Scapa de mucegai

0
1413

De Adriana Moscu •Foto: Shutterstock

Mucegaiul este numele generic al unor ciuperci din clasa fungilor, care se regasesc in mod natural in mediul inconjurator, fie ca e vorba de exterior sau de un loc inchis. Problema apare atunci când concentratia acestor fungi sare de un anumit nivel, moment in care devine periculos pentru organismul nostru.


MEDIUL FAVORIZANT
Sunt nenumarate specii de fungi si nimeni pâna acum n-a reusit o clasificare exacta. Se estimeaza ca ajung chiar la sute de mii de tipuri. Ce se stie cu precizie e ca fungii se raspândesc prin spori si se formeaza cu precadere in locurile afectate de umezeala. Dar supravietuiesc si in mediile uscate.


MUCEGAIUL NEGRU
E de departe tipul de mucegai cu cele mai daunatoare efecte asupra sanatatii tale. Se formeaza pe pereti, covoare, haine din piele, dar si pe izolatiile electrice.


AFECTIUNILE ISCATE DE MUCEGAI
Alergii. Sunt cele mai frecvente simptome care se manifesta ca raspuns la efectele nocive ale mucegaiului. Printre semnele clare ale instalarii unei rinite alergice se numara stranutul, ochii aposi, mâncarimi ale pielii, dureri de cap.
Iritatii. Apar in momentul inhalarii sporilor si au aceleasi simptome ca alergiile. Pot aparea si sângerari nazale si sputa cu spori negri de mucegai. Persoana afectata sufera de migrene severe, ameteala.
Infectii. Apar, de obicei, la persoanele cu un sistem imunitar deteriorat, cum ar fi bolnavii de HIV/SIDA, ori cei care fac chimioterapie.
Astm si sinuzita. In ultimii ani, numarul crescut al cazurilor de astm a fost pus pe seama faptului ca petrecem tot mai mult timp in spatii inchise. Mucegaiul este responsabil, conform unui studiu facut de americani la Clinica Mayo, si pentru 96% dintre cazurile persoanelor diagnosticate cu sinuzita cronica.
Toxicitate. Mucegaiul negru produce o substanta otravitoare numita micotoxina. Ea se formeaza pe peretii acoperiti in mod constant de panouri sau carpete, pe tavanele plafonate sau sub covoare. Ingerat sau in contact cu epiderma, acest tip de mucegai poate provoca orbire, afectarea functiei cerebrale, hemoragie pulmonara, cancer si chiar deces.
Depresie. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Brown din Statele Unite, toxinele mucegaiurilor afecteaza zona din creier responsabila de controlul emoțiilor. Daca esti nevoit sa lucrezi mult intr-un mediu inchis, incearca sa iesi la aer cât mai des.


SOLUTII DE COMBATERE A MUCEGAIULUI
1 Foloseste produse specializate antimucegai. Pulverizeaza solutia, lasa sa actioneze, apoi spala suprafata cu apa. Nu este recomandata inlaturarea mucegaiului inainte de stropire pentru a nu imprastia sporii periculosi in aer!
2 Deschide geamul de câte ori este posibil. Ai grija si ca ferestrele sa se inchida etans – altfel, apare umezeala;
3 Aeriseste baia de fiecare data dupa ce ai facut dus, pentru ca aburii sa nu se impregneze in pereti;
4 Schimba la termen filtrele aparatului de aer conditionat.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here