Sforăitul îți obosește creierul

0
1205

Zgomotul infernal pe care-l scoți noaptea nu-i afectează doar pe cei de lângă tine. Un nou studiu realizat de American Thoracic Society îți va da bătăi de cap.

Peste 1.700 de adulți au fost monitorizați în timpul somnului folosind un aparat care măsoară nivelul de oxigen și alți factori importanți. Ulterior au trecut prin niște teste care să le pună la încercare funcția cognitivă și n-ar trebui să închidem ochii la rezultate. Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele care au un nivel al oxigenului în sânge sub 90% n-au punctat prea bine la exerciții de memorie și atenție. La fel și cei care se simt obosiți în timpul zilei și nu se pot abține de la un pui de somn.

Apneea în somn – ale cărei simptome sunt de obicei sforăitul, migrene matinale și somnolență în timpul zilei – a mai fost asociată în trecut cu funcționarea deficitară a creierului. Unul dintre motive e că lipsa oxigenului din timpul somnului poate duce la degradarea vaselor de sânge din creier și chiar la inflamații în urma cărora se pierd celule nervoase.

Vezi și 5 trucuri ca să te trezești mai sănătos.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here