Deși Florica Barbu susține că fiul ei a primit toate vaccinurile obligatorii până la vârsta de doi ani, cel împotriva varicelei nu intră în schema națională de imunizare și nu-și amintește să i-l fi făcut. Prima doză se face între nouă și 12 luni. Dacă aceasta nu se face, atunci următoarele două se administrează după 12 luni, la interval de 6-10 săptămâni.
În cazul encefalitei variceloase, mortalitatea este de la 5% spre 20% din cazuri, iar 15% dintre supraviețuitori rămân cu sechele neuro-psihice.
Abia după două săptămâni și jumătate de tratament intensiv, băiețelul și-a revenit și a putut fi luat acasă.


Informează-te din surse sigure
Cazul băiatului Barbu este doar unul dintre cele cu care s-au confruntat în luna august doctorii de la Institutul „Matei Balș“. Șeful secției de pediatrie, conf. dr. Monica Luminos, susține că în spital ajung lunar cel puțin doi-trei copii cu complicații neurologice severe ale unei boli împotriva căreia mulți părinți refuză să-i vaccineze. Unul dintre miturile pe care își bazează decizia se referă la faptul că bolile copilăriei sunt inofensive și trebuie făcute pentru că doar așa organismul copilului produce anticorpii necesari. Din păcate, complicațiile severe ale acestor boli ale copilăriei sunt prea puțin cunoscute.

Internetul este plin de site-uri, bloguri, forumuri și diverse grupuri pe care se susțin fie teorii ale conspirației, fie niște mituri suficient de credibile încât să provoace îngrijorare și frică în rândul mamelor vulnerabile. De cele mai multe ori, argumentele și pseudostudiile invocate de tabăra adversă se bat cap în cap, iar adepții teoriilor se contrazic între ei, însă acest lucru e lipsit de importanță pentru mamele care nu se consultă cu medicul de familie sau pediatrul și decid, documentându-se doar de pe Internet, să nu-și mai vaccineze copiii. „Am auzit de la cineva, apoi am citit pe bloguri“ sau „am acasă un folder întreg cu documente descărcate de pe Internet“ sunt niște răspunsuri pe care le-am auzit de nenumărate ori de la mamele pe care le-am întrebat de ce sunt împotriva vaccinării.

 shutterstock_62116432

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here