Scapă ușor de durerea de spate

1
2328

De K. Aleisha Fetters. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Guliver/Getty Images

Poate că durerea e în spate, însă remediul ar putea să fie în mintea ta. Rămâi activ cu acest plan din nouă puncte.

Nimic nu e mai enervant pentru un suferind decât să audă pe cineva spunându-i: „Totul e în capul tău“. Însă asta le-a spus și David Hanscom, un chirurg din Seattle care face operaţii pe coloana vertebrală, celor peste 600 de pacienţi. Și după trei-șase luni în care au urmat planul lui (fără să ia medicamente prescrise, să facă exerciţii ori să slăbească), 95% dintre ei au avut o îmbunătăţire semnificativă.

Cum? Deși la un moment dat în viaţă majoritatea oamenilor se confruntă cu dureri lombare, adesea doctorii nu pot depista cauza. „Așa că prescriu analgezice ori programează operaţii cu posibile efecte secundare“, spune dr. Hanscom. De exemplu,  după o operaţie la coloană, antrenorul principal al echipei de baschet Golden State Warriors, Steve Kerr, s-a trezit cu o problemă: scurgeri ale lichidului spinal, care poate cauza dureri de cap, greaţă, pierderea auzului și altele.

Până și operaţiile „reușite“, menite să corecteze anomalii anatomice, nu pun întotdeauna capăt durerii. Motivul? „Durerea de spate începe ca o problemă musculară, dar se consolidează sub forma unei probleme neurologice“, spune dr. Hanscom. Durerea e transmisă prin intermediul nervilor, „iar ceea ce s-a declanșat împreună va continua să convieţuiască“, spune el. De fapt, devii mai sensibil la durerea apărută oriunde.

În plus, cercetătorii de la Universitatea Northwestern care au studiat rezultatele scanărilor IRM ale celor cu dureri de spate au constatat că activitatea cerebrală asociată cu durerea a trecut din centrul care procesează durerea la nivelul creierului în centrele sale emoţionale. Așa cum stresul, furia ori depresia pot declanșa o durere ce cap, pot provoca și dureri de spate. „Simţi aceeași durere, însă la cârma «show»-ului se află un motor neuronal diferit“, spune dr. Hanscom.

„Este un ciclu în care durerea fizică poate cauza durere mentală, iar durerea mentală poate cauza durere fizică“, spune Robert Gatchel, doctor în filosofie care studiază durerea cronică la Universitatea din Texas. „Însă nu poţi să‑ţi dai seama care a apărut prima, întrucât între cele două există o interacţiune constantă.“

Planul tău din nouă puncte

Abia când a studiat neurobiologia durerii cronice, dr. Hanscom a reușit să pună capăt propriei suferinţe care dura deja de 20 de ani. Programul lui, intitulat „Controlează-ţi propriul disconfort“, are o abordare minte-trup și este prezentat în detaliu în cartea Spatele sub control. „Ca să înfrângi durerea“, spune el, „trebuie să-ţi îmbunătăţești chimia corpului. Începe cu asta“.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here