Știrile pe care trebuie să le afli – acum!

0
959

Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Ilustrație: Catherine A. Moore.

Transpiră acum, trăiește mai mult

Oamenii cu o -stare -cardiovasculară mai bună la 40 de ani au un risc mai mic cu 37 de procente de a fi internați în urma unui accident vascular cerebral după 65 de ani, afirmă publicația Stroke. Exercițiile îți mențin arterele flexibile și curate, reducând riscul de AVC.

Alimente pentru genunchi

Prea multe grăsimi saturate pot duce la -artrita genunchiului. Participanții la studiu care au consumat multe grăsimi saturate au pierdut 48 de procente din spațiul dintre femur și tibie (un indicator al gonartrozei) de-a lungul a patru ani. Alege grăsimi polinesaturate, găsite în alimente precum nuci și pește gras.

Narcomanii și tensiunea arterială

Persoanele care au fumat marijuana în ultimele 30 de zile au tensiunea sistolică cu două puncte mai mare, în medie, decât nefumătorii, potrivit unui studiu preliminar al Universității Indiana. Asta înseamnă că îți crește riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Consultă medicul înainte de testare

Ar trebui să cunoști beneficiile și riscurile unui test ori tratament din timp. Doar 18% dintre doctorii dintr-un studiu au estimat corect prin ce se deosebește doza de radiație a unei examinări CT abdominală și pelvină de o radiografie toracică. Unul din patru doctori nu știau că o singură tomografie îți poate crește riscul de cancer.

Sforăitul îți poate deteriora ADN-ul

Dacă suferi de apnee în somn, e posibil ca ADN-ul tău să se modifice. Cercetătorii din Franța au descoperit că -telomerii – capetele cromozomilor liniari care dispar pe măsură ce îmbătrânim – bărbaților cu formă severă de apnee în somn erau mult mai scurți decât telomerii tipilor sănătoși. Chiar și bărbații cu forma moderată a bolii au telomeri mai scurți. Scurtarea telomerilor crește riscul de boli cardiovasculare, inclusiv de cancer.

Condiment pentru creier

Consumul de scorțișoară îți poate crește nivelurile de proteine din creier implicate în procesul de memorare și învățare, arată o cercetare recentă. Cobaii de laborator cu o capacitate slabă de învățare care au fost hrăniți cu scorțișoară 30 de zile, au ajuns la nivelul celor care erau buni învățăcei în mod natural.

O viață fără stres, la un apel distanță

Sună un prieten. Interacțiunea socială ameliorează stresul, dar un studiu recent suge-rează că o convorbire telefonică e foarte eficientă în cazul bărbaților, chiar mai bună decât un eveniment social. Pe parcursul a trei ani, bărbații care au crescut numărul de apeluri telefonice au simțit cu 17 procente mai puțin stresul psihic.

Cafeina nu ajută întotdeauna

Dacă n-ai dormit bine trei nopți consecutive, o doză de 400 de miligrame de cafeină (două cești) nu te vor mai ajuta, afirmă cercetătorii de la Laboratorul de Cercetare al Armatei SUA. Cafeina ajută după două nopți de somn a câte cinci ore; apoi, acumularea de adenozină – un neurotransmițător care provoacă somnul – e prea mare.

Obiceiurile alimentare îți distrug voința

Alimentația bogată în grăsimi și zahăr te face să reziști cu greu tentațiilor culinare, chiar dacă nu îți este foame. Poate împiedica creierul să oprească fluxul de memorii alimentare pozitive, sugerează studiul. Îți poți reeduca creierul prin consumul unei cantități mai mari de fructe și legume.

Fumatul îți afectează fertilitatea

Partenera unui fumător are -nevoie de o perioadă de timp cu 59 de -procente mai mare pentru a rămâne însărcinată. Responsabile pot fi -nivelurile mari de cadmiu în sânge, un metal greu toxic din țigări. Acesta afectează nivelul de hormoni și producția de spermă.

Supertulpina de BTS ia amploare

Gonoreea rezistentă la antibioticele uzuale e în creștere. Potrivit Centrului de Control al Bolilor, cazurile de gonoree rezistentă la azitromicină au crescut de patru ori în  2013-2014. Microbul suferă mutații pentru a evita azitromicina, -administrată -pentru infecții respiratorii. Iar turiștii împrăștie noile tulpini în lume.

Crește riscul de apariție a gutei

Guta, o formă de artrită care se manifestă cu dureri și tumefacții articulare, este mai frecventă în rândul bărbaților. Boala apare din cauza excesului de acid uric în sânge. Însă aproape 90% dintre cazuri pot fi prevenite dacă bărbații primesc tratamentul corect pentru a diminua nivelurile de acid uric și dacă își modifică stilul de viață pentru a reduce riscul.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here