Șapte păcate ascunse (#6)

0
282

#6. Invidia

Multitudinea de opțiuni te transformă într-un monstru turbat (și afectat de depresie). Mai bine fii un cumpărător fericit.

Păcatul: Capra vecinului

Astăzi suntem într-o continuă competiție cu prietenii și colegii noștri când vine vorba despre bunurile noastre și aruncăm o avere, mânați de invidie, pe lucruri de care ne vom plictisi în câteva luni. Altădată, singurele chestii care provocau invidie erau soția, mașina și jobul unui bărbat. Astăzi, râvnim la orice – de la ceasul lui sport de ultimă generație până la farfuria cu ceafă de porc pe care a pus-o pe Instagram.

 Pedeapsa 

Vestea nu este proastă doar pentru portofelul tău. Studii îngrijorătoare arată că avalanșa de opțiuni puse la dispoziția consumatorilor încurajează apariția depresiei. Suferim un colaps colectiv, arată un studiu de la Universitatea Stanford, care a confirmat că adulții au devenit mai stresați și mai nefericiți când au fost puși în fața diversității crescute. Și a chestionarelor.

Izbăvirea 

Toxice nu sunt cumpărăturile în sine, ci timpul pe care îl petrecem nemulțumiți sau cântărind opțiunile; este vorba despre efortul intelectual pe care îl irosim în tot acest proces. Într-un studiu de la universitățile Stanford și Columbia, studenții s-au descurcat mai bine când au scris un eseu, după ce au ales dintr-o listă de șase subiecte, decât atunci când au avut 30 de variante. Filtrează în mod activ opțiunile de care dispui. Intră doar în trei magazine, navighează doar pe trei site-uri și limitează timpul petrecut într-un magazin cu electronice la 10 minute.

„Ca să nu cazi în capcana «opțiunilor în exces», caută lucrurile în două etape“, recomandă dr. Thomas Hills, psiholog la Universitatea Warwick.

„Prima fază este cea a eliminării. Încearcă să-ți faci o idee în legătură cu opțiunile și sortimentele existente.“ Dacă vrei să cumperi o mașină, decide dacă ai nevoie de un sedan, un 4×4 sau o decapotabilă echipată pentru raliuri. „Apoi, aruncă o privire obiectivă ca să identifici șmecheriile care fac un lucru mai interesant, dar nu și viabil pe termen lung.“

La naiba, chiar nu ai nevoie de dungile alea pe portieră, nu?

De Jon Axworthy. Foto: Martha Pavlidou. Adaptare de Irina Mereacre.

master-46392635

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here