Tratează-ți pielea cu laser

0
518

De Sandra Nygaard. Adaptare de Ioana Vasile. Foto: Travis Rathbone. Ilustrații: Todd Detwiler.

Probabil că te-ai îndrăgostit de lasere prima oară când ai văzut Star Wars. Ne referim la amplificarea luminii prin stimularea emisiilor de radiaţie – folosind exploziile! Dar, în viaţa reală, armele folosite în cosmetică de către dermatologi au puţine similarităţi cu cele din faimoasa serie. Medicii folosesc lasere într-un mod precis, pentru a scăpa de problemele pielii, strat după strat. „Poţi folosi metoda pentru aproape orice, de la pigmentul din tatuaje până la vasele de sânge“, spune Terrence Keaney, profesor doctor în dermatologie la Spitalul Universitar George Washington. Dar această metodă nu are doar un rol distructiv (de îndepărtare a diverselor probleme), ci poate stimula și producţia de colagen, protectorul natural al pielii. Iată care este arsenalul doctorilor.

Acnee pronunțată

Screen Shot 2016-02-23 at 11.07.37 copy

Laser Nonablativ

Metodă Încălzește stratul de mijloc al pielii pentru a distruge bacteria care cauzează acneea. După câteva ore în care pielea este înroșită, ea devine mai netedă. Creșterea producției de colagen ajută și la netezirea cicatricilor superficiale sau a ridurilor.

Durere Scăzută

Cost/ședință 200 de euro, Fazzada

Tratament Sunt necesare minimum trei ședințe

Cicatrici severe sau adânci

Screen Shot 2016-02-23 at 11.07.54

Laser Fracțional ablativ

Metodă Câteva pulsiuni vor face adânciturile să dispară, iar creșterea producției de colagen creează un efect de ­netezire. Laserul nu șter­ge în întregime ­cicatricile adânci, dar le va îmbunătăți aspectul. Un punct negativ: procedura e invazivă. Va trebui să suporți câteva zile de refacere a rănilor, apoi de înroșire pronunțată și să încetinești ritmul de lucru până te refaci.

Durere Moderată spre intensă

Cost/ședință 200-300 de euro, Euromed

Tratament Medicul va evalua de câte ședințe ai nevoie

Riduri sau linii fine

Screen Shot 2016-02-23 at 11.08.06 copy

Laser Resurfacing

Metodă Pulsația îndepărtează stratul superficial al pielii și încălzește stratul de dedesubt pentru a stimula producția de colagen. Pe măsură ce zona tratată se vindecă, pielea care se formează va fi mai ne­­tedă și mai fermă. Dar nu te aștepta la o față nouă. Procedura va ajuta la ștergerea liniilor fine, dar nu-ți va aduce aceleași rezultate precum liftingul chirurgical.

Durere Moderată

Cost/ședință 10 euro/cm2, Egoclinic

Tratament Sunt necesare cel puțin trei ședințe

Îndepărtarea părului

Screen Shot 2016-02.

Laser Alexandrit

Metodă Acest tip de laser penetrează foliculul firului de păr și îl distruge. Orice fir de păr în faza de creștere activă este de obicei anihilat. Părul facial necesită mai multe tratamente, având în vedere că este mai gros și mai dens. Nu ești norocos dacă ai părul alb, foarte deschis la culoare sau roșcat. Acești foliculi cu puțin pigment sunt aproape imposibil de distrus.

Durere Moderată spre scăzută

Cost/ședință 30 de euro, dr. Renert Gad

Tratament Ai nevoie de trei-patru ședințe

Îndepărtarea tatuajelor

S 02-23 at 11.08.23 copy

Laser Revlite

Metodă Șterge greșelile tinereții: distruge particulele de pigment din profunzimea pielii, permițând organismului să le absoarbă și să le elimine în mod natural. Tatuajul va fi estompat treptat, și de aceea sunt necesare mai multe ședințe de tratament. Unele culori se elimină mai greu și pot necesita tratamente suplimentare (de exemplu, albastru sau verde).

Durere Moderată spre acută

Cost/ședință 75 de euro, Laser Eraser

Tratament Șase-opt ședințe, la câteva săptămâni

Capilare sparte

Screent 2016-02-23 at 11.08.31 copy

Laser Vascular

Metodă Acest tratament țintește selectiv hemoglobina și caută vasele dilatate din cauza expunerii la soare. Laserul le încălzește până când dispar. Este ideal pentru vase izolate care te deranjează vizual sau pentru afecțiuni ca rozaceea. După trei ședințe, rezultatele sunt vizibile.

Durere Scăzută, dar poate varia

Cost/ședință 675 de lei, dr. Oana Spânu

Tratament Sunt necesare trei-patru ședințe

Articol preluat din ediția de decembrie 2015-ianuarie 2016.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here