La cât timp după sex pot apărea simptomele de BTS?

0
2326
Pare o întrebare simplă nu? Așa că probabil te aștepți la un răspuns la fel de simplu. Și totuși lucrurile sunt ceva mai complicate când vine vorba de BTS.
Pare o întrebare simplă nu? Așa că probabil te aștepți la un răspuns la fel de simplu. Și totuși lucrurile sunt ceva mai complicate când vine vorba de BTS.

Nu ești mândru de asta, dar s-a întâmplat să faci sex neprotejat, iar acum ești îngrijorat de posibilele consecințe. Cu siguranță nu ești primul care să își pună întrebări despre cât de curând după sex apar indicii cum că temerile tale legate de contactarea unei infecții/ boli cu transmitere sexuală (BTS) sunt justificate.

În primul rând, trebuie să accepți faptul că, din păcate, lipsa simptomelor, fie imediat fie la ceva timp după, nu înseamnă că ai scăpat de griji.

„Cel mai important e că majoritatea bolilor cu transmitere sexuală – gonoree, herpes genital, clamidia, sau oricare alta – tind să fie asimptomatice, adică să nu cauzeze nicio manifestare”, spune medicul Khalil Ghanem, profesor la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Ghanem detaliază spunând că 90% dintre cei cu gonoree sau clamidia și 70% dintre cei care suferă de herpes genital nu au niciun simptom care să semnalizeze boala.

Problema e că și dacă ai o BTS asimptomatică, îți poți infecta partenera/ul. Iar riscul de complicații serioase, orice de la artrită la cancer, crește semnificativ dacă ai o BTS pe care nu o tratezi. Singura modalitate de a fi sigur că nu ai contactat nicio infecție după o partidă de sex neprotejat este examenul clinic, spune Ghanem.

Acum că am stabilit asta, să revenim la întrebarea de la care am pornit: cât durează până să apară simptomele? „Pentru cele mai multe BTS, între trei și zece zile”, precizează Ghanem.

Dar ce înseamnă, de fapt, „simptome” în contextul bolilorcu transmitere sexuală? O senzație de usturime atunci când urinezi, sau răni, bășici ori umflături în zona genitală, anală sau a gurii (în funcție de tipul actului sexual – vaginal, anal, oral). Iritația pielii, febra, ganglionii inflamați – toate acestea sunt simptome secundare ale unor BTS comune, cum ar fi sifilis sau gonoree.

O mare excepție a ariei temporale „de la trei la zece zile” este herpesul genital. „Ulcerațiile cauzate de herpes pot apărea săptămâni, luni sau chiar ani după expunere”, spune Ghanem. În unele cazuri, manifestările pot apărea de-a lungul întregii vieți, la intervale de timp regulate. Nu există tratament pentru hepes, dar unele medicamente pot reduce intensitatea și frecvența simptomelor. Medicația reduce și riscul de a transmite herpesul parternerei/ului.

O altă excepție este virsului imunodeficienței (HIV). Într-o primă fază, acesta produce o febră asemănătoare cu cea de la gripă, într-o perioadă de 1-4 săptămâni după ce a fost contactat. Totuși, nu e neapărat să apară aceste manifestări febrile și tocmai de aceea e esențial să îți faci analize de sânge. Testele de sânge pentru HIV detectează prezența virusului în 99.5% din cazuri.

În concluzie, așteptarea febrilă a manifestărilor simptomatice nu ajută prea mult când vine vorba de boli cu transmitere sexuală. Cel mai bine e să faci un examen clinic și analize de sânge, recomandă Ghanem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here