Studiu: Cântăritul zilnic te poate ajuta să slăbești

0
1268

Cântăritul în fiecare zi te poate ajuta să eviți acumularea de kilograme în plus și, mai mult, ar putea chiar să te ajute să slăbești, susține un studiu publicat în Journal of Behavioral Medicine.

În cadrul studiului, cercetătorii au recrutat 294 de studente care erau predispuse la îngrășare și le-au recomandat să se cântărească cel puțin o dată pe săptămână. Apoi le-au monitorizat timp de doi ani și le-au întrebat cât de des s-au cântărit în această perioadă.

Rezultatul? Studentele care s-au cântărit zilnic măcar o perioadă de timp pe parcursul acestui studiu nu doar că nu s-au îngrășat, ci chiar au reușit să scadă în greutate. În comparație cu grupul care s-a cântărit mai rar, acest grup a înregistrat o scădere mică – dar semnificativă – a indicelui de masă corporală (IMC) după doi ani. De asemenea, studentele care s-au cântărit zilnic au înregistrat o scădere mică a procentului de grăsime corporală – aproximativ 2% – după șase luni.

Totuși, cercetătorii au ținut să sublinieze faptul că studiul are câteva limitări. În primul rând, aceștia nu pot dovedi definitiv că actul de cântărire în sine a fost cel care le-a ajutat să slăbească. În plus, participanții erau doar studente de sex feminin, așa că este nevoie de studii suplimentare pentru a se descoperi dacă rezultatul se aplică și în cazul studenților de sex masculin și a persoanelor care nu sunt la facultate.

Dar există câteva explicații posibile cu privire la motivele pentru care cântăritul zilnic te poate ajuta să slăbești – chiar dacă nu urmezi o dietă anume sau un program de slăbit bazat pe exerciții fizice.

În primul rând, cântăritul zilnic ar putea să ofere dovezi concrete cu privire la modul în care alimentația și exercițiile fizice îți afectează greutatea. Dacă numărul de kilograme crește, atunci monitorizarea constantă te poate ajuta să faci ajustările necesare pentru a-l ține sub control, spun cercetătorii.

„Nu-ți trăi viața doar în funcție de numărul de pe cântar. Și, bineînțeles, un cântar nu știe să facă diferența dintre grăsime și masa corporală slabă, dar te poate ajuta să ții lucrurile sub control“, ne-a spus nutriționistul Chris Mohr.

Adaptare: Casa de Traduceri

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here