Șase agenţi de poluare a aerului

0
1803

De Laura Tedesco. Adaptare de Oana Popa. Foto: Guliver/GettyImages.

Când e cald, viaţa pare mai ușoară, dar aerul e mai greu de respirat, din cauza poluării cu ozon și alte toxine. Să-ţi ţii respiraţia nu e o soluţie. Urmează sfaturile de mai jos. 

Te aștepţi la o atmosferă poluată când vine vorba de orașele mari, dar n-ai crede că și orașele mici sunt în aceeași situaţie. Chiar și românii care trăiesc la sate au de‑a face cu poluarea. Procentajele tot mai alarmante de ozon sau poluarea cu particule ne afectează pe toţi. Din cauza combinaţiei de căldură, smog și după-amiezi petrecute în aer liber, sezonul cald e propice pentru expunere la agenţi chimici toxici. Iată mai jos șase dintre vinovaţii principali și ce poţi face pentru a respira în voie fără să te supui riscurilor.

Fumul de grătar

Amenințare ○○○ 

Fumul provocat de arderea cărbunelui conţine o gamă de toxine, printre care și o serie de compuși cancerigeni numiţi hidrocarburi policiclice aromatice. Acestea se regăsesc și pe carnea arsă, așa că încearcă să nu rumenești prea tare mușchiul.

Protejează-te Încearcă grătarul pe gaz. „Propanul este un combustibil cu ardere mai curată“, spune ­Patrick Kinney, profesor de sănătatea mediului la ­Columbia University. Dacă ești un împătimit al grătarului pe cărbuni, încearcă să-l poziţionezi departe de pereţi sau zone care restricţionează circulaţia aerului și stai deoparte până când cărbunii sunt ­albi. Atunci scot cel mai puţin fum.


Gazele de eșapament

Amenințare 

„Particulele din gazele de eșapament de la mașini și autobuze pot cauza inflamaţii care pot duce la leziuni cardiace“, spune expertul în sănătatea mediului John ­Balmes. Cercetările arată că oamenii expuși timp îndelungat la gaze de eșapament au tensiunea mult mai ridicată decât cei aflaţi în zone sigure. Riscul este și mai mare dacă faci sport în aer liber și respiri adânc pe gură.

Protejează-te Mergi cu bicicleta sau aleargă departe de șosele aglomerate. Dacă nu ai această posibilitate, consumă 500 mg de vitamina C pe zi. „Acest antioxidant ajută la combaterea efectelor poluării“, spune dr. Balmes.


Poluarea cu ozon

Amenințare 

„Ozonul din straturile inferioare ale atmosferei, produs de razele soarelui filtrate prin gaze de eșapament și emisii ale centralelor producătoare de energie, poate produce leziuni celulare, cauzând inflamaţii care pot duce la probleme cardiace și pulmonare“, spune dr. Balmes.

Protejează-te Înainte de a ieși în aer liber să faci exerciţii cardio sau muncă în grădină, verifică ­site‑ul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (calitateaer.ro). Când nivelul de ozon e ridicat, mai bine stai în casă. Când ești în mașină, protejează-te ţinând ferestrele închise și folosind funcţia de recirculare a instalaţiei de aer condiţionat.


Vapori toxici la piscină

Ameninţare ●●○○○

Mirosul acela de „curăţenie“ de la piscină nu este dat de clorul pus pentru a distruge bacteriile. „E vorba de tricloramină, un compus dat de reacţia chimică dintre clor, urină și transpiraţie“, spune Ernest Blatchley III, inginer de mediu la Purdue. Expunerea la tricloramină a fost asociată cu astmul bronșic, iar combinaţia de clor și tricloramină îţi poate irita plămânii.

Protejează-te Înoată în aer liber, pe cât posibil. Piscinele de interior împiedică risipirea vaporilor toxici. Fă duș înainte de a intra în piscină, pentru a nu contribui la agravarea problemei. De asemenea, ­spune-i copilului să nu urineze în piscină, dacă te însoţește.


Fumul de foc de tabără

Ameninţare ●●●○○

„Chiar dacă pare mai în regulă, arderea lemnului emite ­particule, la fel ca în cazul cărbunilor; acest aspect poate crește riscul apariţiei infecţiilor respiratorii și a bolilor cardiovasculare la persoanele expuse“, spune Leo Stockfelt, medic și expert în toxinele din fumul ­de lemn.

Protejează-te De ce ai mereu impresia că fumul de la focul de tabără te urmărește? „Pentru că stai în calea curenţilor de aer rece care avansează către flacără“, spune dr. Stockfelt. Evită lemnul jilav (fumegă mai mult) și așază vreascurile construind un turn înalt, ca un coș de fum, pentru a direcţiona astfel fumul în sus.


Benzina

Ameninţare ●●○○○

Mirosul emanat de mașina de tuns iarba este benzen, o substanţă cancerigenă aflată și în componenţa ţigărilor. Nivelul maxim de expunere e de 15 minute și 5 părţi la un milion, însă se pare că oamenii îl detectează la o concentraţie de numai 1,5 părţi la un milion. Deci, din fericire, vei inspira doar o cantitate infimă.

Protejează-te Schimbă mașina de tuns iarba cu una cu rezervor încorporat, fără scurgeri; nu folosi un furtun de alimentare. Când faci plinul mașinii, rezistă tentaţiei de a umple în exces rezervorul, după ce pompa s-a oprit automat. Umplerea în exces înseamnă mai mulţi vapori și posibile scurgeri.

Ar trebui să porți mască?

Conform numbeo.com, Bucureștiul e pe locul 9 în Europa în topul celor mai poluate orașe. Dacă mergi cu bicicleta, o mască de protecţie precum cele de la 3M ar fi utilă. Specialiștii spun că, atunci când mergi cu bicicleta, inhalezi de 2,5 ori mai multe particule decât dacă te plimbi. Într-un test făcut în Londra, cicliștii au fost nevoiţi să schimbe filtrele măștii după o singură plimbare cu bicicleta. Chiar și așa, particulele foarte mici (P10) trec prin mască.

Articol preluat din ediția de iulie-august 2017.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here