Somn cutremurator

0
222

Cand somnul nu-i deloc usor

De secole, omenirea se confrunta cu o mare problema. Nu este nici pe departe catastrofala precum un cutremur de gradul 7, dar tot face geamurile sa se zguduie, patul sa tresalte si ciinii sa latre bezmetici la luna. Oana Zarnescu, medicul nostru specialist, ne explica de unde vine si cum se poate scapa de sforait.

Cine sforaie

Toata lumea – barbati, copii, femei, catei, purcei.

Care sunt cauzele

Sforaitul poate aparea la persoanele obeze, la virstnici, dupa o zi obositoare, dupa consumul de alcool sau somnifere si chiar ca o consecinta a diferitelor boli.

Ce se intampla de fapt

In anumite situatii, cauza directa a sforaitului este obstructia cailor respiratorii superioare prin vegetatii adenoide (la copii), deviatii de sept nazal, tumori in sfera ORL, polipi nazali sau chiar o banala raceala. “Desi pare ciudat, scaderea tonusului muschilor faringieni – avem si acolo muschi – duce la obstructia cailor respiratorii in timpul somnului si la aparitia zgomotelor ce incinta urechile celor ce au «norocul» sa doarma linga un sforaitor”, explica dr. Zarnescu.

De multe ori insa, lucrurile pot fi destul de serioase – sindromul de apnee in somn. Acest sindrom este descris asemenea unor episoade ciclice de sforait, urmate de intreruperea respiratiei mai mult de 10 secunde si agitatie. Aceste persoane au dificultati de trezire dimineata, iar in timpul zilei manifesta somnolenta, oboseala, dureri de cap si scaderea capacitatii de concentrare.

De asemenea, pot aparea tulburari de dinamica sexuala si o crestere semnificativa in greutate. “Acest sindrom este cauzat”, spune Oana Zarnescu, “de obstructia cailor respiratorii superioare, de boli cardiace, tiroidiene, neurologice, obezitate, consum de alcool si este agravat de fumat.”

Ce se poate face

Un tratamentul simplu, accesibil tuturor si care poate rezolva multe dintre cazuri are la baza un ingredient important: propria vointa – de a scadea in greutate cu 10-20%, de a face exercitii fizice, de a renunta la alcool si fumat. In cazul in care aceste masuri nu aduc nici o imbunatatire, trebuie facut un consult ORL (oto-rino-laringologie) prin care se stabileste daca exista si alte cauze ale sforaitului. Ulterior, se recomanda un tratament medicamentos sau chirurgical.

Astfel, se poate corecta deviatia de sept nazal, se poate recomanda suplimentarea cu oxigen sub presiune continua in timpul noptii, se indeparteaza polipii sau se practica plastia palatului faringian cu ajutorul laserului.

procedura nedureroasa, nu necesita internare si este disponibila si in România)

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here