Si barbatii au hormoni

0
288

Hormonii te ajuta sa invingi stresul, sa ramii in forma si sa te bucuri de sex. Ai tai functioneaza cum trebuie?

ÎȚI AMINTEȘTI, PROBABIL, de asaltul hormonilor din perioada pubertății. Sau de cea mai recentă criză de plîns a partenerei tale. Dar te înșeli amarnic dacă-ți închipui că tu ești imun la acțiunile haotice ale hormonilor pentru că (a) nu mai ești adolescent și (b) ești bărbat. Dacă ai ști în cîte feluri te pot afecta, ai începe să plîngi mai abitir decît o fetiță. Hormonii scăpați de sub control te fac să depozitezi grăsime, te împiedică să lupți cu stresul și te fac să mănînci chiar și atunci cînd ai stomacul plin. Pot determina apariția sindromului metabolic și a diabetului și-ți pot da peste cap programul de somn și viața sexuală.

Cam multe probleme, nu crezi? Totul se datorează sistemului endocrin, care coordonează activitatea din corpul tău cu ajutorul unor hormoni puternici. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\”E un fel de Internet al organismului\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\”, explică farmacologul John McLachlan, director al Centrului de Cercetări Bioecologice din cadrul Universității Tulane. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\”Hipotalamusul și glanda pituitară sînt centrele de control, un fel de servere care transmit mesaje organelor interne. Pancreasul, glandele suprarenale, tiroida și testiculele fac parte din acest sistem extrem de bine pus la punct.\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\”

Tocmai acest \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\”reglaj fin\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\” sporește vulnerabilitatea sistemului endocrin, care se bazează pe feedback pentru a se autoregla. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\”Dacă acel feedback este distorsionat, procesul se poate întrerupe\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\”, spune dr. Vivian Fonseca, șeful catedrei de endocrinologie de la Universitatea Tulane.

Pentru a te asigura că hormonii tăi își fac treaba, urmează ghidul de mai jos.

Hormonii de stres: cortizolul și epinefrina
Indiferent dacă te ferești de un cîine furios sau de un client pus pe harță, răspunsul organismului tău este același. Hipotalamusul inundă fluxul sanguin cu hormoni, pentru a te pune în gardă. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\”Cortizolul și epinefrina sînt sistemele de alarmă ale corpului tău\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\”, spune dr. Fonseca. Ele fac inima să bată mai tare și dilată tuburile bronhiale, pentru ca acestea să poată livra mai mult oxigen la creier. În același timp, cei doi hormoni deblochează rezervele de grăsime și glucoză, pentru ca tu să ai mai multă energie în momentul respectiv.

Funcționează la parametri normali? Prea mult stres este sinonim cu menținerea la nivel ridicat a cantității de cortizol, fapt care afectează sistemul metabolic. E un semnal pentru celule să depoziteze cît mai multă grăsime posibilă. Din păcate, aceasta se acumulează în spatele mușchilor abdominali, sub formă de grăsime viscerală, avînd mai mulți receptori de cortizol decît grăsimea normală.

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here