Sosul iute poate să-ți salveze viața?

0
726

De Jim Thornton. Foto: Christopher Griffith, Guliver/GettyImages.  Adaptare de Irina Mereacre.

„Ca să-mi mențină creierul intact, în timp ce aspirau întregul țesut, chirurgii au fost nevoiți să-mi introducă o casetă în sinusuri“, îmi spune Ed Currie, 51 de ani, un funcţionar simpatic care s-a transformat în cultivator de ardei iuţi. Astăzi, în timp ce conduce pe o șosea de la periferia orașului Charlotte, Carolina de Nord, o dubă pe care scrie numele companiei sale – PuckerButt Pepper Co. –, zâmbește întruna, bucuros că trăiește.

Intervenţia a avut loc în 2007. După ce luni la rând s-a confruntat cu migrene și hemoragii nazale, Currie a primit în cele din urmă un diagnostic: un medic descoperise o masă suspectă la nivelul capului. În câteva săptămâni, dimensiunea acesteia s-a triplat. Currie era îngrijorat – corpul lui luptase deja împotriva cancerului. Cu câteva decenii în urmă, i-a fost extirpată o tumoră malignă din braţ, după care a suferit o operaţie pentru cancer tiroidian și cancere de piele: carcinom bazocelular, carcinom cu celule scuamoase și melanoame repetate.

Currie s-a gândit că acea operaţie avea să-i aducă sfârșitul. După o intervenţie de 10 ore, medicii au trimis o mostră de ţesut la laborator. Rezultatul: tumora era benignă.

Cum era posibil? Currie aruncă o privire în oglinda retrovizoare prin care vede o ladă frigorifică ce conţine 12 legături de ardei din soiuri extrem de iuţi. Unul dintre ele, Carolina Reaper, deţine recordul mondial Guinness pentru cei mai iuţi ardei de pe planetă – cu 1.569.300 de unităţi Scoville (SHU), ceea ce înseamnă că are un gust de 157 de ori mai intens decât al ardeilor jalapeño. „Pun totul pe seama faptului că mai bine de un deceniu am mâncat zilnic între opt și 10 ardei superiuţi“, spune el.

Așa cum se întâmplă în multe alte zile, astăzi Currie merge la un post de televiziune ca să-și împărtășească convingerea că ceea ce îl ţine în viaţă este capsaicina – compusul care asigură iuţeala ardeilor.

Popularitatea celor mai picante fructe din lume  este în continuă creștere, atât datorită miracolelor pentru care se fac responsabile, cât și pentru gustul intens. La nivel global, un sfert din omenire consu­­­mă ardei iuţi zilnic. În SUA, de exemplu, începând cu anii ’60, importul acestora a crescut cu 1.200%. Iar în 1991, sosul salsa a depășit în mod oficial vânzările de ketchup, devenind astfel condimentul preferat al americanilor.

Sosurile tabasco și sriracha sunt cunoscute gurmanzilor care pun preţ pe mâncarea iute, iar Noah Chaimberg, fondatorul magazinului Heatonist din Brooklyn, le oferă cunoscătorilor peste 150 de mixuri picante. „Cineva ar putea să mă întrebe ce merge la un rasol de miel“, explică Chaimberg, „iar eu îi voi recomanda un sos din ardei iuţi și afine“.

Asta aduce în discuţie o trăsătură umană unică. Majoritatea mamiferelor evită să consume ardei iuţi, din cauza șocului dureros pe care îl simt în urma acestui proces. Oamenii par a fi singurii care iubesc senzaţia gustativă usturătoare, ba chiar sunt gata să mărească porţia. Care-i explicaţia?

La început, factorul decisiv a fost, probabil, autoconservarea. Înaintea inventării focului, toxiinfecţiile alimentare cauzate de ciuperci și bacterii puteau să se dezvolte în mod necontrolat. „Civilizaţiile străvechi, în special cele din zonele calde, au învăţat că ingredientele iuţi le pot veni de hac acelor bacterii“, spune Paul Sherman, specialist în ecologie la Universitatea Cornell. „Când sunt folosite în prepararea mâncării, ardeii iuţi, chimionul, usturoiul și o mână de alte condimente care provoacă usturime limbii omoară cel puţin 75% dintre agenţii patogeni răspunzători cu cele mai multe toxiinfecţii alimentare“, spune Sherman, care și-a publicat descoperirile în revista BioScience.

Prin urmare, senzaţia de „iuţeală“ a devenit o scurtătură de ordin senzorial pentru „siguranţă“ – chiar dacă produce o ușoară durere. Capsaicina din ardeii iuţi se pare că ne-a salvat vieţile acum mii de ani. Însă, în prezent, tot mai mulţi oameni cred că, din anumite puncte de vedere, aceasta ne poate îmbunătăţi și sănătatea.

Convingerea că ardeii iuţi deţin puteri vindecătoare nu e o noutate. Au fost veneraţi de incași și s-au numărat printre preferaţii practicanţilor de medicină populară. Drept rezultat, aceste ingrediente au devenit tot mai întâlnite printre leacurile preparate în casă, fiind utilizate în tratarea unei game variate de boli, precum diareea, mahmureala sau durerile dentare. Bărbaţii le-au folosit chiar și pentru a-și crește performanţa sexuală. (Se presupune că poţi obţine un efect de amorţeală dacă îţi freci organele genitale cu ardei iute.)

GettyImages-108178451

Dar nu încerca asta acasă! Dovezile sunt mai degrabă anecdotice. Totuși, știinţa continuă să dezvăluie descoperiri din domeniul biochimiei care ar putea să ducă la apariţia unor terapii specializate (și mult mai practice) pentru afecţiuni precum durerea cronică, obezitatea, depresia, diabetul și cancerul. „Industria farmaceutică a investit miliarde de dolari în acest tip de medicamente“, spune dr. Arpad Szallasi, patolog la Centrul Medical Monmouth, autorul a circa 100 de studii și recenzii despre medicina modernă bazată pe capsaicină. Conform estimărilor sale, acest lucru clasează cercetările care au în vizor potenţa ardeilor printre cele mai costisitoare misiuni terapeutice din istorie.

Rezultatele obţinute de oamenii de știinţă nu au fost ignorate de producători. Un lanţ de restaurante fast-food din SUA face reclamă la condimentul lor cu ardei iuţi, susţinând că acesta „te ferește de cancer“. În magazinele naturiste găsești astăzi suplimente cu capsaicină. Cercetătorii sunt totuși precauţi, dar speră să facă descoperiri importante. „În contextul alimentelor-cu-rol-de-me­dicament, ardeii ar putea constitui un aspect esenţial în promovarea stării de bine și în prevenirea bolilor“, spune dr. Marc Brodsky, director medical la Spitalul Stamford din Connecticut, care studiază capsaicina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here