Se pot vindeca paraliziile?

0
299

De Elena Stancu. Foto: Guliver/GettyImages

George Baltă, un fost rugbist care, în urma unui accident, a paralizat de la gât în jos, își folosește astăzi brațele și speră că într-o zi va merge din nou. Citește povestea lui și află cum tratează medicii această problemă.

„Stăteam pe patul de spital și mă gândeam: «Ce fac eu de-acum încolo?». Știam doar să joc rugby și să construiesc avioane, iar acum nu mai puteam face niciunul dintre aceste lucruri“, povestește George Baltă, un bărbat de 28 de ani, cu brațe puternice, de sportiv. Bem un ceai la un restaurant din centrul Bucureștiului, unul dintre puținele locuri unde are acces cu scaunul rulant. George avea 20 de ani atunci când, într-o zi de martie din 2006, bărbia i-a fost înfiptă în piept în timpul unui meci, într-o „grămadă“. A căzut la pământ ca electrocutat și nu s-a mai putut mișca.

La Spitalul de Urgență Floreasca, medicii le-au spus părinților lui George că băiatul lor va muri în trei ore. Vertebra C6 era spartă și așchiile se înfipseseră în măduvă, iar C5 și C7 erau deplasate și formau un zig-zag. A fost transferat la Spitalul de Urgență
Bagdasar-Arseni, dar și medicii de acolo au fost rezervați în legătură cu șansele lui de supraviețuire. L-au operat după trei zile, când starea i s-a stabilizat: i-au așezat cele două vertebre la loc și i-au reconstruit C6 din osul șoldului.

„Supravieţuitorii unui traumatism vertebro-medular (TVM) au o durată de viață semnificativ mai mare decât acum 50 de ani, datorită evoluției asistenței de urgență și a chirurgiei“, spune asistent-universitar Aurelian Anghelescu, vicepreședinte al Societății Române de Neuroreabilitare și doctor la Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni. „Totuşi, în ceea ce priveşte îmbunătăţirea rezultatului neurologic, adică vindecarea măduvei spinării, progresele sunt frustrante, din cauză că sistemul nervos central, din care face parte și măduva, se reface foarte greu.“ Eforturile de recuperare sunt dificile și costisitoare și de multe ori nu au rezultatele sperate de pacient – reluarea mersului, a funcționalității mâinilor și a controlului asupra sfincterelor –, mai ales dacă măduva a fost întreruptă în urma traumatismului.

1
2
3
4
5
6
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here