Testosteron de vânzare

0
1849

De Paul John Scott. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Claire Benoist.

 Mulți factori pot stinge „mingea de foc“ dinăuntrul unui bărbat de vârstă mijlocie. Ca soț, tată și, poate, șef, el e aproape de vârful muntelui, dar rucsacul atârnă greu. Se poate trezi într-o zi că are 100 de kilograme și foarte puțină masă musculară. Ar putea să nu găsească nimic în rezervorul sexual, dacă este marți seara. Poate nu a atins toate obiectivele setate la 30 de ani. Mai rău, poate le-a atins. Sunt poveri cu încărcătură mare. Încercarea de a le rezolva pe oricare dintre ele se poate dovedi a fi o provocare uriașă. Totuși, cât de convenabil ar fi dacă ar putea lua o pastilă care pretinde a fi soluția pentru întinerire? Alegerea între a face schimbări de viață și a urma o prescripție pentru testosteron pare ușoară. Dar este calea simplă și cea mai eficientă?

Lupta pentru a contracara declinul hormonului masculin s-a dat încă de pe vremea când primul tip căruia a început să-i dea pe dinafară părul din urechi a plătit o sumă de bani pentru un stimulent al plăcerii sexuale pe patru roţi. Dar în ultimii șapte ani (de când a început Marea Recesiune – ca să vezi), lupta de a rămâne plin de energie a fost asociată adeseori cu o problemă biochimică, una care necesită intervenţie farmaceutică sub forma terapiei de substituţie cu testosteron (TST). Și nu vorbim doar de bărbaţii de peste 50 de ani sau chiar de 40.

În funcţie de specialistul pe care îl întrebi, utilizarea frecventă a injecţiilor, gelurilor, plasturilor și pastilelor TST este fie (1) o transformare a modului în care doctorii tratează o vastă și deznădăjduită frăţie de bărbaţi ori (2) o medicină empirică scumpă care ţintește vanitatea masculină, dar are beneficii inexistente și riscuri fatale. Faptul că simptomele care îi fac pe bărbaţi să apeleze la terapia cu testosteron sunt adeseori subiective și pot fi generate și de procesul normal de îmbătrânire, depresie, somnul defectuos ori alegerile alimentare proaste nu face decât să complice dezbaterea. De asemenea, nu ajută: nivelurile hormonilor masculini se află într-un declin istoric, la nivel cultural, sub asaltul creșterii constante a nivelului obezităţii, a abuzului de calmante, a toxinelor alimentare și a compușilor din apă și pământ care imită acţiunea estrogenilor.

În martie, FDA (Food and Drug Administration) a anunţat că le-a solicitat producătorilor de medicamente să adauge pe etichetele produselor de substituţie a testosteronului avertismente de risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Dar în februarie, o recenzie vastă a literaturii de specialitate a concluzionat că studiul care acuza TST ca fiind un factor de risc de infarct miocardic este depășit cu mult de studiul care arată că de fapt aduce beneficii. Ești confuz? Nu ești singurul.

„Am rămas șocat și, uneori, chiar copleșit de numărul tipilor care caută ajutor pe forumul meu, din cauza dezinformării, a lipsei de informaţie și a lipsei de consideraţie a unor medici cu privire la nivelul scăzut de testosteron“, spune Lee Myer, 55 de ani, un utilizator de testosteron din Tempe, Arizona, care administrează un forum online pentru bărbaţii interesaţi de acţiunea hormonului. „Confuzia este agravată de reclamele farmaceutice și clinice care împing bărbatul către un singur răspuns.“

Site-ul lui Myer, Peak Testosterone, este doar unul dintre locurile de întâlnire unde bărbaţii schimbă informaţii despre experienţele lor legate de vitalitatea dintr-o sticlă. Unui specialist IT, căsătorit și cu trei copii, Myer speră să-i poată schimba părerile despre TST, începând cu ideea că este similară cu administrarea de steroizi ori că simptomele unui nivel scăzut de T sunt exagerate. „Dacă nu ai avut de un nivel scăzut de testosteron, nu ai de unde să știi“, spune el. „Mi-ar plăcea să mă duc la acel doctor suspicios cu privire la terapie și să-i scad testosteronul la 259 – nivelul la care intervine disfuncţia erectilă, este pe punctul de a-și distruge căsnicia, nu poate să gândească foarte bine și încearcă să și muncească.“

Myer spune că injecţiile cu TST l-au eliberat de starea de disforie – tristeţe, anxietate, agresivitate – care și-a făcut loc în creierul său încă din timpul adolescenţei. El spune că reîntoarcerea testosteronului i-a oferit energia necesară pentru a-și îndeplini responsabilităţile profesionale și personale cu forţe proaspete. „Abilităţile mele cognitive nu au fost niciodată mai bune“, spune el. I s-a îmbunătăţit nivelul de concentrare. Ascultă muzică cu atenţie și bucurie, spune el, pentru prima dată după adolescenţă. Companiile farmaceutice nu au produs încă dovezi că testosteronul ajută performanţele sexuale, însă ciudăţenia observaţiei are ceva autentic. Te face să te întrebi dacă există un fel de fântână a tinereţii în hormonii masculini. „La cei 50 de ani ai mei“, spune Meyer, „îmi trăiesc în sfârșit tinereţea pe care trebuia să o am la vârsta de 20 de ani.“

Aprecierea sa a avut ecou la un bărbat pe care îl voi numi Sam, un om de știinţă în vârstă de 43 de ani din San Francisco, care a făcut injecţii cu testosteron în urmă cu trei ani, când testele de sânge indicau concentraţii scăzute de SHBG (globulină de legare a hormonilor sexuali). În cazul lui Sam, acestea erau asociate cu stilul său de viaţă – avea 98 de kilograme și 183 de centimetri înălţime, mânca nesănătos și își găsea timp să se streseze, dar nu și pentru efectuarea exerciţiilor fizice –, iar deficienţa de SHBG ducea la eliminarea rapidă din corp a testosteronului. În acele momente, tot ce știa era faptul că nu se putea da jos din pat în majoritatea dimineţilor.

„Devenisem tată, dar am realizat că nu eram un tată bun“, spune el. „Adormeam. Nu aveam energia necesară de a le citi povești copiilor seara și asta a generat multă tensiune în căsnicia mea.“ Astăzi, Sam merge pe bicicletă și are mai multă masă musculară, iar greutatea sa este ţinută sub control. El spune că testosteronul i-a oferit energia necesară pentru a face toate aceste lucruri. Aceștia sunt tipii pe care industria cu testosteron vrea să-i auzi. Însă există și o altă categorie de tipi.

MH1015_FEA_TES_02

„Primesc o injecţie cu testosteron în fund în fiecare săptămână“, spune prietenul meu din copilărie Andy, 51 de ani, specialist în marketing din zona Phoenix. Andy nu poate să spună exact care îi era nivelul de testosteron din sânge înainte de a lua această decizie. Un tip singur care nu a avut niciodată probleme cu libidoul. Iar în ceea ce privește condiţia sa fizică, se antrenează într-un loc unde merg și fotbaliștii din liga profesională. Alegerea lui Andy de a merge pe testosteron a fost una spontană: în urmă cu patru ani a văzut reclamele, a auzit despre clinică de la cineva din sala de fitness și a decis că s-ar putea să-l ajute. El crede că TST l-a ajutat la compoziţia corporală, însă nu este sigur. „Este incredibil cât de mulţi tipi apelează la asta“, spune el. „Totul durează circa două minute. Asistenta îţi verifică toate semnele vitale și apoi îţi face injecţia în fund.“

Pune la un loc utilizatorii serioși cu tipii care o fac în glumă și apoi cu toţi bărbaţii care renunţă la testosteron după o lună (19% potrivit unui studiu) și deja vorbim de milioane de cumpărători de hormoni masculini. De la lansarea din 2008 a reclamei publicitare „Is It Low T?“ realizată de AndroGel, vânzările de testosteron au urcat cu 460 de procente. Șase milioane și jumătate de reţete au fost prescrise pentru testosteron în Statele Unite în anul 2014. Vânzările totale de testosteron au fost de peste două miliarde în acel an.

„Îngrijorarea mea este că toată această campanie încurajează oamenii să ia hormoni de care nu știm dacă au nevoie, pentru o boală pe care nu știm dacă o au“, spune dr. Steven Woloshin, codirector al Centrului de Medicină în Mass-Media de la Institutul pentru Politici de Sănătate și Practici Clinice din Dartmouth. Dr. Woloshin poate părea că nu este la curent cu ultimele opţiuni terapeutice sau tratamente medicamentoase ori că nu simpatizează bărbaţii care spun că se simt mai puţin virili. El poate părea rece faţă de dorinţa clasică a vârstei mijlocii de a reexperimenta tipul de erecţie matinală care nu te lasă să urinezi într-o traiectorie descendentă. (Erecţiile matinale mai slabe și mai puţine sunt un semn clar al deficienţei de testosteron.) Însă el are dreptate: fenomenul poate fi iluzoriu pe o scară masivă și costisitoare.

Terapia de substituție cu testosteron este aprobată doar pentru tratamentul hipogonadismului masculin, ori deficienţa de testosteron, cauzat în special de o problemă la nivelul testiculelor ori în anumite zone ale creierului – glanda pituitară și hipotalamusul – care controlează gonadele, adică funcţia endocrină a testiculului. Poţi moșteni această condiţie sau poate fi cauzată de accidentări ori de afecţiuni precum o tumoare cerebrală ori criptorhidie (când ai un testicul necoborât în scrot). Bărbaţii cu aceste tipuri de hipogonadism au niveluri extrem de scăzute de testosteron și simptome precum sâni măriţi, lipsa părului, pierderea de masă musculară, libidou scăzut și oase fragile. Totuși, potrivit unui studiu din JAMA Internal Medicine, un sfert dintre bărbaţii care iau suplimente cu testosteron nu s-au deranjat niciodată să facă un test de sânge și doar jumătate au fost diagnosticaţi cu hipogonadism.

În 2010, într-o încercare de a diferenţia ceea ce devenise cunoscut drept „hipogonadism cu debut tardiv“ de fenomenul normal, declinul T asociat cu vârsta, cercetătorii au analizat date provenite de la studiul European Male Aging, care a urmărit mai mult de 3.000 de bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 40 și 79 de ani, din opt ţări. Ei au descoperit că, din 32 de simptome menţionate frecvent drept „deficienţă de  T“, doar trei – o scădere a apetitului sexual, mai puţine erecţii matinale și disfuncţia erectilă – au fost asociate cu niveluri scăzute ale hormonului. „Scăzut“ a fost definit de cercetători drept nivelul total al testosteronului din sânge de 320 de nanograme per decilitru (ng/dl)  sau mai puţin și un nivel liber de testosteron de 220 de picomoli per litru sau mai puţin. Nimic mai confuz, cu alte cuvinte, și te vei îndrepta către TST, deoarece viaţa devine ciudată cu tine. La naiba, unii experţi susţin faptul că, chiar dacă ai aceste simptome și te apropii de aceste niveluri ori ești sub limită, tot nu se justifică acest medicament. (Vezi „Testosteronul în cifre“.) Asta contează deoarece, așa cum au sugerat numeroase studii recente, administrarea testosteronului poate dubla sau chiar tripla riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here