Te simți rău? Iată de ce

0
1082

De Richard Laliberte. Adaptare de Oana Popa. Foto: Levi Brown. 

Simptomele alergiilor se manifestă sub multe for­me, chiar și unele de care nu știai.

Dureri de cap, mâncărime în zona ochilor, secreții nazale? Sigur, e vina alergiilor. Trebuie să știi însă că reacțiile alergice pot sta în spatele altor simptome care-ți fac viața un chin. „Mereu întâlnesc oameni care nu știu că simptomele lor sunt asociate cu o alergie“, spune dr. Janna Tuck de la Colegiul American pentru Alergii, Astm și Imunologie.

Bărbații, în special, tind să nu ia în considerare alergiile ca potențială sursă a problemelor lor – prin urmare, cauza simptomelor va rămâne netratată ani la rând.

Din nefericire, creșterea dramatică a cantității de polen, cauzată de schimbările climatice (o creștere de 42%, din 1994 până în 2010, spun cercetătorii de la Rutgers), înseamnă că suferința ta va fi mai intensă și va dura mai mult ca până acum.

Iată, în continuare, opt probleme ce pot fi rezolvate ușor, cu remedii simple și adecvate.

Senzație de mâncărime în urechi, gură sau gât

La început, poți trece cu vederea senzația de mâncărime, însă, involuntar, vei avea tendința să scarpini cu limba palatul moale din cavitatea bucală, scoțând un plescăit specific. „Sunetul îi va enerva pe cei din jur“, avertizează dr. Tuck.

 De ce e vorba de o alergie

Dacă ești alergic la proteine din polenul unor plante ca mesteacănul sau ambrozia, poți avea reacții alergice la proteine similare din conținutul unor alimente. (Pentru o listă de la A la Z a alimentelor cu potențial alergen, accesează aaaai.org și caută după „sindromul alergiei orale“.) Din cauza acestei forme ușoare de alergie alimentară, gâtul și nasul sunt iritate în contact cu alergenii cu reacție încrucișată. Alergia de contact poate exacerba și simptomele obișnuite ale alergiilor de sezon, cum ar fi strănutul.

 Planul tău

Notează-ți când apare senzația de mâncărime, pentru a determina dacă anumite alimente sunt cauza acestei reacții alergice, și evită să le consumi crude. Nu trebuie să renunți complet la ele, prepararea termică distruge proteinele alergene. Dacă îți plac merele, le poți consuma coapte sau sub formă de sos. Câteodată, poți preveni mâncărimea dacă renunți la coajă, unde se concentrează alergenii.

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here