Trateaza-te singur… de urgenta

0
3779

Chiar daca te-a intepat o albina, te-ai ars sau singerezi, poti sa aplici tehnicile de mai jos pentru a rezolva problema ori macar pentru a supravietui pina soseste “cavaleria”.

Sint un simplu editor, in virsta de 30 de ani. Experienta mea de lupta se rezuma la noptile pierdute cu Half-Life si Counter-Strike. Si totusi, am in spate o istorie medicala care te face sa crezi ca am trecut adeseori dincolo de ecranul monitorului. Mi-am sucit incheietura si am avut fractura de cubitus din cauza ca ma fugaream cu copiii pe strazi. Am avut arsuri la talpi, dupa ce am pierdut un pariu si am fost nevoit sa calc pe carbuni incinsi. Nici bine-cunoscuta entorsa datorata fotbalului pe maidan nu m-a ocolit.

Ca sa nu mai spun ca am avut un conflict tete-a-tete cu gardul din spatele blocului. In toate aceste situatii, reactia mea a fost sa fug de colo-colo, tipind ca din gura de sarpe. Sint sigur ca nu reprezint o exceptie. Statisticile spun ca milioane de barbati ajung la spitalul de urgenta cu zgirieturi, arsuri si taieturi care se petrec in casa, in curte sau pe terenurile de sport. Dar multi dintre acesti barbati s-ar vindeca mai rapid daca ar sti ce sa faca inainte de sosirea ambulantei. Exista o multime de tehnici do it yourself (sau, cum am spune noi, “descurca-te singur”), care pot fi aplicate fara sa ai nici cea mai mica pregatire medicala.

Daca te tai…

In primul rind

Ia un servetel curat sau o compresa de tifon steril si apasa cu putere asupra ranii. Daca te-ai taiat la mina sau la picior, ridica-l mai sus de nivelul inimii, pentru a incetini circulatia singelui in zona si a permite singelui sa se coaguleze mai usor. Daca compresa se umple de singe, continua sa adaugi fisii de tifon. Dar nu incerca sa o schimbi, pentru ca, odata compresa inlaturata, taietura va incepe din nou sa singereze.

Momentul crucial

Daca singele are culoare rosu-aprins si tisneste cu putere, inseamna ca ai sectionat o artera. Paramedicii se concentreaza asupra punctelor de presiune – zone-cheie ale corpului in care o artera este aproape de os – si apasa direct pe acestea. Folosita corect, aceasta tehnica incetineste singerarea. De exemplu, daca te-ai taiat la mina, cauta artera brahiala, situata pe fata interioara a bratului, intre umar si cot. Apasa puternic pe ea cu degetele sau cu palma. Daca te-ai taiat rau si poti vedea in interiorul ranii, prinde artera si stringe-o. Stai asa pina ajungi pe mina doctorilor.

Cheama ambulanta

Daca ai pierdut peste 0,5 litri de singe sau daca simti ca ti-e sete ori frig (sau ambele), e posibil sa intri in stare de soc. Suna imediat la Urgente. Apoi, incearca sa opresti singerarea, fara sa intri in panica. Daca e grav, chestia asta poate dura chiar si 20 de minute.

Greseala de incepator

Sa pui sapun pe rana. Daca te-ai taiat la deget, pune-l sub jet de apa pentru citeva secunde. Apoi, infasoara-l cu un bandaj si tine-l sub observatie pina a doua zi. Durerea locala, inflamarea si puroiul sint semne clare de infectie.

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here